Simoeemil, 20, tuli kiusatuksi mutta nousi naisvaltaisen lajin huipulle – ”On hienoa saada olla jotain, mitä moni muu ei ole”

Simoeemil Nurmela, 20, on maailmanmestarijoukkue Marigold IceUnityn historian ensimmäinen miesluistelija.

29.9.2018 12:04

On sateinen syyskuun lopun arki-ilta. Maailman paras muodostelmaluistelujoukkue Marigold IceUnity hioo kuvioitaan pian alkavaa kautta varten upouudessa Kaarelan jäähallissa Luoteis-Helsingissä.

Moninkertaisen mestarivalmentajan Anu Oksasen silmien alla jäällä on reilut parikymmentä lajinsa ehdottomaan eliittiin kuuluvaa naista, jotka tekevät suorituksensa tarkasti ja samanaikaisesti.

Mutta! Katsotaanpa tarkemmin. Luistelijat eivät olekaan kaikki naisia. Heidän joukossaan on myös yksi mies. Hän on Simoeemil Nurmela, 20, joka nuoresta iästään huolimatta on jo tehnyt taitoluisteluhistoriaa.

Nurmela on kaikkien aikojen ensimmäinen mies, joka on päässyt mukaan muodostelmaluistelun hallitsevaan maailmanmestarijoukkueeseen.

Hän siirtyi Marigoldiin kesällä Kaarinan Dream Edgesistä yhdessä kaksoissisarensa Saarastiinan kanssa.

Saarastiina ja Simoeemil Nurmela siirtyivät kesällä Kaarinasta Marigold IceUnityn riveihin ja Anu Oksasen valmennukseen.

Kaarinalaisjoukkueessa Nurmelat voittivat viime kaudella juniorisarjan Suomen mestaruuden, mutta hyppy aikuisten sarjaan, muutto uuteen kaupunkiin ja pääsy huippujoukkueeseen Marigoldiin ovat isoja askeleita uralla ja nuorten ihmisten elämässä.

Nurmelat ovat kuitenkin innoissaan uusista haasteistaan. IS:n haastattelussa Kaarelan hallin kahviossa Saarastiina kertoo, kuinka kivalta tuntuu tehdä täysillä töitä sen eteen, että joukkueen suuret tavoitteet saavutetaan.

– Koen, että urani täällä on alkanut aika hyvin. Joukkue otti minut tosi hienosti mukaan, Simoeemil sanoo.

Nurmelat asuvat yhdessä Helsingin Oulunkylässä. Heidän luistelu-uransa alkoi viisivuotiaana, kun vanhemmat veivät heidät luistelukouluun. Harrastus on jatkunut tähän päivään asti, vaikka välillä Simoeemil pohti, pitäisikö hänen aloittaa jalkapallo tai jääkiekko. Muodostelmaluistelu kuitenkin tuntui oikealta.

– Huomasin, että alan menestyä ja minulla on pikkasen lahjakkuuttakin tähän hommaan. Koin, että minun kutsumukseni on jäädä tähän lajiin, Simoeemil sanoo.

Simoeemil Nurmela aloitti luistelun viisivuotiaana.

Simoeemil on ylpeä siitä, että hän on historiallinen tienraivaaja lajissaan. Eletään aikaa, jolloin ahtaat sukupuolirajat rikkoutuvat.

– Mielestäni on nykyaikaista, että mies menee naisten joukkueeseen. Se koetaan ehkä jopa trendikkääksi. On hienoa saada olla jotain, mitä moni muu ei ole.

Aina ei ole ollut helppoa olla muodostelmaluistelua harrastava mies. Joskus koulussa Simoeemil joutui kuulemaan ikäviä huomautuksia. Hän ei kuitenkaan päästänyt irvileukoja ihonsa alle.

– En antanut hirveästi arvoa sille, että joku kiusasi minua luistelusta, hän kertoo.

Simoeemil pohtii hetken kysymystä siitä, miten hänet on otettu lajin sisällä vastaan. Saarastiina auttaa veljeään:

– Sinulla on ainakin jonkun verran ihailijoita. Ja kaikki tuntee sut!

Toisinaan eteen tulee myös käytännön ongelmia. Kisamatkoilla Simoeemelille tarjotaan usein omaa pukukoppia, vaikka tavallisesti hän on kuin kuka tahansa joukkueen jäsen.

– Harjoituksissa minulla on aina sama pukukoppi. Menen sinne, minne muutkin menevät.

Saarastiina ja Simoeemil Nurmela ovat olleet joukkuetovereita pienestä pitäen.

Koreografille miehen mukana olo joukkueessa on haaste. Miehen fyysinen ulkomuoto on erilainen kuin naisen, voimantuotto kovempaa ja notkeus ei välttämättä ole samalla tasolla.

Simoeemil sanoo, että hän pystyy mukautumaan joukkueeseen hyvin, mutta myöntää myös:

– Miesluistelija erottuu joukosta.

Erilaisuus voi kuitenkin olla myös vahvuus.

Miesluistelijoista olympia-apua?

Tänä kesänä muodostelmaluisteluväki joutui pettymään katkerasti. Laji oli lähellä pääsyä mukaan talviolympialaisiin, mutta lopulta se ei mahtunut Pekingin 2022 kisojen ohjelmaan.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah antoi tuolloin tuoreeltaan haastattelun STT:lle ja arveli, että muodostelmaluistelun olympiatien katkaisi lajin sukupuolittunut luonne. KOK ei enää halua kisoihin vain pelkästään miehille tai naisille tarkoitettuja lajeja.

Simoeemil Nurmela toivoo, että hän voisi esimerkillään tasoittaa muodostelmaluistelun olympiatietä. Jos lajin pariin tulee lisää mieshuippuja, KOK:lta katoaa yksi syy olla valitsematta lajia kisoihin.

– Koen, että minusta voi olla apua. Ikään kuin pilottina tässä hankkeessa, Simoeemil sanoo.

Simoeemil Nurmela unelmoi olympialaisista.

Saarastiina Nurmela muistuttaa, että medianäkyvyys on muodostelmaluistelulle erittäin tärkeää. Hänen veljestään on apua siinäkin. Simoeemil on samaa mieltä. Hän tietää erottuvansa joukosta ja uskoo, että siitä on lopulta hyötyä koko joukkueelle.

– Joukkuelajissa ei oikein voi korostaa yksilöitä, mutta näin käy vääjäämättä. Koen, että se on ihan hyvä juttu, vaikka se ei tunnukaan välttämättä ihan tasa-arvoiselta ja oikealta. Se on kuitenkin miltei välttämättömyys, jotta me voimme edetä olympialajiksi.

Uusi yritys Urheilukouluun

Simoeemil Nurmela haki viime vuonna Puolustusvoimien urheilukouluun, mutta ei tullut valituksi. Hän haki lykkäystä ja toivoo, että tälle kaudelle auennut paikka maailmanmestarijoukkue Marigold IceUnityssä kääntää armeijan päättäjien pään.

Marigoldista hakee Urheilukouluun itse asiassa kaksi luistelijaa, Nurmelan lisäksi yksi naisluistelija.

– Olisi erittäin mukavaa, jos pääsisimme sinne, Nurmela sanoo.

Marigold harjoittelee 20–30 tuntia viikossa. Ilman Urheilukouluun pääsyä varusmiespalvelus saattaisi katkaista Nurmelan uran.

– Se on melkein edellytys jatkolle, hän sanoo.

Marigoldissa on 25 luistelijaa, mutta jäälle kilpailuissa mahtuu kerralla vain 16.

– Joukkueen sisällä on tosi kova kilpailu paikoista. Se kehittää meitä eteenpäin, Nurmela sanoo.

Kaikkien joukkueen jäsenten unelmissa siintää ensi huhtikuu, jolloin MM-kisat järjestetään Helsingissä.

– MM-kisoja on niin harvoin. On iso herkku meille päästä mahdollisesti kotiyleisön eteen esittämään se, mitä meillä on tarjottavaa.

Simoeemil Nurmela harjoittelee 20–30 tuntia viikossa.

Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinkanta kertoo, että lähiaikoina järjestetään koulun pääsykokeet, joissa Nurmela on mukana. Muodostelmaluistelu kuuluu lajeihin, joista otetaan urheilijoita Urheilukouluun.

– Meillä on samalla rivillä kaikki lajit, jotka täyttävät olympiakomitean kriteerit: eli lajissa järjestetään arvokisat ja laji on laajalti harrastettu. Muodostelmaluistelu täyttää nämä kriteerit, Karinkanta sanoo.

Karinkannan mukaan Urheilukouluun pyritään valitsemaan aina useampi saman lajin urheilija samalla kerralla logistisista syistä.

– Synergiaetuja on paljon. Meiltä tarvitaan aina yksi kouluttaja pitämään yhteyttä lajiliittoon. Lisäksi saman lajin urheilijat voivat harjoitella yhdessä. Nyt seuraavaan saapumiserään oli yksi naispuolinenkin muodostelmaluistelija hakemassa, Karinkanta sanoo.

Simoeemil Nurmela

Syntynyt: 3.8.1998

Joukkue: Marigold IceUnity

Aiempi joukkue: Kaarinan Dream Edges

Lempinimi: C-Mil

Perhe: Kaksoissisar Saarastiina

Opiskelee: Myyntiä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?