Teinien seksuaalista hyväksikäyttöä, valmentajan itsemurha – USA:n taitoluistelussa epäilyksiä salailusta

Julkaistu:

Taitoluistelu
Taitoluistelussa selvitetään hyväksikäyttötapauksia ja avaudutaan syömishäiriöistä. Suomen Taitoluisteluliitto vastasi huutoon uusimalla eettiset ohjeensa.
Taitoluistelun maine on kokenut viime aikoina pahoja kolauksia. Uusimmat iskut on saatu tässä kuussa.

Elokuun ensimmäinen päivä vuoden 2016 MM-hopeamitalisti, yhdysvaltalainen Ashley Wagner kertoi tulleensa maanmiehensä, pariluistelija John Coughlinin hyväksikäyttämäksi. Teko tapahtui luisteluleirin illanvietossa vuonna 2008 Wagnerin ollessa 17-vuotias ja Coughlinin 22.

Myös valmentajana toiminut Coughlin teki itsemurhan tammikuussa 2019 sen jälkeen, kun hänet oli hyllytetty lajiin liittyvistä tehtävistä seksuaalirikosepäilyjen takia.
Coughlinin entisen pariluisteluparin, alaikäisenä uhriksi joutuneen Bridget Namiotkan mukaan hyväksikäytettyjä on vähintään kymmenen.

Elokuun puolivälissä taitoluistelu pääsi uudelleen otsikoihin. Niin ikään yhdysvaltalainen taitoluistelija Adam Schmidt julkisti nostaneensa kanteen entistä valmentajaansa Richard Callaghania vastaan.

Schmidtin mukaan muun muassa olympiavoittaja Tara Lipinskiä valmentanut Callaghan käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen kahden vuoden ajan 2000-luvun vaihteessa luistelijan ollessa teini-ikäinen.


Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen puheenjohtajan Laura Raition mukaan uusimmat uutiset on otettu täällä vastaan surullisina ja kauhistuneina.

– Toisaalta on huomattava se, että vihdoin uskalletaan puhua asioista, jotta niihin voidaan puuttua.

Erityisen surullisena Raitio pitää sitä, että Yhdysvalloissa järjestelmän epäillään salanneen tekoja.

Coughlinin tapauksen takia teetetyn amerikkalaisselvityksen mukaan taitoluistelukulttuuri on sallinut seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön jatkumisen ja salaamisen.

Callaghania taas syytettiin seksuaalirikoksista mediassa toisen luistelijan toimesta jo 20 vuotta sitten, mutta nyt tehdyn kanteen mukaan maan lajiliitto ja Callaghanin työpaikat painoivat asian silloin villaiselle.

Taitoluistelussa on keskusteltu myös kovasta valmennuskulttuurista. Puhetta on ulkomailla herättänyt esimerkiksi 2010-luvun teini-ikäisiä venäläisolympiavoittajia valmentaneen Eteri Tutberidzen otteet.

Suomessa huomiota herätti ex-taitoluistelija Kiira Korven elämäkerran valmennuskuvaukset.


Raition mukaan kansainväliset urheilutoimijat, mukaan lukien Kansainvälinen luisteluliitto (ISU), yrittävät ehkäistä vastaavia tapahtumia monin tavoin.

Suomen Taitoluisteluliitto koosti keväällä omat eettiset ohjeensa ISU:n suositusten mukaisiksi. Liitto perusti ulkopuolisen kurinpitolautakunnan sekä uudisti kurinpitosäännöt. Niihin on nyt sisällytetty hyvin kattavasti erilaiset eettisen toiminnan vaatimukset myös varsinaisen kilpailutoiminnan ulkopuolella.

– Olemme myös lisänneet valmentajien koulutusta eettisestä toimintatavasta ja pedagogisista taidoista, Raitio kertoo.

Seksuaalisen hyväksikäytön ja valmennuskulttuurin lisäksi taitoluistelumaailmaa ovat puhuttaneet useiden huippuluistelijoiden kertomukset syömishäiriöistä.

Raition mielestä näiden aiheiden nouseminen tapetille juuri nyt kertoo muustakin kuin vain taitoluistelusta. Esimerkiksi syömishäiriöistä ovat avautuneet muidenkin lajien urheilijat.

– Samoin epäasiallinen käytös ja seksuaalinen häirintä ovat nyt isompia teemoja kuin vain taitoluistelua tai edes urheilua koskevia. Nämä ovat yhteiskunnallisesti isoja asioita myös tieteessä, taiteessa ja yrityselämässä. Kaikkialla joudutaan pohtimaan, onko meillä oikeat tavat ja säännöt, ja miten muun muassa esimiehiä koulutetaan näistä teemoista, Raitio sanoo.

Lajikyselyn tuloksia odotetaan

Suomen Taitoluisteluliitto odottaa tuloksia lajikulttuurikyselystä, jonka se teetätti kevään ja kesän 2019 aikana Taloustutkimuksella. Puheenjohtaja Raition mukaan kysely teetettiin, sillä luistelupiireissä huomattiin, miten hyödyllinen vastaava kysely oli Suomen Voimisteluliitolle.

Voimisteluliitto teetti oman selvityksensä Urheilulehden joukkuevoimistelun valmennuskulttuuria käsitelleen jutun jälkimainingeissa.

Taitoluisteluliiton lajikulttuuria koskeva kysely tehtiin niin urheilijoille, arvioitsijoille, valmentajille kuin myös vanhemmille ja seuratoimijoille. Lopulliset tulokset valmistuvat lähiviikkoina.

– Odotan tosi suurella mielenkiinnolla, että mitä kaikkea sieltä opimme ja mitä kaikkea voimme kehittää ja viedä eteenpäin. Ajattelemme liittohallituksessa, että tämä on sellaista, mitä meidän kannattaa säännönmukaisesti tehdä, jotta ymmärtäisimme lajikulttuuriamme paremmin ja osaisimme suunnitella oikeita toimenpiteitä lajikulttuurin eteenpäin viemiseksi, Raitio kertoo.

Lähteet: USA Today, The Independent, CNN