Muistatko urheilun kohuskandaalin 24 vuoden takaa? Nyt Tonya Harding paljastaa tienneensä etukäteen hyökkäyksestä - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Muistatko urheilun kohuskandaalin 24 vuoden takaa? Nyt Tonya Harding paljastaa tienneensä etukäteen hyökkäyksestä

Yksi urheiluhistorian rumimmista skandaaleista tapahtui 24 vuotta sitten Yhdysvalloissa. Asia on saanut nyt uuden käänteen.

Tonya Harding (vas.) ja Nancy Kerrigan Lillehammerin olympialaisissa vuonna 1994.

3.1.2018 9:43

24 vuotta sitten taitoluistelumaailmassa tapahtui järkyttäviä, kun Yhdysvaltojen mestaruuskilpailuihin valmistautumassa olleen Nancy Kerriganin kimppuun hyökättiin harjoitusten jälkeen.

Tuntematon mies pahoinpiteli Kerrigania metallipampulla eikä luistelija pystynyt osallistumaan Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin. Tällöin mestaruuskisat voitti Tonya Harding.

Myöhemmin poliisitutkinnassa selvisi, että Hardingin entinen elämänkumppani Jeff Gillooly ja turvamies Shawn Eckhardt olivat palkanneet Shane Stant -nimisen miehen pahoinpitelemään Kerriganin.

Harding vakuutti tutkinnassa syyttömyyttään, mutta myönsi virheensä siitä, ettei ollut raportoinut tietojaan lähipiirinsä suunnitelmista. Se ei kuitenkaan riittänyt: Harding tuomittiin salaliitosta, ja hän sai rangaistukseksi yhdyskuntapalvelua ja sakkoja.

Eilen Harding vahvisti ABC Newsin haastattelussa tienneensä pahoinpitelyhankkeesta etukäteen, mutta väittää ettei ollut hyväksynyt sitä.

– Kuulin, kun he puhuivat siitä malliin ”ehkä meidän pitäisi raivata joku tieltä, jotta voisimme varmistaa Tonyan pääsyn (olympia)joukkueeseen.” Muistan sanoneeni heille, että mitä helvettiä te oikein puhutte – kyllä minä saan paikan luistelemalla, Harding kertoo haastattelussa.

Harding kertoi samalla, että keskustelu käytiin kuukausi tai kaksi ennen hyökkäystä.

Hyökkäyksen jälkeen maailmalle levisi videokuvaa, joissa itkevä Kerrigan huusi hysteerisesti kivusta.

– Teki pahaa kuunnella huutoa, koska kaikki tietävät, kuinka paljon häntä sattui, Harding jatkaa.

Harding voitti Yhdysvaltojen karsinnat, mutta Kerrigan sai silti myös olympiapaikan. Kerrigan voitti olympiahopeaa Hardingin jäätyä kahdeksanneksi. Myöhemmin USA:n taitoluisteluliitto määräsi Hardingin elinikäiseen kilpailukieltoon.

Nancy kerrigan (vas.) voitti Lillehammerissa olympiahopeaa. Tony Harding oli kahdeksas.

Lillehammerin olympialaisten jälkeen Kerriganin ja Hardingin elämät ovat menneet eri suuntiin, joskin kummallakin on ollut omat vastoinkäymisensä. Kerrigan on kertonut saaneensa peräti kuusi keskenmenoa, mutta on nykyään kolmen lapsen äiti. Hardingin elämä on ollut paljon vaikeampaa, sillä hän päätyi uudestaan kohuotsikoihin vain pari kuukautta skandaalin jälkeen, kun hän myi Gillolyn kanssa kuvaamansa seksivideon Penthouse-lehdelle. Vuosiin on mahtunut myös kokeiluja niin nyrkkeilyn, musiikin kuin näyttelemisenkin parissa.

Vuonna 2008 Harding palkattiin vakituiseksi kommentaattoriksi World's Dumbest... –nimiseen tv-ohjelmaan. Hän työskenteli ohjelmassa muutaman vuoden ajan kommentoiden epäonnistuneista rikoksista ja muista sattumuksista kuvattuja videopätkiä.

Viime aikoina Harding on asunut Washingtonin osavaltiossa köyhissä oloissa aviomiehensä Joseph Pricen kanssa. Pariskunnan esikoispoika syntyi vuonna 2011, jolloin Harding oli 40-vuotias.

Viime loppukesästä vuoden 1994 synkistä tapahtumista valmistui elokuva I, Tonya.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?