Tammikuussa kuolleen taitoluistelijan pari kertoo seksuaalisesta hyväksikäytöstä – ”John satutti ainakin kymmentä henkilöä”

Julkaistu:

Taitoluistelu
Ex-pariluistelija John Coughlin kuoli tammikuussa. Nyt hänen entinen luisteluparinsa paljasti joutuneensa Coughlinin hyväksikäyttämäksi.
Yhdysvaltain mestaruuden pariluistelussa 2011 ja 2012 voittanut taitoluistelija John Coughlin kuoli viime tammikuussa 33-vuotiaana. Monet yhdysvaltalaismediat raportoivat Coughlinin kuolinsyyksi itsemurhan.

Taitoluisteluvalmentajana toiminut Coughlin oli kuolemansa aikana tutkinnan kohteena. Häntä syytettiin seksuaalisesta ahdistelusta.

Asiaa tutki SafeSport, joka vastaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvien asioiden selvittämisestä yhteistyössä Yhdysvaltain olympialajien kattojärjestöjen kanssa.

SafeSport oli asettanut Coughlinin toimintakieltoon vain päivää ennen hänen kuolemaansa. Coughlin itse oli kiistänyt väitteet.

Asia herätti Yhdysvalloissa runsaasti keskustelua. Coughlinin entinen valmentaja Dalilah Sappenfield kommentoi tammikuussa Peoplelle, että sosiaalisessa mediassa Coughlinista esitetyt kommentit saivat ”hienon nuoren miehen luovuttamaan”.

Nyt Coughlinin entinen luistelupari on rikkonut hiljaisuutensa tapauksesta. Asiasta uutisoivat muun muassa USA Today ja Washington Post.

Bridget Namiotka, nyt 29, oli Coughlinin luistelupari 14–17-vuotiaana vuosina 2004–2007. He kilpailivat yhdessä muun muassa junioreiden MM-kisoissa.

Namiotka kertoi joutuneensa itsekin Coughlinin seksuaalisen ahdistelun hyväksikäytön uhriksi. Ex-luistelija paljasti asian Facebookissa, kun hän vastasi viestiin, jossa osoitettiin tukea Coughlinille.

– Olen pahoillani mutta John satutti ainakin kymmentä henkilöä, minut mukaan lukien. Hän käytti minua seksuaalisesti hyväkseen kahden vuoden ajan, Namiotka kirjoitti Facebookissa Washington Postin mukaan.

– Ajattele uhreja kun puhut siitä, mitä hän teki ainakin kymmenelle tytölle. Ajattele niitä kaikkia tyttöjä, joita hän satutti, Namiotka jatkoi.

Namiotkaa edustava asianajaja John Manly vahvisti, että kyseiset viestit todella olivat hänen asiakkaansa kirjoittamia. Manly edustaa myös kahta muuta naista, jotka ovat kertoneet joutuneensa Coughlinin hyväksikäyttämäksi ollessaan alaikäisiä.

Coughlinin entinen agentti Tara Modlin kommentoi Namiotkan syytöksiä USA Todaylle tekstiviestitse.

– Vaikuttaa siltä, että haluatte minun kommentoivan epävakaan ihmisen Facebook-kommenttia. En oikein ymmärrä kysymystä... kehotan teitä soittamaan jollekin hänen muista entisistä luistelupareistaan, Modlinin viesti kuului.

Manlyn mukaan Namiotkan viestien syynä oli hänen turhautumisensa kritiikkiin ja syytöksiin, joita Coughlinin tukijoukot olivat hänen niskaansa vyöryttäneet. Myös kaksi muuta Manlyn edustamaa naista ovat kärsineet Coughlinin tukijoiden kommenteista.

– Heitä on syytetty hänen (Coughlinin) tappamisesta, Manly kommentoi Washington Postille.

Manly syytti haastattelussa Yhdysvaltojen taitoluisteluliittoa siitä, ettei se puuttunut Coughlinin toimiin. Manlyn syytösten mukaan asia olisi ollut liitossa tiedossa. Asianajajan mukaan lukuisat eri ihmiset ovat vuosien varrella kertoneet Coughlinin epäasiallisesta käytöksestä, mutta liitto ”salli väärän narratiivin”, joka leimasi Coughlinia syyttäneet naiset ”hulluiksi”.

Yhdysvaltojen taitoluisteluliitto ei ole kommentoinut John Manlyn syytöksiä.