Taitoluistelu

Kiira Korpi otti terävästi kantaa keskusteluun lapsien valmentamisen metodeista: ”Pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä”

Julkaistu:

Taitoluistelu
Entinen taitoluisteluhuippu Kiira Korpi osallistui Facebookissa Urheilulehden aloittamaan keskusteluun esteettisten taitolajien valmennuskulttuurista.
Urheilulehden tuoreessa numerossa kerrotaan joukkuevoimistelun maailmanmestariryhmän Minettien pelkoa herättäneestä valmennuskulttuurista. Artikkeli synnytti keskustelun, johon nykyisin New Yorkissa psykologiaa opiskeleva Kiira Korpi osallistui omalla Facebook-sivullaan.

Taitoluistelun moninkertainen EM-mitalisti Korpi, 30, sanoo joukkuevoimistelun ja taitoluistelun valmennuskulttuureissa olevan paljon korjattavaa.

– Näen jatkuvasti omassa rakkaassa lajissani taitoluistelussa (lähinnä ulkomailla mutta myös Suomessa) epäkohtia, joihin kuuluu henkistä hyväksikäyttöä (mm. pelolla, alistamisella ja manipuloimalla valmentamista), ja joissakin tapauksissa myös fyysistä ja pahimmissa tapauksissa seksuaalista hyväksikäyttöä, Korpi kirjoittaa.

Hän sanoo omalla aktiiviurallaan pitäneensä niin sanottua kovaa valmennusta urheiluun kuuluvana, normaalina ja jopa hyväksyttävänä. Nyt Korpi on kuitenkin täysin eri mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Nyt haluan vakuuttaa itselleni ja kenelle tahansa joka lukee tätä kirjoitusta, että sellainen toiminta ei ole ”normaalia” tai hyväksyttävää, vaan lasta ja nuorta syvästi vahingoittavaa ja pitäisi olla ehdottomasti kiellettyä niin urheilussa, perheissä, työpaikoilla kuin kouluissakin.
Korpi pohtii kirjoituksessa, mikä on huippu-urheilumenestyksen inhimillinen hinta ja onko menestys sen arvoista. Hän yhä työstää mielessään oman uransa kokemuksia ja pohtii huippu-urheilun perimmäistä tarkoitusta. Prosessi on vielä kesken, eikä Korvella ole vielä valmiita vastauksia.

Hän kuitenkin näkee oman puheenvuoronsa olevan tarpeellinen.

– Syksyllä ilmestyneessä Jere Nurmisen kirjoittamassa elämänkertakirjassani Ehjäksi särkynyt avaan urheilu-urani kääntöpuolta, ja koen velvollisuudekseni tarttua tähän aiheeseen ikään kuin jatkumona kirjalleni, koska asia tuntuu ajankohtaiselta ja tärkeältä, Korpi kirjoittaa.
Korpi kertoo saaneensa sykäyksen kirjoitukselleen ystävänsä, entisen telinevoimistelijan ja tankotanssin maailmanmestarin Oona Kivelän, tekstistä. Kivelä myönsi olleensa telinevoimisteluvalmentajana työskennellessään liian tiukka ja jopa pelätty.

– Olisin nuorena ainakin itse toivonut koulutuksissa apua ohjaustyyleihin, jotka valottuivat vasta paljon myöhemmin. Sitä pistää ihan miettimään, että voiko menestyä terveesti... Esteettisissä lajeissa piilotellaan vielä niin paljon kaikkea sitä pahaa mitä nuoriso joutuu kokemaan. Olisiko aika puuttua tähän kunnolla ja aloittaa isot peruskorjaukset? Mielestäni olisi, Kivelä kirjoitti Facebookissa torstaina.Korpi sanoo olevansa samaa mieltä Kivelän kanssa. Esteettiset lajit tarvitsevat valmennuskulttuurin peruskorjauksen.

– Ensimmäinen askel voisi olla harjoitella lasten ja nuorten kuuntelemista kun he kertovat vahingoittavista kokemuksistaan, tuomitsematta ja kärsivällisesti, vaikka miten kipeältä se aluksi tuntuisi. Uskon että vain sen vaiheen kautta voisimme päästä todella eteenpäin, Korpi kirjoittaa.
Korpi päättää kirjoituksensa kiittämällä kaikkia voimistelijoita ja heidän vanhempiaan, jotka ovat uskaltaneet puhua vaikeista asioista. Hän myös lähettää voimia kaikille nuorille, joilla on vaikeaa urheiluharrastuksessa, kotona tai koulussa.

– Muista että se on vahvuuden, ei heikkouden, merkki jos voit huonosti epäterveessä ympäristössä. Et ole yksin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt