Kivikasvoisen venäläisvalmentajan käytös ihmetytti olympialaisissa – taustalla oli tragedia, jonka rinnalla voitto ei tuntunut miltään

Julkaistu:

Taitoluistelu
Maailman parhaana taitoluisteluvalmentajana pidetty Eteri Tutberidze avautui elämänsä suuresta vastoinkäymisestä.
Eteri Tutberidzea, 45, pidetään nykypäivän parhaana taitoluisteluvalmentajana, eikä syyttä. Tiukasta harjoittelukuristaan tunnettu venäläisluotsi on valmentanut maailman huipulle useita nuoria.

Tuorein menestystarina kirjoitettiin viime viikolla Japanin Saitamassa, kun Tutberidzen suojatit, Venäjän Alina Zagitova ja Kazakstanin Elizabet Tursynbajeva saavuttivat MM-kisoissa kultaa ja hopeaa.

MM-pronssia voittanut venäläistähti Jevgenia Medvedeva kuuluu myös Tutberidzen kasvatteihin, vaikka luistelee nykyään kanadalaisen Brian Orserin opissa.
Tutberidzen leiri juhli kaksoisvoittoa myös talvella 2018 Etelä-Korean olympialaisissa, kun Zagitova ja Medvedeva veivät kärkisijat.

Venäjän leiri juhli mitaleja, mutta Tutberidzen kasvoilla nähtiin hymyä lähinnä vain pakollisissa poseerauksissa kameroille. Moni ihmetteli kivikasvoisen luotsin poissaolevaa olemusta.

Arvostettu valmentaja kertoi muutama päivä sitten Instagram-sivuillaan eläneensä olympialaisissa kuin sumussa. Kirjoittamassaan riipaisevassa viestissä Tutberidze kertoi äitinsä terveyden romahtaneen juuri ennen maajoukkueen lähtöä olympialaisiin valmistavalle harjoitusleirille.

Ei mennyt pitkään, kun Tutberidze ja hänen teini-ikäinen tyttärensä Diana saivat musertavia uutisia. Tutberidzen äidillä oli aivosyöpä. Ennuste oli lohduton.

– Sitä luulisi, että koin olympialaisissa ammatillista onnea vuosien päättymättömän työn jälkeen. Saavutimme kaksi olympiamitalia, kultaa ja hopeaa. Olisin halunnut iloita tai edes hymyillä, Tutberidze kirjoitti.

– Mutta sielussani oli sanoinkuvaamaton tuska.

Urheilijoiden upeat suoritukset olympiajäillä, mitalit ja palkintoseremoniat eivät tuntuneet miltään, kun Tutberidze ajatteli Venäjällä hengestään taistelevaa äitiään.

– Ihmiset onnittelivat minua ja katsoivat silmiini etsien ilolleen vastakaikua. Sitä ei kuitenkaan löytynyt. Kun palasin Moskovaan, jokainen päivä oli taistelua elämästä. Aivoni kieltäytyivät ymmärtämästä, että äitini poistuisi vääjäämättä keskuudestamme.

– Isäni kuoli puoli vuotta ennen Sotshin olympialaisia, äitini ei ollut sellaisessa tilassa, että olisi ymmärtänyt, mitä Etelä-Korean olympialaisissa tapahtui.
Tutberidzen äiti, Eteri Petrovna Tutberidze kuoli marraskuussa kamppailtuaan elämästään yli yhdeksän kuukautta.

Perhetragedian lisäksi Tutberidze koki kolauksia ammatillisesti. Valmentajan ehdoton lempioppilas Medvedeva kertoi yllättäen haluavansa muuttaa Orserin oppiin Kanadaan. Tutberidzen leiristä lähti muitakin lupaavia nuoria, ja lajigurua syytettiin liian rajuista työskentelytavoista. Tutberidze otti syytökset erittäin raskaasti.

Juuri sen takia MM-menestyksellä Japanissa oli valmentajalle valtava merkitys. Tutberidze päätti tunteikkaan kirjoituksensa kertomalla asioiden olevan nyt paremmin päin.

– Kun on kulunut melkein vuosi, voin sanoa kääntäneeni elämässäni uuden sivun. Kiitos ystävilleni, läheisilleni ja vanhemmilleni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt