Taitoluistelu

Tutkimus paljasti karulla tavalla tuomarien vilunkipelin – taitoluistelun arvioijien työ tarkempaan syyniin

Julkaistu:

Taitoluistelu
Kansainvälinen taitoluisteluliitto haluaa kitkeä oman maan urheilijan suosimisen pois tuomaroinnista.
Perjantaina päättyneessä Kansainvälisen taitoluisteluliiton ISUn kongressissa Sevillassa käytiin läpi noin 400 muutos- ja kehitysehdotusta.

Tiistaina hyväksyttiin ehdotus, että tuomarien toimintaa on valvottava paremmin.

Päätöksessä todettiin, että vuoden 2016 jälkeen on huomattu osan tuomareista suosivan oman maan urheilijoita pisteytyksessään, ja siksi pisteitä on valvottava entistä tarkemmin.

– Kaikille teknisille komiteoille on jo esitelty uusi matemaattinen laskutapa, jotta tällaiseen päästään heti käsiksi, paikalla ollut Suomen taitoluisteluliiton varapuheenjohtaja ja tuomari Mika Saarelainen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aloite saattanee perustua ainakin osaksi Buzzfeedin helmikuussa julkaisemaan laajaan tutkimukseen, jossa oli seurattu 48:n eri tuomarin pisteytyksiä kansainvälisissä kisoissa kauden 2016–17 alusta viime vuoden loppuun.

Tutkimuksen mukaan osa tuomareista suosi jatkuvasti oman maan luistelijoita.

16 näistä tuomareista oli mukana Pyeongchangin talviolympialaisissa. Kyseiset tuomarit ovat kotoisin Venäjältä (3), Kiinasta (3), Kanadasta (2), Yhdysvalloista (2), Israelista, Italiasta, Kazakstanista, Espanjasta, Turkista ja Uzbekistanista.


Tutkimuksen mukaan suosiminen oli tutkimusjakson aikana niin systemaattista, että sattuman mahdollisuus oli yksi 100 000:sta.

Vaikka kongressissa päätettiin tarkemmasta valvonnasta, Ilta-Sanomien haastattelemat asiantuntijat pitävät nykyistä systeemiä erittäin hyvänä.

– Siellä on yhdeksän tuomaria antamassa arvionsa, eikä yksi ihminen voi vaikuttaa kovin paljon. Vaikka antaisin kympin suomalaisluistelijalle, se putoaa pois, koska ylin ja alin pistemäärä poistetaan, Saarelainen sanoo.

– Sanoisin, että se (suosiminen) on nykyjärjestelmässä hyvin harvinaista. Arviointilajissa ei olla kuitenkaan koskaan täysin objektiivisia. Minulla on silti luotto järjestelmään ja siihen, että se toimii urheilijoiden oikeusturvan mukaisesti, valmentaja, tuomari ja pitkän linjan kommentaattori Anuliisa Uotila sanoo.

Uotila kertoo silti ihmetelleensä joskus selostuksen aikana, miten joku antaa samasta liikkeestä –1 ja toinen +2 pistettä.

– Syyt erilaiseen näkemykseen vaihtelevat, ja yksi niistä voi olla suosiminen. Se kitketään koulutuksella ja sanktioilla. Jos sellaista tapahtuu, pitäisi vaihtaa toiset tuomarit tilalle. Sitä en tiedä, auttaako se.

Emmi Peltosen edellä olympialaisten vapaaohjelmassa olivat Kanadan ja Kiinan luistelijat. Noiden maiden tuomarit suosivat tutkimuksen mukaan omiaan.

Menettikö Peltonen siis pari sijoitusta vilpillisesti?

– En lähtökohtaisesti usko tällaiseen. Itse tutkimusta on vaikea kommentoida, kun en ole tutustunut siihen, Peltosen valmentaja Sirkka Kaipio vastaa.

– Yleensä katson aika tarkkaan urheilijan pisteet, eikä ole koskaan tullut sellaista tunnetta, että jotain on pielessä. Pidän arviointisysteemiä oikeudenmukaisena ja tuomareita asiantuntevina. Ainahan täsmennykset ovat toki ihan hyviä.

Vaikuttiko tuomarointi siis myös Peltosen sijoitukseen olympialaisissa ja Viveca Lindforsin MM-kisoissa?

Suosimista on mahdotonta todistaa, mutta Kiinan ja Kanadan luistelijat sijoittuivat sijoille 19 ja 20 naisten vapaaohjelmassa Pyeongchangissa, kun Peltosen sijoitus oli 21:s.

Lindfrosin edellä parin pisteen sisällä oli MM-kisojen lyhytohjelmassa muun muassa Kazakstanin luistelija.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt