Taitoluistelu

Emmi Peltonen, 18, tekee olympialaisissa historiaa – Ville Peltonen antoi tyttärelleen isällisen vinkin ennen kisamatkaa

Julkaistu:

PYEONGCHANG 2018
Emmi Peltonen pääsee jatkamaan Suomen oloissa ennätyksellistä Peltosen perheen olympiaperinnettä jo kolmannessa suoraan alenevassa sukupolvessa. Se on Suomen ennätys.
Moni silmäkulma kostui suomalaisilla tv-sohvilla tapaninpäivänä 2015. Silloin Ilmalan areenan kattoon hilattiin pysyvästi kolmen jääkiekkolegendan eli Jere Lehtisen, Ville Peltosen ja Saku Koivun maajoukkuepelipaidat ja -numerot.

Ville Peltosen kiitospuheen aikana moni katsoja kiinnitti huomiota 15-vuotiaaseen tyttöön, joka itki liikutuksesta. Keskiviikkona Gangneungin olympiajäällä tositoimiin pääsevä Emmi Peltonen, nyt 18, muisteli hienoa seremoniahetkeä mielellään.

– Mietin kaikkea sitä, mitä isä on näiden kahden muun pelaajan kanssa kokenut ja saavuttanut. Ja sitten hän puhui niin kauniisti perheestään. Isän pelaajaura merkitsi meille monia elämänmuutoksia, muuttoja, uusia kouluja ja kavereita.

Ville Peltonen kehui perhettään ennen kaikkea siitä, että se osasi nähdä suuret muutokset mahdollisuuksina eikä uhkina. Yksi osa muuttoja ja muutoksia on jo yli 10 vuotta ollut varmistaa Emmi Peltoselle oikea ympäristö aikanaan Floridassa alkaneeseen taitoluisteluharjoitteluun.


Tässä työssä vanhemmat ovat onnistuneet täydellisesti, sillä urheilija-arkeaan Suomessa valmentaja Sirkka Kaipion ja Kaliforniassa toisen valmentajan Rafael Arutunianin silmien alla elävä 18-vuotias nappasi olympiapaikan tiukassa kotimaisessa karsinnassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se tarkoittaa taitoluistelun kaltaisessa lajissa luontaisen lahjakkuuden lisäksi valtavaa määrää erittäin paneutunutta ja sitoutunutta työntekoa. Itsekin paljon harjoitellut Ville Peltonen on joskus pyöritellyt päätään tyttärensä treenimääriin tutustuessaan.

– Vanhempien tuki on ollut kaikki kaikessa. Kotona minulle on sanottu, että huippu-urheilu ei sisällä vain juhlahetkiä, vaan välillä ottaa kaikki päähän ja sen yli on vain päästävä.

Emmi Peltonen pitää yksiselitteisesti upeana asiana sitä, että hän pääsee jatkamaan Suomen oloissa ennätyksellistä Peltosen perheen olympiaperinnettä jo kolmannessa suoraan alenevassa sukupolvessa.

Se on alansa Suomen ennätys. Isoisä Esa Peltonen jääkiekkoili olympiatasolla 1968, 1972, 1976 ja 1980, Ville Peltonen taas 1994, 1998, 2006 ja 2010.

– Isältä tuli sellainen vinkki, että ensimmäisissä olympiakisoissa kannattaa nauttia kaikesta mahdollisesta ja ottaa se ikuinen muisto. Ja muistaa, miten upeissa lajeissa täällä kilpaillaan sen oman jutun ulkopuolella.

Suomen kaikkien aikojen parhaan taitoluistelijan Laura Lepistön valmentajan Virpi Horttanan ryhmässäkin harjoitellut Peltonen on lähes koko uransa ajan tiennyt, minne haluaa: huipulle.


– En osaa ottaa itselleni tärkeitä juttuja puolivakavasti. Teen joko tosissani tai en lainkaan. Rakastan taitoluistelua, mutta haluan tästä työstä myös palkinnon.

Tärkeimmistä ihmisistään Emmi Peltonen saa Gangneungin olympiahalliin äitinsä ja isoäitinsä. Perhe on lievästi sanoen kansainvälinen. Äiti Hanna Peltonen ja 12-vuotias pikkusisko Nelli asuvat Helsingissä, isoveljet Aleksi ja Jesper pelaavat jääkiekkoa Nebraskassa USA:ssa, isä Ville valmentaa Sveitsissä ja Emmi jakaa aikansa Suomen ja USA:n välillä. Hänellä on Amerikassa syntyneenä USA:n passi.

Naisten lyhytohjelma alkaa kello 03.00 keskiviikkoaamuna.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt