Saarastiina, 20, ja Simoeemil, 20, ovat kaksosia, kämppäkavereita, joukkuetovereita ja toistensa kilpailijoita – muodostelmaluistelussa

Julkaistu:

Kaksossisarukset Saarastiina ja Simoeemil Nurmela kilpailevat keskenään paikasta muodostelmaluistelun MM-kisoissa.
Saarastiina Nurmela tuli maailmaan kaksi minuuttia veljensä Simoeemilin jälkeen. Myös kaksosten elämän tärkeimmässä päätöksessä Simoeemil kulki edellä.

Simoeemil päätti vuosi sitten liittyä muodostelmaluistelun maailmanmestarijoukkueeseen Marigold Ice Unityyn. Se vaati muuttoa perheen kotoa Turusta Helsinkiin.

Saarastiina on veljensä tavoin lahjakas muodostelmaluistelija, mutta hänellä oli opiskelupaikka Joensuun yliopiston oikeustieteellisellä laitoksella. Lopulta urheilu meni edelle. Myös Saarastiina muutti kesällä Helsinkiin yhdessä veljensä kanssa.

Nyt 20-vuotiaat sisarukset jakavat asunnon Pohjois-Haagassa ja harjoittelevat samassa joukkueessa. Samalla he ovat toistensa kilpailijoita.

Marigold Ice Unityn joukkueessa on 25 luistelijaa, ja heistä vain 16 pääsee kilpailuissa jäälle. Joukkueen kauden huipennus on MM-kilpailut huhtikuussa Helsingissä.

– Totta kai me ollaan urheilijoita, ja molemmat haluaa voittaa, Simoeemil sanoo.

– En voi vaikuttaa hänen treenaamiseensa mitenkään, voin vaikuttaa voin omaan kehitykseeni, Saarastiina jatkaa.

Saarastiina ja Simoeemil ovat yhtä mieltä toistensa luonne-eroista: siinä missä Saarastiina on pidättyväinen ja harkitseva, Simoeemil on avoin ja sosiaalinen.

Kovin epävarma tyyppi ei voisikaan tehdä sellaista pioneerityötä, jota Simoeemil tekee. Hän on Marigold Ice Unityn ensimmäinen miesluistelija. Miehet ovat muodostelmaluistelussa pieni vähemmistö.

– Olen aina ollut joukkueeni ainoa poika, Simoeemil sanoo.

Nurmeloiden vanhemmat veivät sisarukset Kaarinan Taitoluistelijoiden luistelukouluun, kun nämä olivat viisivuotiaita.

– He etsivät harrastusta, joka sopisi meille molemmille, jotta olisi helppo kuljettaa, Simoeemil kertoo.


Simoeemil harrasti myös jalkapalloa ja Saarastiina balettia, mutta molemmat valitsivat lopulta lajikseen muodostelmaluistelun. Kaarinan Taitoluistelijoissa he saavuttivat junioreiden Suomen mestaruuden, mutta hyppy aikuisten huipputasolle vaati seuranvaihtoa.

Simoeemil myöntää, että osalle uusista joukkuetovereista oli aluksi vaikea tottua mieheen pukukopissa.

– Kaikki eivät ole olleet sekajoukkueessa. Tietysti se on vaikeaa joillekin: ”tuolla on jätkä kopissa, onks tää niinku ok”. Kyllä ne alkavat olemaan mielestäni tottuneempia siihen, että mä olen siellä kopissa.

Sekasuihkuja Marigoldin treenien jälkeen ei kuitenkaan nähdä, sillä muodostelmaluistelijoilla on tapana peseytyä kotona.

Totuttelemista on ollut myös Nurmeloilla. Toistaiseksi elämä kämppäkavereina on sujunut hyvin, tosin persoonallisuuserot näkyvät: Simoeemilin huoneen ovi on aina auki, Saarastiina viettää paljon aikaa vetäytyneenä omaan rauhaansa.

– Kotitöistä tulee riitaa, koska mä teen niitä enemmän ku Simoeemil. Toisaalta en käy ikinä hänen huoneessaan, joten ei ole väliä miltä siellä näyttää, Saarastiina sanoo.

Simoeemil ja Saarastiina ovat perheensä ainoat lapset. Heidän välinsä ovat luonnollisesti läheiset. Se aiheuttaa omat haasteensa joukkueen sosiaalisiin suhteisiin.

Simoeemil myöntää, että kaikki hänelle kerrotut asiat kantautuvat myös Sarastiinan korviin ja päinvastoin.

– Meillä pelaa kommunikaatio niin paljon paremmin kuin vaikka parhailla kavereilla, Simoeemil sanoo.

Saarastiina vahvistaa asian.

– Meillä on toinen silmäpari, joka kuulee ja näkee enemmän, hän sanoo.

Sisaruksia kutsutaan usein yhteisesti Nurmeloiksi, mutta harjoituksissa he pyrkivät olemaan mahdollisimman paljon tekemisissä myös muiden joukkuetovereidensa kanssa.

– Tämä on kuitenkin joukkuelaji. Siellä on muitakin. Ei me siellä joukkueessa voida kokonaan keskenään olla, vaan kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti, Saarastiina sanoo.

Marigold Ice Unity on ollut tämän talven kilpailuissa paras suomalaisjoukkue. Hyvin menestyvän joukkueen kokoonpanoon on tulokkaiden vaikea tunkea, ja toistaiseksi Nurmelat ovat olleet enemmän penkillä kuin jäällä.

– Kun on uusi joukkue, pitää todistaa paikkansa joukkueessa. Siinä voi mennä enemmän kuin vuosi, Simoeemil sanoo.

Tuki on onneksi lähellä.

– Me olemme samassa tilanteessa. Olemme molemmat uusia joukkueessa, ja kamppailemme samojen asioiden kanssa.

Edessä voi olla myös tilanne, jossa vain toinen sisaruksista mahtuu jäälle. Niin on käynyt aikaisemminkin: Kaarinassa Simoeemil oli toisinaan penkillä ja Saarastiina jäällä.

Mitä jos niin käy kevään MM-kilpailuissakin?

– Mä otan sen ainakin positiivisesti. Ainakin sisko on päässyt sinne, kun itse ei päässyt. En mä ota sitä ainakaan raskaasti itseeni. Totta kai sitä haluaa kentälle, mutten millään tavalla kanna kaunaa, Simoeemil vakuuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt