Taitoluistelu

3500 japanilaista lensi Helsinkiin idolinsa perässä – hotelliinkin ylimääräinen turvamies: ”Hän ei joudu kulkemaan fanien edestä”

Julkaistu:

Taitoluistelu
Yuzuru Hanyu -huuma pyyhkäisi yli Helsingin.
Viikonloppuna Helsingissä järjestetyssä taitoluistelun GP-kilpailussa on vuorossa pariluistelun vapaaohjelma. Huomattava joukko Helsingin jäähallissa olevasta yleisöstä ei kuitenkaan ole paikoillaan katsomossa vaan norkoilemassa käytävällä, kaikki saman yleisöltä suljetun oven läheisyydessä.

Syy siihen, miksei tämä monisatapäinen joukko ole katsomassa pariluistelua, on oven takana. Siellä on käynnissä miesten lyhytohjelman jälkeinen lehdistötilaisuus, jossa on mukana kilpailua johtava Yuzuru Hanyu.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja kaksinkertainen maailmanmestari on monen mielestä maailman paras taitoluistelija – ja hyvin todennäköisesti maailman suosituin ja seuratuin taitoluistelija. Hän on vetänyt Helsinkiin tuhansittain fanejaan, ja näiden fanien mielestä yksi vilaus idolista poistumassa tiedotustilaisuudesta on täysin pätevä syy jättää väliin pariluistelun vapaaohjelma.

Fanien pettymykseksi odotusta ei kuitenkaan palkita. Hanyu ohjataan pois sivuovesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hanyun ympärillä oleva fanikultti on asia, joka on nähtävä, jotta sen voi todella uskoa ja ymmärtää. Hänen asemansa taitoluistelun supertähtenä on kyllä tiedossa, mutta fanien uskollisuus ja omistautuneisuus on jotain täysin ainutlaatuista.

Fanit kirjaimellisesti matkustavat hänen perässään ympäri maailman. Helsingin GP:n lippuja ostettiin pelkästään Japanista noin 3 500 kappaletta. Siihen päälle vielä muista maista paikalle matkustavat Hanyu-fanit.

– Turvafirma ja vapaaehtoiset ovat ekstratehostaneet turvaratkaisuja. Hanyua on kuljetettu autolla ympäriinsä, ettei hän joudu kulkemaan fanien edestä. Sovimme myös hotellin kanssa, että hotelli palkkaa sinne ylimääräisen turvamiehen, Suomen taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo kertoo erityisjärjestelyistä, joiden tarkoituksena on antaa Hanyulle keskittymisrauha kilpailuun.


Huomion keskellä on 23-vuotias kohtelias ja vaatimattomalta vaikuttava nuori mies. Nelivuotiaana taitoluistelun aloittanut luistelija hurmaa tietysti taidoillaan, mutta kyse on jostain muustakin.

Mikä se jokin on, sitä ei osaa täsmällisesti sanoa Hanyun pitkäaikainen valmentajakaan.

– Hänessä vain on jotain erityistä. Faneille on kuin hengellinen kokemus nähdä hänet jäällä, olla hänen lähellään tai vain nähdä hänestä vilaus hotellin aulassa, kanadalaisvalmentaja Brian Orser pohtii.

– Hän on muuttanut ihmisten elämiä Japanissa, valmentaja jatkaa.


Outi Wuorenheimo arvelee, että Hanyussa vetoaa uskomattomien lahjojen lisäksi miellyttävä luonne.

– Hän on hirveän tavallinen. Hän osaa iloita muiden puolesta ja on todella vaatimaton.

Orser kertoo Hanyun arvostavan fanejaan valtavasti, mutta hurjalla suosiolla on myös kääntöpuolensa.

– Luulen, että se tuo hänelle myös paljon paineita. Tulee tunne, että on aina luisteltava hyvin.

Helsingin jäähallin käytävillä kävellessä tulee tunne, ettei Hanyu voi tehdä fanien silmissä mitään väärin.

– En pysty selittämään, Tokiosta Helsinkiin kisan vuoksi matkustanut Tomoko vastaa, kun häneltä kysyy syitä Hanyun fanitukseen.

Vierellä äiti Etsuko osoittaa sydäntään. Yuzuru Hanyu on näillä naisille – ja tuhansille muille – sydämen asia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt