Unelmakaksikko rakasti toisiaan yli 11 vuotta kuin äiti ja tytär – olympialaisten jälkeinen outo käänne muutti suhteen hyytäväksi - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Unelmakaksikko rakasti toisiaan yli 11 vuotta kuin äiti ja tytär – olympialaisten jälkeinen outo käänne muutti suhteen hyytäväksi

Eteri Tutberidze valmensi Jevgenia Medvedevan maailman huipulle. Mitä sen jälkeen tapahtui, on arvoitus, joka puhuttaa yhä koko Venäjää.

Eteri Tutberidzen (vas.) ja maailman parhaimpiin taitoluistelijoihin kuuluvan Jevgenia Medvedevan välit ovat nykyään jäiset.

31.1.2019 6:53

Helsingin MM-kisoissa 2017 yksi naisluistelun tähti oli ylitse muiden. Tuolloin 17-vuotias hyppyihme Jevgenia Medvedeva hurmasi yleisön ja tuomariston suoritusvarmuudellaan ja tulkinnallaan.

Poikkeuksellinen lahjakkuus jatkoi Suomessa pitkää voittojen ja ennätysten sarjaansa ja juhli maailmanmestaruutta ME-pistein. Teinitähti vaikutti pysäyttämättömältä.

Venäjän taitoluisteluvalmentajien eliittiin noussut Eteri Tutberidze katsoi Medvedevan liitoa ylpeänä sivusta. Kaksikon yli 10 vuotta kestäneestä yhteistyöstä oli tullut Venäjällä koko kansan rakastama sankaritarina. Media kinusi yhteishaastatteluja harva se päivä.

Georgialaistaustainen Tutberidze varjeli alkuvuosina suojattinsa yksityisyyttä, mutta keväällä 2016 valmentaja suostui päästämään venäläiskanava Match TV:n kuvausryhmän harjoituksiinsa. Tutberidzesta ja Medvedevasta tehdystä dokumentista välittyi molemminpuolinen kunnioitus ja välittäminen.

Tutberidzen harjoitusryhmä oli nuorelle moskovalaisluistelijalle toinen perhe.

– Muistan, kun näin Eteri Georgievnan ensimmäistä kertaa. Yllätyin, miten pitkä, vaativa ja kaunis hän oli, Medvedeva muisteli dokumentissa.

Lukuisia nuoria lahjakkuuksia valmentava Tutberidze sanoi Medvedevan olevan hänelle monella tapaa erityinen, kuin oma lapsi.

Valmentaja ilmaisi myös itseään lempioppilaansa kautta. Kauden 2015–2016 kisoihin Tutberidze laati Medvedevalle vapaaohjelman, jossa hän esitti kuulo-ongelmaista ja yhteiskunnasta vieraantunutta tyttöä. Katsojat hurmannut ohjelma kuvasi Tutberidzen osin kuuron tyttären Dianan sielunmaisemaa ja toi Medvedevalle Euroopan mestaruuden ja MM-kultaa.

Jevgenia Medvedevan esittämä vapaaohjelma keräsi ylistystä vuoden 2016 arvokisoissa. Harva tiesi, miten henkilökohtainen ohjelma oli Medvedevan valmentajalle.

Hävitty hopea

Medvedevan voittokulun odotettiin jatkuvan helmikuussa 2018 Etelä-Korean olympialaisissa. Maailman ykkösluistelija joutui kuitenkin huomaamaan, ettei ole särkymätön.

Jalka- ja selkävammat vaikeuttivat harjoittelua ja pakottivat pitämään taukoa. Medvedeva oli tullut tunnetuksi kylmäpäisyydestään, mutta olympialaisiin matkasi kaikkea muuta kuin itsevarma urheilija.

Samaan aikaan Tutberidzen tallissa oli syntynyt uusi tähti. 15-vuotias Alina Zagitova oli hakeutunut valmentajan oppiin muutama vuosi aiemmin ja kehittynyt huippu-urheilijaksi seuraten vierestä Medvedevan harjoittelua ja omistautumista.

Pyeongchangin olympialaiset olivat Zagitovan näytös. Virheettömästi esiintynyt luistelutoivo saavutti olympiakultaa 1,31 pisteen erolla Medvedevaan.

Hopea oli voittamaan tottuneelle tähdelle karvas pettymys. Spekulaatiot, mahtuisivatko kaksi maailman parasta luistelijaa enää samaan leiriin, alkoivat välittömästi.

Valtavat paineet purkautuivat. Kaikkensa antanut Medvedeva murtui kyyneliin vapaaohjelmansa jälkeen Etelä-Korean olympialaisissa.

Eteri Tutberidze halasi kultaa ja hopeaa saavuttaneita tähtioppilaitaan Pyeongchangin kisoissa.

Päällisin puolin kaikki vaikutti olevan hyvin. Pari viikkoa olympialaisten jälkeen Medvedeva puhui Venäjän Ykköskanavan uutisissa valmentajastaan lämpimään sävyyn.

– Eteri Georgievna kasvatti minut. Ilman häntä en olisi se, joka olen, Medvedeva sanoi ja vakuutti jatkavansa varmasti Tutberidzen opissa.

Ystävyys vaihtui hiljaisuuteen

Pari kuukautta myöhemmin kaikki muuttui.

Venäjän taitoluisteluliiton toukokuussa julkaisemasta tiedotteesta tuli Venäjällä suuri skandaali. Siinä Medvedeva ilmoitti siirtyvänsä kanadalaisen huippuvalmentajan Brian Orserin valmennusryhmään.

Taitoluistelua rakastavat venäläiset ovat arvuutelleet siitä asti syitä ennen erottamattoman kaksikon välirikkoon. Huhumylly pyörii vieläkin kiivaana.

Tutberidzen mukaan Medvedeva ei osannut suhtautua siihen, että Zagitova päihitti hänet olympiajäällä.

Tutberidze ja Medvedeva naurattivat toisiaan vielä maaliskuussa 2018. Pari kuukautta myöhemmin välit menivät poikki.

– Kun ”Zhenja” poistui (olympialaisissa) jäältä, hän heitti lapsellisen kommentin. Hän kysyi, eikö Alinaa olisi voitu pitää vielä vuosi junioritasolla. Vastasin, että kaikilla pitää olla tasavertaiset mahdollisuudet, valmentaja kertoi venäläismedialle ja sanoi, että Medvedeva lakkasi vastaamasta viesteihin ja puheluihin vähän ennen lähtöilmoitustaan.

Medvedeva kiisti kuukausia myöhemmin Tutberidzen väitteet ja sanoi, ettei muistanut, mitä oli puhunut tunnekuohuissaan kilpailun jälkeen.

Luistelija antoi ymmärtää, että lähdön taustalla olivat pikemminkin liian rankaksi mennyt harjoitustahti ja vaikeudet käsitellä massiivisiksi kasvaneita paineita.

Tutberidzen valmennusmetodeilla on aina ollut arvostelijansa. Tiukkailmeisen valmentajan tallista on lähtenyt vuosien varrella useita nuoria lupauksia, mikä on kritisoijien mukaan merkki, että nuoret palavat säälimättömässä rääkissä loppuun.

Kanadalainen menestysvalmentaja Brian Orser otti venäläisen supertähden ilomielin talliinsa, jossa ovat muun muassa miesten luistelua dominoiva japanilaisihme Yuzuru Hanyu ja moninkertainen arvokisavoittaja Javier Fernández.

Medvedeva tunnetaan loistavana esiintyjänä ja vahvana tulkitsijana.

Oli syy teiden eroamiseen mikä tahansa, Venäjän ykkösvalmentajana pidetyn Tutberidzen ja hänen entisen suojattinsa välit ovat nykyään jäiset.

Kun Medvedeva tuli syyskuussa jäälle esittelemään uuden ohjelmansa Venäjän maajoukkueen yhteisharjoituksessa, Tutberidze poistui paikalta sanomatta sanaakaan.

Paikalla olleiden mukaan kaksikko ei puhunut toisilleen myöskään joulukuun lopussa Venäjän mestaruuskisoissa. Myös Zagitova ohitti entisen harjoituskaverinsa sanomatta sanaakaan.

Huimasta tasostaan tunnetut Venäjän mestaruuskisat olivat Tutberidzen suojattien näytös. Vasta 14-vuotiaat Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova veivät kaksoisvoiton, mutta eivät päässeet edustamaan Venäjää tammikuun EM-kisoihin nuoren ikänsä vuoksi.

Venäjän mestaruuskisoissa viidenneksi sijoittunut Zagitova saavutti EM-jäillä hopeaa. Lyhytohjelmassaan epäonnistunut Medvedeva jäi kansallisissa kisoissa seitsemänneksi, eikä päässyt EM-kisakoneeseen.

Kuluva kausi ei ole ollut helpoimmasta päästä Jevgenia Medvedevalle. Venäjän mestaruuskilpailuissa supersuosittu luistelija jäi seitsemänneksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?