Taitoluistelu

Uskoisitko järvenpääläistä Irinaa 57-vuotiaaksi? Tähtää seuraavaksi hämmästyttävään kolmoishyppyyn

Julkaistu:

Taitoluistelu
Irina Kirjanen lopetti taitoluistelun 15-vuotiaana, eikä liikkunut 30 vuoteen yhtään. Nyt, lähes kuusikymppisenä, hän harjoittelee kolmoishyppyjä ja on parempi luistelija kuin koskaan.
Kaukaa katsoessa eroa ei huomaa. Jäällä vaikuttaa olevan joukko nuoria, timmejä taitoluistelijoita.

Lähempänä Irina Kirjanen erottuu joukosta. Hän on 57-vuotias, eli noin 40 vuotta vanhempi kuin luistelukaverinsa Järvenpäässä.

Kirjanen harjoittelee kolmoishyppyjä. Se tarkoittaa, että hänen on otettava kova vauhti, hypättävä toisen jalan luistimen terältä korkealle ilmaan ja pyörittävä siellä kolme kierrosta. Alas tullaan joko luistimen terälle tai takalistolle.

Lähes kuusikymppisenä hän on paremmassa kunnossa ja parempi taitoluistelija kuin koskaan. Suomen taitoluisteluliiton valmennuspäällikön Satu Niittysen mukaan Kirjasen taidot ovat hänen ikäiselleen ainutlaatuisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hänen tarinansa on hyvin poikkeuksellinen, Niittynen sanoo.

Tähdet silmissä alussa

Kirjanen syntyi Norilskissa, Siperiassa vuonna 1961. Kaupunki sai oman jäähallin vasta vajaa kymmenen vuotta myöhemmin.

Kirjanen oli katsonut taitoluistelua nenä kiinni mustavalkotelevision ruudussa. Kun hänen äitinsä ilmoitti hänet luistelukouluun 9-vuotiaana, valmentajat sanoivat, että oli liian myöhäistä.

– Halu oli kuitenkin niin kova, että pääsin mukaan. Vuoden päästä olin kaupungin parhaimpia, Kirjanen kertoo.

Hän harrasti taitoluistelua 1-2 kertaa päivässä 15-vuotiaaksi. Siinä vaiheessa hän osasi kahden ja puolen kierroksen kaksoisakselin, mutta ei kolmoishyppyjä.


Kirjanen alkoi miettiä jaksamistaan, terveyttään ja koulutustaan. Hän lopetti luistelun ja muutti paremman tulevaisuuden perässä Leningradiin, nykyiseen Pietariin. Siellä inkerinsuomalaisen äidin tytär opetteli suomen kielen ja muutti 90-luvun alussa Helsinkiin.

Yli 10 vuotta myöhemmin elämä oli asettunut niin, että Kirjanen ajatteli voivansa alkaa taas harrastaa jotain. Hän ei ollut liikkunut 30 vuoteen yhtään.

Kirjanen ilmoittautui Helsingin Luistelijoiden aikuisten muodostelmaluisteluun. Alku oli ”hirveän vaikeaa”.

– Pienestäkin pyörähdyksestä oli tähdet silmissä.

Kirjanen vaihtoi seuraa ja keskittyi yksinluisteluun. Vuoden harjoittelun jälkeen hän alkoi uskaltaa ajatella itsensä ponnistamista ilmaan.

Puolentoista kierroksen akseli pelotti. Hän harjoitteli hyppyä yhdessä pikkulasten kanssa.

– Se oli kyllä semmoinen riemu, kun pääsin sen. Huusin ja pompin! Kaksoishypyt tulivat sen jälkeen nopeasti.

Muutto ja vuorotteluvapaa

Kirjanen kehittyi ja otti luistelun niin tosissaan, että hänelle luvattiin sopivampi harjoitusryhmä Järvenpään Taitoluistelijoista. Siellä hän on harjoitellut viime vuodet kuusi kertaa viikossa.

Luistelun vuoksi Kirjanen myös muutti Järvenpäähän ja on ottanut työstään pari vuorotteluvapaata.

Satsaukset luisteluun ovat näkyneet kilpailuissa. Kirjanen on voittanut Obersdorfissa järjestettävissä aikuisluistelijoiden epävirallisissa MM-kilpailuissa oman sarjansa. Hän suuntaa Saksaan taas ensi keväänä.

Suomessa Kirjanen on aikuisluistelun pioneereja. Kun hän ensimmäisissä kilpailuissaan tuli pukuhuoneeseen vaihtamaan vaatteita, nuoret tytöt olivat ovella jonossa katsomassa. Kilpailunjärjestäjät saattoivat sanoa seuralle, että yhden luistelijan syntymävuosi on ilmoitettu väärin.

Nykyään on totuttu paitsi Kirjaseen, myös muihin aikuisiin.

– Muutkin uskaltavat, kun näkevät, että tämä on mahdollista. Minulta on kysytty neuvoja lajin aloittamiseen.

Kolmoishypyt tulossa

Kirjasta jaksaa kiehtoa taitoluistelussa kaikki sen eri osaset – hypyt, piruetit, esittäminen ja koreografiat.

– Nyt 57-vuotiaana tunnen, että kolmoishypyt ovat tulossa. Kun keho antaa mahdollisuuden, miksei sitä käyttäisi? Näen sen rikoksena, jos ei tee jotain sen takia, ettei sitä ole tapana tehdä.

Kirjasen mielestä hänen kehittymistään ei ainakaan vielä vaikeuta hänen ikänsä. Hän esimerkiksi painaa saman verran kuin nuorena.

Isompi ongelma on harjoittelun ja työelämän yhdistäminen. Harjoitusajat on suunnattu koulua käyville nuorille, joten ison hotellin siivouspalvelun esimiehenä työskentelevä Kirjanen ei aina pääse paikalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt