Entinen huippuluistelija Mila Kajas-Virtanen: ”Taitoluistelijamiehet vievät parhaan näköiset mimmit” - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Entinen huippuluistelija Mila Kajas-Virtanen: ”Taitoluistelijamiehet vievät parhaan näköiset mimmit”

Entinen huippuluistelija Mila Kajas-Virtanen työskentelee Helsingissä pidettävien MM-kisojen viestintäpäällikkönä.

Entinen huippuluistelija Mila Kajas-Virtanen työskentelee Helsingissä pidettävien MM-kisojen viestintäpäällikkönä.

Julkaistu: 30.3.2017 10:38

Entinen taitoluistelija Mila Kajas-Virtanen toimii Helsingin MM-kisojen viestintäpäällikkönä.

Taitoluistelijamiehet vievät parhaan näköiset mimmit, sanoo Mila Kajas-Virtanen.

– Se on fakta, hän alleviivaa.

Edessä olevien Helsingissä pidettävien MM-kisojen viestintäpäällikkönä toimiva Kajas-Virtanen, 45, toivoisi, että myös pojat löytäisivät viimein taitoluistelun.

– Tämä on monipuolinen laji, joka vaatii hyvää koordinaatiota ja voimaa. Se sopii hyvin miehille. Tämä opettaa myös esiintymään, hän listaa lajin hyviä puolia.

– Kaiken lisäksi tämä on hyvin koukuttava laji, sillä kehitystä on helppo mitata.

Koukkuun se on saanut myös Kajas-Virtasen itsensä. Hän lopetti kilpailu-uransa taitoluistelussa vuonna 1996 ja luisteli vielä sen jälkeen näytöksissä Holiday On Ice -kiertueella.

Sen jälkeen kutsuivat muut työt. Hän toimi Soneran markkinointiviestinnässä ja muun muassa juonsi tv:ssä Suuri seikkailu -ohjelmaa. Hän meni naimisiin, sai kaksi tytärtä ja piti etäisyyttä taitoluisteluun.

Taitoluistelusta tuli työ

Vuonna 2009 Suomessa järjestettiin taitoluistelun EM-kisat – jotka muistetaan suomalaisnaisten huikeasta menestyksestä: Laura Lepistön mestaruudesta, jota säestivät Susanna Pöykiö pronssillaan ja Kiira Korpi viidennellä sijallaan.

Viestintätöissä ansioitunut Kajas-Virtanen kutsuttiin tiedotustehtäviin kisoihin. Sieltä hänet pestattiin Taitoluisteluliittoon.

– Se tapahtui vähän vahingossa. En koskaan ajatellut, että taitoluistelusta tulisi minulle työ, Kajas-Virtanen sanoo.

Mila Kajas-Virtanen

Mila Kajas-Virtanen

Viestintäpäälliköllä riittää kiirettä kisoissa, mutta Kajas-Virtanen vaikuttaa yhtä rauhalliselta kuin uransa aikanakin. Nyt hänen pitää jännittää ihan muita asioita kuin kilpailu-uran aikana.

– Saatan jännittää suomalaisten suorituksia, mutta nyt katson kisoja kuitenkin ulkopuolelta. Tiedän silti tarkalleen, mikä on tunne siinä lähtöasennossa: sydän hakkaa niin, että pitää toivoa ettei se näy ulospäin. Ja kiss and cry -kulmassa pitää jotenkin pärjätä, vaikka mitä olisi tapahtunut.

Edusti Suomea olympialaisissa

Kotikisat ovat urheilijoille tärkeitä tapahtumia, oli laji mikä tahansa. Kajas-Virtanen on järjestämässä niitä nyt tämän polven suomalaisille taitoluistelijoille; häneltä itseltään vuoden 1993 Helsingissä järjestety EM-kisat jäivät harmittavasti sivu suun.

– Se oli surun paikka. Silloin päätin, että matkalla olympiakisoihin minua ei pysäytä mikään!

Mila Kajas-Virtasen perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä.

Mila Kajas-Virtasen perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä.

Eikä pysäyttänytkään. Kajas luisteli onnistuneet ohjelmat Lillehammerin olympiakisoissa.

Tuntuma lajiin on nykyisin vahva myös siksi, että Kajas-Virtasen ja hänen miehensä Jarkko Virtasen tyttäristä (10- ja 13-vuotiaat) vanhempi kilpailee taitoluistelussa.

– Se on hänen juttunsa. Annan neuvoja, jos kysytään, mutta yritän pysyä poissa tieltä!