Taitoluistelu

Miten Viveca Lindfors seurasi edelleen kiilanneen Emmi Peltosen luistelua olympiajäillä? Antoi asiasta napakan vastauksen

Julkaistu:

Taitoluistelu
Viveca Lindfors menetti olympiapaikan, mutta kiilasi taas Emmi Peltosen edelle ja sai MM-paikan.
Kahden lahjakkaan naisluistelijan välinen taistelu Suomen ainoasta olympiapaikasta sai alkuvuonna kierroksia, kun Viveca Lindforsin viime syksyn karsinnoissa hankkima paikka meni lopulta Emmi Peltoselle.

Peltonen oli tällä kaudella luistellut tammikuun loppuun mennessä paremmat pisteet, mikä oli selkeä ennalta määritelty valintaperuste. Olympiapaikan ratkettua Lindfors antoi Ylelle kipakan lausunnon, joka aiheutti kohua.

– Säännöt ovat nämä. Jos se en ole minä, joka sinne Pyeongchangiin lähtee, niin paras luistella hyvin, että mitään ilmapalloja siellä ei saa tehdä, kun se paikka on minun selkänahastani otettu. Paras mennä hyvin, Lindfors purkautui EM-suorituksensa jälkeen Ylellä.

Suomalaisten asetelmat muuttuivat heti helmikuun alussa, kun Lindfors voitti Rovaniemellä PM-kultaa ennätyspistein 166,63. Peltosen sai olympiapaikan SM-kisojen pisteillään 164,11.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Peltonen luisteli Pyeongchangissa 157,14 (sijoitus 20.). Kun edustajaa valittiin ensi viikolla Milanossa alkaviin MM-kisoihin, oli Viveca Lindfors taas edellä.

Tiistain tiedotustilaisuudessa Lindfors oli oma, rauhallinen itsensä. Hän ei pitänyt MM-paikkaa minään korvikkeena olympiapaikalle.

– Jokainen kisa on omansa.

Seurasitko Emmi Peltosen suoritusta olympiakisoissa?

– En sen enempää kuin muidenkaan suomalaisten. Seurasin kisoja niin kuin muutkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olympiakultaa voitti Venäjän 15-vuotias Alina Zagitova huippupisteillä. Lindfors oli haluton analysoimaan hänenkään suoritusta kovin tarkasti.

– Zagitova on loistava luistelija ja ansaitsi voittonsa. En kuitenkaan halua arvioida muita luistelijoita vaan keskittyä omaan tekemiseeni.

Tuliko oma paras kuntosi liian myöhään?

– Ei ikinä ole liian myöhäistä olla hyvässä kunnossa. Olen nyt kunnossa ja olen iloinen siitä.

Lindfors ja Peltonen eivät ole peitelleet sitä, että eivät ole ylimpiä ystävyksiä. Kaksikko on hakenut luisteluoppiaankin täysin päinvastaisista suunnista.

Kun Yhdysvalloissa syntynyt Peltonen käy välillä hakemassa oppia Kaliforniasta huippuvalmentaja Rafael Arutunianilta, on Lindfors suunnannut Venäjälle, joka on tätä nykyä taitoluistelun ehdoton ykkösmaa.

Suomen nuorten olympiavalmentajan Nuriya Pirogovan kautta Lindforsille aukeni tie venäläisen huippuvalmentajan Jevgeni Rukavitshinin ryhmään Pietariin. Lindfors vietti siellä muutaman päivän viimeksi viime viikolla.

– Vaatimustaso on siellä kova, harjoitukset ovat todella intensiivisiä. Harjoituskaverit ovat aivan eri luokkaa kuin Suomessa, Lindfors valottaa.

Ryhmässä MM-luistelijoita

Ryhmässä luistelevat mm. MM-kisoihin lähdössä oleva Dmitri Alijev ja takavuosien MM-mitalisti Alena Leonova. Käynnit Venäjällä ovat iso panostus suomalaiselle.

– On se aika kallista, hän sanoo tarkentamatta summia.

Lindfors tunnetaan kovana harjoittelijana. Asennetta kuvaa se, että hän on opetellut luistelun takia myös venäjän kieltä.

– Alkeet olivat hallussa, mutta nyt pystyn kommunikoimaan jonkin verran myös venäjäksi.

Lindfors lähtee MM-kisoihin toisen kerran. Hän oli mukana Bostonissa 2016 ja sijoittui 17-vuotiaana hienosti sijalle 20.

Tyylinsä mukaan hän ei puhu sijoitustavoitteita Milanon MM-kisoissa.

– Tavoittelen aina kahta puhdasta ohjelmaa. Jos onnistun siinä, olen tyytyväinen.

Nykyisellä ohjelmalla on mahdollista nousta vaikka yli 170 pisteen, jolla esimerkiksi olympiakisoissa olisi päästy jo 16 parhaan joukkoon.

Eväitä parantaa pisteitä

Lindfors sai PM-kisoissa 166 pistettä, mutta ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseensa.

– Se oli sellainen rutiiniveto.

PM-kisojen jälkeen Lindfors teki ennätyksensä lyhytohjelmassa Sloveniassa käydyssä kisoissa. MM-kisojen lyhytohjelmasta 24 parasta pääsee vapaaohjelmaan.

Lindforsin lisäksi Suomea edustavat Milanon MM-kisoissa miesluistelija Valtter Virtanen ja jäätanssipari Cecilia TörnJussiville Partanen.

Kisat alkavat keskiviikkona 21.3. naisten lyhytohjelmalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt