Taitoluistelu

Urheilun jättiskandaalia ruotiva elokuva ”ällötti” asiantuntijaa – syyttää faktojen vääristelystä

Julkaistu:

Taitoluistelu
Urheiluhistorian tunnetuimpiin kuuluvasta skandaalista kirjan kirjoittanut J.E. Vader ei pitänyt näkemästään.
Useita Oscar-ehdokkuuksia saanut elokuva I, Tonya kertoo urheilun historian yhdestä suurimmasta skandaalista taitoluistelija Tonya Hardingin näkökulmasta.

Hardingin silloinen elämänkumppani Jeff Gillooly ja turvamies Shawn Eckhardt palkkasivat Shane Stant -nimisen miehen pahoinpitelemään Hardingin kilpakumppanin Nancy Kerriganin.

Stant löi Kerrigania polveen metallipampulla, eikä luistelija pystynyt osallistumaan Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin, jotka Harding voitti.

Harding on kieltänyt olleensa julman suunnitelman alulle panija. Hän on paljastanut kuulleensa miesten keskustelevan aiheesta muutamaa kuukautta aiemmin mutta ainoastaan ihmetelleensä, mistä keskustelussa oli kyse.


Harding on saanut elokuvan myötä paljon sympatiaa ja positiivista julkisuutta. Hän oli muun muassa vieraana Golden Globe -gaalassa, jossa elokuva oli ehdokkaana useassa kategoriassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimittaja J.E. Vader oli The Oregionian -lehden palveluksessa paikan päällä Detroitissa tammikuussa 1994, kun kuuluisa pahoinpitely tapahtui. Hän myös kirjoitti aiheesta kirjan Fire on Ice – The Exclusive Inside Story of Tonya Harding.

Vader kertoi hiljattain Oregon livelle, mitä mieltä oli mainetta niittäneestä elokuvasta.

– Oli tuskallista maksaa elokuvalipusta tietäen, että osa tuotoista menee ei-katuvaiselle rikolliselle ja kuinka paljon raha hänelle merkitsee, Vader tylyttää.

Hän kritisoi elokuvaa erityisesti siitä, että siinä Harding ja miesystävä Gillooly esitetään täysin viattomina. Syy vieritetään henkivartija Eckhardtin niskaan, ja hän sattuu oikeassa elämässä olemaan ”sopivasti menehtynyt”.

– Tosielämässä juuri Jeff Gillooly kertoi vuonna 1994 FBI:lle, että myös Kerriganin tappamisesta ja hänen akillesjänteensä leikkaamisesta puhuttiin ennen lopullista päätöstä, jonka mukaan polvi rikotaan.

– Tonya Harding oli mukana suunnitelmissa, ja hänestä tuli kärsimätön, kun Kerriganista ei tullutkaan heti rampa.

Vaderia ärsyttää myös se, miten Hardingin tupakanpolttoa käsitellään elokuvassa.

– Minua ällötti. Tonyan polttamista näytettiin usein sekä elokuvassa että mainoksissa, jotta hän näyttäisi ”erilaiselta” ja ”kapinalliselta”, mutta astmaa sairastavan urheilijan tupakanpoltto on yksinkertaisesti typerää.

Vaderin mukaan Hardingia arvostetaan elokuvassa urheilijana aivan liikaa. Hänet valittiin kahdesti olympialaisiin, ja hän mokasi molemmilla kerroilla.

– Elokuvassa hänet ”tuomitaan epäreilusti” Lillehammerissa luistimen katkenneiden nauhojen vuoksi, mutta todellisuudessa hän sai avokätisesti pisteitä ja nousi tuloslistalla.


Elokuvassa Harding pitää oikeussalissa sydäntä särkevän loppupuheenvuoron. Sellaista ei tosielämässä kuitenkaan tapahtunut.

Vaderilta ei heru mitään sympatiaa Hardingille.

– Hän on muuttanut tarinaansa uudestaan ja uudestaan 24 vuoden ajan, mutta hän on silti aina uhri ja muut ovat kamalia ihmisiä. Tämä fantasiaelokuva on hänen toiveidensa täyttymys.

Yhtä asiaa Vader kuitenkin arvostaa elokuvassa.

– Puvustus osuu kohdilleen. Asut ovat mahtavia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt