Taitoluistelu

Esa, Ville ja Emmi Peltonen tekevät harvinaista olympiahistoriaa: ”Olisi se 1960-luvun ulkojäällä kuulostanut hurjalta”

Julkaistu:

Kolumni
Peltosista tulee ensimmäinen suomalainen urheiluperhe, joka saa olympiakisoihin kolmen sukupolven edustajat suoraan alenevassa polvessa.
Suomen kiekkoleijonat venyivät jymypommiin Grenoblen olympiakisoissa 1968, kun lajin kotimaa Kanada kaatui 5–2. Joukkueessa pelasi 20-vuotias ulkojääkasvatti Esa Peltonen, myöhempi neljien olympiakisojen HIFK-legenda.

30 vuotta myöhemmin Naganon talvikisoissa Suomen voitto Kanadasta oli jo paljon pienempi yllätys. Sillä kertaa Esan pojan Ville Peltosen kolmannen erän alussa tekemä 3–2-maali varmisti Suomelle pronssimitalin olympiahistorian ensimmäisissä NHL-vahvisteisissa kisoissa. Peltonen oli debytoinut talvikisoissa jo 1994, samanikäisenä kuin isänsä 1968.


20 vuotta Naganon pronssiottelusta historiallinen suomalainen, puolen vuosisadan olympiatarina huipentuu. Silloin 18-vuotias taitoluistelija Emmi Peltonen liukuu jäälle Gangneungin olympiahallissa.

Peltosista tulee ensimmäinen suomalainen urheiluperhe, joka saa olympiakisoihin kolmen sukupolven edustajat suoraan alenevassa polvessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi jäi välistä

Tallbergien kuuluisa purjehtijasuku sai 1912–1980 kisoihin myös kolmen sukupolven edustajat, mutta Bertil, Peter ja Mathias Tallbergin välistä jäi yksi sukupolvi pois.

Myös yhteen perheeseen osuvien kisavalintojen määrässä Peltoset hyppäävät nyt kuskinpukille. Emmin kisavalinta on jo klaanin yhdeksäs. Tallbergit pääsivät kahdeksaan, joskin Peter oli 1976 vain varaedustaja.

Vaikka suomalainen huippu-urheilu on kovin olympia- ja varsinkin olympiamitalilähtöistä, Peltosten historiallinen saavutus on sivuutettu vähällä. Toista oli vuonna 2002 Salt Lake Cityssä.

Kisojen alla amerikkalaismedia messusi painokkaimmin Shean perheestä, jota kisoissa edusti avajaisissa urheilijavalan vannonut skeleton-kelkkailija Jimmy. Hän taas osui isoon luuppiin nimenomaan siksi, että USA:ta oli talviolympiakisoissa jo 1964 edustanut hänen isänsä Jim ja 1932 hänen isoisänsä Jack.

Kuin sattumalta

Nuo Salt Lake Cityn kisat olivatkin muuten 1994–2010 ainoat, joissa Ville Peltonen ei pelannut. Ja kuin sattumalta myös ainoat, joissa Suomi ei tuolla periodilla saanut mitalia. Ville Peltonen jakaa neljällä olympiamitalillaan lajinsa SE-tilaston kärkipaikan Saku Koivun, Jere Lehtisen, Kimmo Timosen ja Teemu Selänteen kanssa.

Ennätykset on tehty rikottaviksi, tai ainakin sivuttaviksi. Tulevaisuuden olympialeijonissa pelaa ehkä Kasperi Kapanen, jonka isoisä Hannu pelasi kisoissa Esa Peltosen kanssa 1976 ja isä Sami taas Ville Peltosen kanssa 1994 ja 1998.


Hannu Taipale hiihti olympiakisoissa 1968 ja poika Kuisma Taipale 2002. Asiantuntijoiden mielestä Kuisman superlahjakas poika Aapo on samalla tiellä.

– Olisi se 1960-luvun ulkojäällä kuulostanut hurjalta, että oma lapsenlapsi joskus treenaa Kaliforniassa, menee maailmassa minne vain kuin kotiinsa, omistaa USA:n passin ja pääsee taitoluistelussa olympiakisoihin. Tai että siinä välissä oma poikakin pääsee kisoihin, Pyeongchangin kisojen päättäjäispäivänä 71 vuotta täyttävä Esa Peltonen kertoo ylpeänä.


Vaikka isä Ville on mitä suurimmassa määrin mahdollistanut tyttärensä uraa, Emmi on isoisän mielestä joskus kokenut sukutaustansa myös rasitteeksi. Tämä on luonnollista nuoren ihmisen ajattelua. Myös Juha Lind tuntui nuorena poikana ajattelevan, että joku luulee hänen pelaavan Jokerien ykkösketjussa, koska isä lukee tv-uutisia.

– Emmi on henkisesti vahva, ja siinä näen paljon Villeä. Samoin hänen kypsyydessään ja tietyssä pidättyvyydessään median edessä.

Eräs muisto sekä naurattaa että harmittaa isoisää:

– Yhdessä haastattelussa Emmi sanoi, että ukki on aina kuskannut häntä treeneihin ja kysellyt, onko tullut treenattua. Joku ehkä luuli, että olisin patistanut treenaamaan. Ei ole tarvinnut.

21. helmikuuta isoisä jännittää tv-tuolissa, kun pojantytär luistelee lyhytohjelman.

– En edes erota hyppyjä toisistaan, mutta syke menee ihan maksimiin. Taitoluistelussa kun ei ketjukaveri voi paikata huonoa suoritusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt