Taitoluistelu

Tsunamista selvinnyt taitoluistelun supertähti hurmaa nyt Helsingissä – näin hän aikoo tehdä historiallisen hypyn

Julkaistu:

Taitoluistelu
Helsingissä kilpailee viikonloppuna maailman paras taitoluistelija Yuzuru Hanyu. Hän aikoo tehdä jäällä ennennäkemättömän tempun, neloisaxelin.
Helsingin GP-kilpailussa tänä viikonloppuna luisteleva japanilainen Yuzuru Hanyu, 23, on saavuttanut lajissaan kaiken mahdollisen, mutta se ei riitä hänelle.

Hanyu haluaa olla ensimmäinen ihminen, joka hyppää kilpailuissa neloisakselin. Tällä hetkellä kukaan ei ole vielä edes yrittänyt sitä kilpailuissa.

Hanyu osaa jo muut neloishypyt, mutta ne ovat helpompia. Niissä on tasan neljä kierrosta. Neloisakselissa on pysyttävä ilmassa neljä ja puoli kierrosta.

– En vielä osaa sitä, mutta haluaisin oppia sen tämän kauden aikana, Hanyu kertoi medialle elokuun lopussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Realistinen tavoite”

Suomessa yli 20 vuotta valmentanut, Hanyua useita kertoja tuomaroinut yksinluistelun spesialisti Olga Baranova pitää Hanyun tavoitetta realistisena.

– Miksipä ei, Baranova vastaa kysymykseen, voisiko Hanyu todella onnistua tavoitteessaan jo tällä kaudella.

Maailmassa on vain muutamia miesluistelijoita, jotka edes harjoittelevat neloisakselia. Temppu on niin vaikea, että se vie ihmiskehon äärirajoille.

Baranovan mukaan edes hypyn yrittäminen vaatii erittäin hyvää fyysistä kuntoa.

– Etenkin alastulon tärähdyksen voimaa on vaikea hallita. Rasitus on ainakin kolme kertaa kehon painon verran, mutta Hanyulla on pehmeä polvi ja hän on kevytrakenteinen, Baranova pohtii 53-kiloisen japanilaisen ominaisuuksia.Uuden ajan alku

Baranovan mukaan onnistunut neloisakseli aloittaisi taitoluistelussa uuden ajan. Kuluvalla vuosikymmenellä maailman parhaimpien miesluistelijoiden ohjelmiin on vakiintunut useita eri neloishyppyjä.

Jos myös akseli onnistuu, seuraavana olisivat vuorossa viitoishypyt. Asiantuntijoiden mielestä viimeistään niissä löytyvät ihmiskehon lopulliset rajat.

Hanyu on kertonut haaveilevansa myös viitoshypystä. Siihen on Baranovan mukaan vielä matkaa.

– Ensin odotetaan neloisakselia ja miten nopeasti muut luistelijat pystyvät tekemään sitä perässä.

Yhä vaikeampien hyppyjen harjoittelu lisää loukkaantumisriskiä. Hanyu on sanonut, ettei voi harjoitella neloisakselia päivittäin, koska se kuormittaa kehoa niin paljon.

Selvisi tsunamista

Hanyu nauttii kotimaassaan käsittämättömästä suosiosta.

Japanilaisfanit ovat tunkeneet hänen kanssaan samaan bussiin ja yöpyneet jäähallin ulkopuolella Torontossa, jossa Hanyu asuu.

Kun hän marraskuussa 2017 loukkasi nilkkansa kolme kuukautta ennen olympiakisoja, tiedotustilaisuuteen tuli paikalle sata japanilaista toimittajaa.

Kun ennakkosuosikki ihmeen kaupalla toipui Pyeongchangiin, hän kulki lentokentällä kahdeksan henkivartijan ja oman tiedottajansa ympäröimänä.

Hänestä on julkaistu laajoja artikkeleita suurissa ja arvostetuissa ulkomaisissa medioissa. The New York Times kutsui häntä ehkä kaikkien eri aikojen parhaimmaksi taitoluistelijaksi.

Hanyun suosiota selittävät hänen poikkeuksellisen monipuoliset luistelutaitonsa ja mielenkiintoinen persoonansa.

Hän pystyy hyppäämään akselia lukuun ottamatta kaikki hypyt neloishyppyinä. On harvinaista, että voimakas miesluistelija on myös notkea. Hanyu taitaa Biellmann-piruetin, jossa toinen jalka viedään takaa pään yläpuolella ja jota yleensä esittävät vain naiset.

Hennon oloisen ja taiteellisen mutta raivokkaalla päättäväisyydellä luistelevan Hanyun onkin sanottu rikkovan perinteisiä sukupuolirajoja.

Hanyu oli vain 16-vuotias, kun hänen kotikaupunkinsa Sendai kärsi Koillis-Japania koetelleesta maanjäristyksestä ja tsunamista. Hanyun kerrotaan olleen harjoittelemassa, kun kotihallin vesiputket räjähtivät. Perhe vietti hätämajoituksessa kolme vuorokautta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt