Taitoluistelu

Taitoluistelulegenda Susanna Rahkamo hämmästelee Kiira Korven paljastuksia

Julkaistu:

Taitoluistelu
Susanna Rahkamo suhtautuu varauksella Kiira Korven avoimuuteen pian julkaistavassa elämäkerrassaan.
Kiira Korven elämästä kertova, toimittaja Jere Nurmisen kirjoittama Kiira Ehjäksi Särkynyt (Otava) ilmestyy tällä viikolla, mutta puhetta kirjasta on riittänyt jo nyt.

Kirjassa Korpi kertoo kursailemattomasti taitoluistelumaailman raadollisuudesta ja valmennuskulttuurin tylyydestä.

LUE LISÄÄ: Pysäyttäviä sanoja Kiira Korvesta psykologin arviossa – Korpi avautuu kirjassa häpeäntunteistaan

Korven kirjan luettuaan voikin miettiä, onko järkeä laittaa lapsia harrastamaan taitoluistelua. Niin rajuna huipulle tähtäävän luistelijan elämä näyttäytyy kirjassa.

LUE LISÄÄ: Liikaa laihtunut Kiira Korpi romahti lähikaupassa – soitti äidin hakemaan, ei pystynyt kävelemään muutamaa sataa metriä kotiin

Entinen huippuluistelija ja Suomen taitoluisteluliiton entinen puheenjohtaja Susanna Rahkamo arvelee kirjan vaikuttavan lajin maineeseen haitallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahkamo ei tosin ole päässyt lukemaan kirjaa, vaan kommentoi sitä toimittajan kertoman perusteella.

– Kiira on monien idoli, ja häntä kuunnellaan tarkasti, Rahkamo sanoo.

Hän seurasi lähietäisyydeltä Korven uraa, mutta ei ollut tietoinen luistelijan ongelmien vakavuudesta.

– En tajunnut, että hänellä oli noin tuskaista, mutta en ihan ymmärrä, onko tämä mielipiteisiin vaikuttaminen paras tapa edetä, Rahkamo ihmettelee.

Ei tunnista ilmiötä

Hän ei itse tunnista Korven maalaamaa kuvaa suomalaisesta taitoluistelumaailmasta.

– Ihmiset ympärillä eivät vaatineet minulta, vaan asetin itse itselleni erittäin korkean vaatimustason, Rahkamo sanoi.

Arvokisojen mitalipallille on vaikea nousta, jos ei tee uhrauksia. Rahkamon mukaan Suomessa taitoluistelu on pääasiassa nuorten kasvattamista kohti tervettä aikuisuutta.

– Mutta löytyy maita, joissa on vallalla erilainen kulttuuri ja ihmiskäsitys, Rahkamo toteaa.

Niissä maissa valmentaja on ehdoton auktoriteetti, eikä urheilijalla ole sananvaltaa hänen elämäänsä koskevissa päätöksissä.

Epäterve suhde ruokaan

Korpi kertoo kirjassa avoimesti myös ongelmistaan painonhallinnan kanssa. Korpi kertoo, kuinka painonhallinta säätelee luistelijan arkea monella tapaa. Hän sanoo alkaneensa laihduttamisen 18-vuotiaana ja seuranneensa painon kehitystä suurennuslasilla.

Lautaskammo jatkui kahdeksan vuotta eli koko loppu-uran ajan.

– Oliko kyseessä syömishäiriö, en tiedä. Mutta sen tiedän, että suhtautumiseni ruokaan ei ollut terveellä pohjalla, Korpi pohtii.

LUE LISÄÄ: Kiira Korvella oli salasuhde venäläismiljardööriin – huijasi ovelasti Korven luokseen, antoi lahjaksi 300 000 euron luksusauton

LUE LISÄÄ: Kiira Korpi muistelee, kun perheen kotiin jouduttiin kutsumaan poliisit: ”Tirkistelijä oli selvästi ollut siellä usein”

Urheilulääkäri Maarit Valtonen pitää asiasta syntyvää keskustelua tervetulleena, mutta ei usko lajin imagon kärsivän aiheen käsittelyn takia.

– En usko, koska seuroissa on hoidettu moni asia hyvin. Ammattivalmentajat vetävät harjoituksia ja vanhemmat ovat usein aktiivisesti mukana, Valtonen arvioi.

Valtosen mukaan lajikulttuurissa on voinut olla aikaisemmin epäasiallista käytöstä.

– Mutta nykyään vanhemmat puuttuvat sellaiseen herkemmin.

Valtonen arvelee, että lasten vanhempia arveluttavat enemmän lajin suuret harjoitusmäärät ja niistä johtuvat vammat kuin syömishäiriön mahdollisuus.

Muokattu kello 17:18: Muokattu otsikkoa ja täydennetty lause: Rahkamo ei tosin ole päässyt lukemaan kirjaa, vaan kommentoi sitä toimittajan kertoman perusteella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt