Taitoluistelu

Emmi Peltonen kertoi yllättävän asian isänsä olympiamitaleista – ”Huonoa onnea”

Julkaistu:

Pyeongchang 2018
Emmi Peltonen ei halua koskea isänsä olympiamitaleihin.
Suomen joukkueessa on Pyeongchangin kisoissa 24 urheilijaa, jotka voivat jo ennestään kotonaan hypistellä olympiamitalia tai -mitaleita.

Mutta vain hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisella on enemmän mitaleja (viisi) kuin ex-jääkiekkoilija Ville Peltosella, joka saavutti pronssia 1994, 1998 ja 2010 sekä hopeaa 2006.

Ville Peltosen tytär Emmi Peltonen, 18, debytoi keskiviikkona olympiatasolla lyhytohjelmassaan. Näin Peltosista tulee historiallinen suomalainen olympiaperhe: kisaedustaja kolmessa suoraan alenevassa sukupolvessa. Villen isä Esa Peltonen jääkiekkoili olympiakisoissa neljästi, 1968–1980.

– Tuo on upea asia, faktan jo kisoihin tullessaan tiennyt taitoluistelija sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jääkiekossa on tapana, että voittopokaaleihin ei kosketa ennen kuin ne on voitettu; hiplaamisen uskotaan aiheuttavan huonoa onnea. Erittäin kovin tavoittein jo vuoden 2022 olympiakisoistakin puhuva taitoluistelija näyttää perineen hieman tätä taikauskoa jääkiekkosuvun jälkikasvuna.

– Isän mitalit ovat meidän Suomen-kodissamme. Olen nähnyt ne, mutta en ole ikinä koskenut niihin. Uskon että sellainen aiheuttaa huonoa onnea. Mutta olen hirmu ylpeä isän ja ukin saavutuksista. Ukin olympiakisoista olen äidin kanssa katsonut jotain pätkiä, onhan sekin laji muuttunut aika paljon.

Esa Peltonen oli treenimatkoilla pojantyttönsä vakiokuljettaja, kunnes tämä sai ajokortin täytettyään 18.

Kovan Suomen sisäisen karsinnan jälkeen kisapaikan saanut Emmi Peltonen näyttää saaneen isältään verenperintönä ainakin mielenlujuutta ja viileän tilanteenhallinnan kyvyn.

Taitoluistelu on talviolympiakisojen ylivoimaisesti globaalisti katsotuin laji. Nuorelle urheilijalle luulisi olevan pelottava ja kuumottava paikka lipua täydessä hallissa jäälle ja tiedostaa valtava maailmanlaajuinen tv-yleisö. Vaikka ohjelma olisi harjoiteltu miten selkäydintasolle.

– Tiedätkö mitä? Se just on ihan paras fiilis. Pieni jännitys, adrenaliini virtaa, kroppa virittyy suoritukseen. Se on sitä tosi meininkiä.

Läheisimmistä ihmisistään Emmi Peltonen saa hallin lehtereille keskiviikkona äitinsä ja isoäitinsä. Isoveljet pelaavat jääkiekkoa USA:n Nebraskassa, isä valmentaa Sveitsissä ja pikkusisko jäi Suomeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt