Suomalais­valmentajaa epäillään epäasiallisesta käytöksestä – Taitoluisteluliitto harkitsee kurinpito­menettelyä

Julkaistu:

Taitoluistelu
Suomen urheilun eettinen keskus tutki suomalaisen taitoluistelu­valmentajan epäasiallista käytöstä. Liitto pohtii kurinpitotoimia.
Ilta-Sanomien tietojen mukaan Suomen taitoluisteluliitto harkitsee suomalaisvalmentajan viemistä kurinpitomenettelyyn epäillystä epäasiallisesta käytöksestä.

Taitoluisteluliiton hallituksen puheenjohtaja Laura Raitio vahvistaa, että liitto vastaanotti tiistaina raportin Suomen Olympiakomitealta ja Suomen urheilun eettiseltä keskukselta Suekilta.

– Raportti käsittelee epäilyä eettisten periaatteiden vastaisesta epäasiallisesta käytöksestä. Valitettavasti en voi antaa muita tietoja tai vahvistaa sitä, kenestä tai mistä on kyse, Raitio kertoi Ilta-Sanomille tiistai-iltana.

Ilta-Sanomien eri lähteistä saamien tietojen mukaan kyse on yhden suomalaisseuran suomalaisvalmentajasta.

Raition mukaan liitto ryhtyy toimenpiteisiin sääntöjen puitteissa. Olympiakomitean ja Suekin laatimaa raporttia käsitellään ensimmäisenä taitoluisteluliiton liittohallituksessa lähiaikoina.

Raition mukaan on mahdollista, että tapaus päätyy kurinpitomenettelyyn.

– En voi ennakoida, mutta tällainenkin on mahdollinen reitti sääntöjemme puitteissa. Yksi mahdollinen reitti on kurinpitolautakunnan käsittely.

Suomen taitoluisteluliitto itse ei pyytänyt raporttia. Suekin tutkintapäällikön Jouko Ikosen mukaan yhteydenotto tuli alun perin Suomen Olympiakomiteaan, joka pyysi Suekia avuksi raportin tekemiseen.

– Lähtötiedot olivat sellaisia, että tulimme siihen johtopäätökseen, että asiaa kannattaa selvittää.

Ilta-Sanomien eri lähteistä saamien tietojen mukaan valmentajan epäasiallisen toiminnan selvittämistä ovat pyytäneet entiset luistelijat.

Suomen taitoluisteluliitto koosti keväällä omat eettiset ohjeensa Kansainvälisen taitoluisteluliiton (ISU) mukaisiksi, perusti ulkopuolisen kurinpitolautakunnan ja uudisti kurinpitosäännöt. Raitio ei kerro, onko nyt käsiteltävä tapaus ensimmäinen, jota käsitellään uusia sääntöjä vasten.

– Meillähän voi olla erilaisia asioita käsittelyssä tai tutkinnassa, mutta kaikki mahdollisiin tutkintoihin liittyvät asiat ovat luottamuksellisia, kuten eettisissä ohjeissamme toteamme. Otamme vakavasti kaikki meille tulleet viestit, jotka koskevat eettisten sääntöjen vastaista epäasiallista toimintaa ja ryhdymme tarvittaviin toimenpiteisiin. Käsittelyillä voi olla eri reittejä, jotta asioita saadaan vietyä eteenpäin.

Taitoluisteluliiton perustaman ulkopuolisen kurinpitolautakunnan päätös on lähtökohtaisesti julkinen, mutta perustelluista syistä lautakunta voi julistaa jonkun päätöksensä salassa pidettäväksi.

– Esimerkiksi häirinnän laatu voi olla sellaista, ettei kurinpitolautakunta näe hyväksi julkistaa asiaa, jotta voi suojella asianosaisia, Raitio kertoo.

Valmennuskulttuurista keskusteltiin Suomessa paljon viime talvena, kun Suomen Voimisteluliitto selvitti Urheilulehden artikkelin jälkimainingeissa Suekilla joukkuevoimisteluvalmentaja Titta Heikkilän valmentamista ja teetti lajikulttuurikyselyn. Voimisteluliiton hallitus vei Heikkilän tapauksen Suekin raportin perusteella kurinpitolautakuntaan. Kurinpitolautakunnan päätös oli vapauttava.

Suomen taitoluisteluliitto halusi seurata Voimisteluliiton esimerkkiä lajikulttuurikyselyn suhteen ja teetätti omansa alkukesästä. Sen tuloksista kerrotaan myöhemmin tällä viikolla.