Taitoluistelulegenda Irina Slutskaja kärsii vaikeasta sairaudesta – loisti liki mahdottomassa tilanteessa: ”Jos en syö niitä, kuolen”

Julkaistu:

taitoluistelu
Irina Slutskaja avautui vaikeuksistaan sports.ru-sivustolla.
Irina Slutskaja on yksi taitoluistelun suurista.

Helmikuussa 40 vuotta täyttänyt venäläinen oli viime vuosikymmenellä maailman merkittävimpiä urheilijoita lajissaan. Huippu-uransa viimeiset vuodet – mukaan lukien Torinon olympialaiset 2006 – hän kilpaili vakavan sairauden kanssa.

Slutskaja kärsii harvinaisesta sairaudesta. Hänellä todettiin 2000-luvun puolivälissä vaskuliitti eli verisuonitulehdus. Se on harvinainen tulehdustila. Terveyskirjasto Duodecimin mukaan tulehduksen takana on ”vasta-ainetuotantoon liittyviä reaktioita, joiden yksityiskohdat tunnetaan huonosti. Tulehduksen seurauksena verisuonten seinämät vuorioituvat”

Olympiahopeamitalisti ei ole puhunut usein sairaudestaan. Tavastaan poiketen hän kertoi koettelemuksistaan viime viikolla venäläiselle sports.ru-sivustolle. Venäläistaituri kertoo, miten lääketieteen ammattilaisetkin hämmästelivät hänen kykyään yhdistää huippu-urheilu vaikeaan vaskuliittiin.

– Lääkkeet, joita käytin – niiden kanssa on vaikea elää. Se oli sankaruutta. En peittele sitä. Olen ensisijaisesti ylpeä itsestäni, että pystyin voittamaan vaikeudet. Jopa silloin, kun käytin hormonilääkkeitä pidin itseni ja painoni kurissa, Slutskaja kertoi sivustolle.

– Jopa lääketieteen asiantuntijat kirjoittivat minulle ja ihmettelivät, että sairauteni kanssa pystyi sekä elämään että kestämään fyysistä rasitusta.

Slutskaja kilpaili mm. Moskovan MM-kisoissa 2005 ja Torinon olympialaisissa sekä Lyonin EM-kisoissa 2006 vaskuliitin toteamisen jälkeen ja menestyi yhä upeasti.

Hän voitti sekä Moskovassa kotiyleisönsä edessä että myös Lyonissa kultaa. Torinossa Slutskaja sijoittui kolmanneksi.

Elinikäinen lääkitys

Moninkertainen arvokisamitalisti kertoo myös, että hän joutui diagnoosin jälkeen puoli vuotta joka päivä verikokeisiin, koska muutokset testituloksissa olisivat voineet merkitä kuolemanvaaraa.

Slutskaja pysyy hengissä lääkkeiden avulla. Hoitamattomana hänen sairautensa olisi hengenvaarallinen.

– Käytän lääkkeitä joka päivä elämäni loppuun. Jotta sitä voisi kontrolloida, täytyy syödä pillereitä. Jos en syö niitä, kuolen. En siinä hetkessä, mutta ajan kuluessa.

– Se, joka on käyttänyt näitä lääkkeitä ymmärtää, millaista on käyttää prednisolonia – varsinkin naisena. Olen kiitollinen valmentajalle, joka ymmärsi tuon kaiken. Hän huolehti minusta ja iloitsi kanssani, kun saavutimme mahdottomilta tuntuvia asioita.

Prednisoloni on vahva steroidityyppinen hormonilääke, jota käytetään monien vaikeiden sairauksien, kuten mm. syövän hoitoon.

Ura hakee vertaistaan

Venäläistähden ura hakee vertaistaan, sekä ennen vaskuliittia että sen jälkeen. Hän on ensimmäinen venäläisnainen, joka voitti taitoluistelun EM-kultaa (1996) – ja EM-kisoissa menestystä tuli paljon sen jälkeenkin. Kaikkiaan hän voitti seitsemän EM-kultaa ja sijoittui kahdesti toiseksi.

MM-kultaa Slutskaja voitti kahdesti ja niiden jatkoksi kolme hopeaa ja yhden pronssin. Olympialaisissa 2002 Salt Lake Cityssä hän voitti hopeaa. Arvostetun GP-finaalin hän voitti neljästi.

Slutskajalla on kaksi lasta, vuonna 2007 syntynyt poika Artjom ja 2010 syntynyt tytär Varvara.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt