Kommentti: Näin 13-vuotias tyttö nosti Venäjän urheiluun ison myrskyn – kaikki alkoi pikku vitsistä - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Näin 13-vuotias tyttö nosti Venäjän urheiluun ison myrskyn – kaikki alkoi pikku vitsistä

Julkaistu: 22.1.2019 19:49

Dopingin mainitseminen puolihuolimattomasti sai aikaan ison myllyn Venäjällä, kirjoittaa Ilta-Sanomien Petri Seppä.

Miten 13-vuotias urheilijatyttö pääsisi omalla nimellään ja kasvoillaan Suomen puhutuimmaksi urheilijaksi yhden päivän ajaksi? Vaikea kuvitella.

Venäjällä näin kävi maanantaina. 13-vuotias taitoluistelija Anastasia Shabotova kertoi kannattajilleen suunnatussa suorassa Instagram-lähetyksessä, että jo hänen ikäisissään doping on yleistä tyttöjen taitoluistelussa.

– Kuinka pystyy luistelemaan tasaisesti? Juo paljon dopingia, siinä se. Pitää vain juoda oikeaa dopingia, Shabotova sanoi lähetyksessään.

Muuta ei tarvittu. Soppa oli valmis, ja puhelinlangat kulisseissa alkoivat käydä kuumana.

Ensimmäisenä ärähti Venäjän taitoluisteluliitto, joka toimitusjohtajansa Aleksandr Koganin suulla tuomitsi puheet hölynpölyksi mutta ei kuitenkaan halunnut kommentoida tapausta yhtään enempää.

Ehkä olisi kannattanut, sillä hiljaisuus sai myllyn pyörimään entistä vilkkaammin, ja pelkästään venäläinen urheilulehti Sport Express teki aiheen ympärillä maanantain aikana 10 artikkelia! Muut mediat pikkuisen vähemmän.

Seuraavaksi heräsi Venäjän antidopingtoimisto Rusada, jolla on tällä hetkellä ymmärrettävistä syistä erityisen lyhyt sytytyslanka, koska sen omat toimintaoikeudet ovat yhä liipaisimella Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkinnassa.

Rusada väläytteli jo ylimääräistä tutkintaa koko junioritaitoluisteluun.

Elämän kovin ryöpytys

Vähitellen maanantain aikana alkoi selvitä, että Shabotovan puheille ei ollutkaan katetta. Nuoren tytön arveltiin laskeneen vain leikkiä, kun hän puhui dopingin ”juomisesta” ja kun hän oli vitsaillut sosiaalisessa mediassa ennenkin.

Valmentajat kiirehtivät puolustelemaan, että Shabotova olisi vain sekoittanut saamansa vitamiinivalmisteen dopingiin.

Nuori tyttö sai lopulta elämänsä kovimman ryöpyn niskaansa. Jopa Rusadan varapääjohtaja Margarita Pahnotskaja ripitti, että ”venäläisten urheilijoiden ei pidä heittää huulta dopingista”.

Aihe on selvästi yhtä arka kuin Hitlerin nimen mainitseminen Saksassa.

Lopulta Shabotova korjasi puheensa.

– Puhuin hulluja. Ehkä se johtui siitä, etten menestynyt viime kilpailussani. En aavistanut, että minut ymmärrettäisiin noin väärin, Shabotova kirjoitti Instagram-tilillään.

Loppu hyvin, kaikki hyvin?

Ei välttämättä. Nuori tyttö saattoi pilata urheilullisen tulevaisuutensa. Nyt nimi on muistissa, eikä moinen tapaus Venäjällä varmasti kovin pian unohdu.

Shabotova sai kuitenkin oman vuorokautensa julkisuuden valokeilassa. Myrskyisästi.

Luitko jo nämä?