Anoreksiaan sairastuneen 19-vuotiaan tähtiluistelijan kohtalo järkytti Venäjällä: ”Ihmiset tuhosivat hänet” - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Anoreksiaan sairastuneen 19-vuotiaan tähtiluistelijan kohtalo järkytti Venäjällä: ”Ihmiset tuhosivat hänet”

Taitoluistelulupaus Julia Lipnitskajan äiti kertoi tyttärensä uran olevan ohi. Ilmoitus järkytti venäläisiä urheilupiirejä.

Monen mielestä Julia Lipnitskajan ura päättyi aivan liian aikaisin, vasta 19-vuotiaana.

30.8.2017 6:25

Talvella 2014 vasta 15-vuotias taitoluistelukomeetta Julia Lipnitskaja sai Sotshin olympialaisissa presidentti Vladimir Putinilta seisovat suosionosoitukset. Reilut kolme vuotta myöhemmin Lipnitskajan äiti kertoi venäläiselle uutistoimistolle Tassille tiedon, joka ravisteli venäläistä urheilumaailmaa.

– Julia kertoi Venäjän taitoluisteluliitolle lopettamispäätöksestään huhtikuussa, kun hän oli läpikäynyt anoreksian hoito-ohjelman Euroopassa, Daniela Lipnitskaja ilmoitti tämän viikon maanantaina.

Taitoluistelun joukkuekultaa Sotshissa voittanut Lipnitskaja oli vuonna 2014 uransa huipulla. Ennen olympialaisia hän oli luistellut Budapestissa Euroopan mestariksi. Sotshin joukkuekisan jälkeen hänestä tuli nuorin taitoluistelun olympiavoittaja 78 vuoteen.

Presidentti Vladimir Putin puhui Sotshin olympialaisissa vierellään kehuttu taitoluistelujoukkue. Julia Lipnitskaja Putinin vieressä oikealla.

Venäjän taitoluistelun kultatyttö oli kotimaassaan äärettömän suosittu. Suosio räjähti pisteeseen, jossa venäläistoimittajat piilottelivat luistelijan taustajoukkojen mukaan nauhureitaan tämän pukuhuoneeseen.

Moni povasi ihaillulle teinitähdelle kullanhohtoista uraa, mutta haaveet jäivät toteutumatta. Suurta menestystä ei enää Sotshin kisojen jälkeen tullut, ja Lipnitskaja katosi pikkuhiljaa julkisuudesta loukkaantumisiin vedoten. Hän esiintyi viimeisen kerran Moskovan GP-kisassa marraskuussa 2016.

Paljon avoimia kysymyksiä

Tieto 19-vuotiaan Lipnitskajan uran päättymisestä nousi Venäjällä otsikoihin. Ilmoille on heitetty lukuisia kysymyksiä. Mikä aiheutti Lipnitskajan terveysongelmat? Tuliko menestys liian aikaisin? Kuka on vastuussa nuoren urheilijan vaikeuksista? Onko venäläinen taitoluistelumaailma liian raaka?

Vastauksia ovat pyöritelleet lajivaikuttajat ja urheilujournalistit, mutta harva tietää totuutta. Julkisuutta välttelevä Lipnitskaja ilmoitti, ettei halua kommentoida asiaa, ja myös urheilijan lähipiiri on vaiennut visusti. Se ei ole kuitenkaan vaimentanut keskustelua.

Lipnitskaja luisteli venäläiskatsojien sydämiin Sotshin olympialaisissa 2014.

Entinen tennishuippu ja maailmanlistan ykkönen Dinara Safina reagoi maannaisensa uran päättymiseen voimakkaasti.

– Tekee kipeää lukea, että urheilija lopettaa uransa 19-vuotiaana. Ihmiset yksinkertaisesti tuhosivat hänet, koska hän ei täyttänyt jonkun odotuksia. Millainen kansa meillä onkaan. Valmentajat, katsojat ja asiantuntijat vain tuhoavat urheilijoita. Voimia rakas Julia, Safina kirjoitti Twitter-sivulleen.

Monien mielestä venäläinen taitoluistelumaailma oli liian julma nuorelle Julia Lipnitskajalle. Kuva vuoden 2016 alusta.

Sport Ekspressin taitoluisteluasiantuntija Jelena Vaitsehovskajan mukaan Sotshin suosion ja suurten tavoitteiden hinta oli nuorelle urheilijalle liian kova.

– Tämä surullinen tarina herättää yhden ainoan kysymyksen: onko olympiakulta niiden uhrausten arvoinen, joita nuori tyttö – käytännössä lapsi – joutui tekemään matkalla huipulle? Vaitsehovskaja kirjoitti.

Raadollinen kulttuuri

Esiin on noussut myös venäläisen taitoluistelukulttuurin kovuus. Lajin menestysmaa on täynnä suuria lahjakkuuksia. Kilpailu arvokisapaikoista ja pääsystä maailman huipulle on armotonta.

Lipnitskaja oli aikansa superlupaus, mutta Sotshin olympialaisten jälkeen alkaneiden vaikeuksien myötä hänet unohdettiin nopeasti. Tilalle astuivat muut nuoret tähdet, kuten kaksinkertainen maailmanmestari, vasta 17-vuotias Jevgenia Medvedeva.

Legendaarisen taitoluisteluvalmentajan Tatjana Tarasovan reaktio Lipnitskajan lopettamispäätökseen kuvaa osuvasti raadollista tilannetta.

Tunnettu menestysvalmentaja Tatjana Tarasova kommentoi tietoa Lipnitskajan lopettamisesta synkkään sävyyn.

– Hän ei ole ollut taitoluistelussa kolmeen vuoteen, emmekä ole menettäneet kolmessa vuodessa mitään. Meillä on nyt Zhenja (Jevgenia Medvedeva) mestarina, Tarasova sanoi kaunistelemattomaan tyyliinsä.

Tilannetta kommentoi myös jääkiekkolegenda Pavel Datsjuk.

– Ammattiurheilu on raskasta. Hänestä imettiin kaikki mehut. Jo kilpaileminen olympialaisissa siinä iässä on suuri saavutus. Minua harmittaa, että jotkut ovat jo unohtaneet Julian, kaksinkertainen Stanley Cupin voittaja sanoi Sovetski Sportille.

Sotshin kipeät muistot

Merkkejä epäinhimillisen kovista paineista oli nähtävissä Sotshin olympialaisissa joukkuekisaa seuranneessa yksinluistelukilpailussa. Lipnitskaja kaatui lyhyt- ja vapaaohjelmassaan ja oli lopputuloksissa viides.

Katsojat huusivat Lipnitskajalle rakastavansa tätä silti, mutta jäältä luisteli pois murtunut urheilija.

Julia Lipnitskaja esiintyi helmikuussa 2017 Tatjana Tarasovan juhlanäytöksessä Moskovassa.

Kisan jälkeisessä tv-haastattelussa luistelija pyysi Venäjän kansalta anteeksi tuottamaansa pettymystä.

– Kun menin yksinluistelukisaan ja näin jään, minulle tuli paha olo. En ole koskaan pelännyt niin. Hermoni eivät enää kestäneet pitkän kauden jälkeen, Lipnitskaja sanoi hänestä vuonna 2015 tehdyssä dokumentissa.

– Sotshin yksinluistelun jälkeen tunsin helpotusta. Olin helpottunut, että kaikki oli viimein ohi.

Vaikka lahjakkuuden ura vaikuttaisi saaneen nyt viimeisen pisteensä, osa elättelee yhä toivoa, että Lipnitskaja nähtäisiin vielä jäällä.

Venäläinen taitoluistelulegenda, olympiavoittaja ja maailmanmestari Jevgeni Plushenko on ehtinyt jo ilmoittaa, että haluaa Lipnitskajan osaksi valmennusryhmäänsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?