Taitoluistelu

Taitoluisteluparin satumainen tarina huipentuu nyt kotiyleisön edessä

Julkaistu:

Taitoluistelu
Emilia Simosen ja Matthew Penassen nousu MM-kisoihin on osoitus sinnikkyydestä.
– Olin niin iloinen kun näin ne pisteet! En osannut odottaa mitään, ja yhtäkkiä tajusin, että nyt on mahdollisuus päästä MM-kisoihin.

Emilia Simonen, 21, kuulosti muutama viikko sitten siltä, kuin ei vieläkään uskoisi, mitä tapahtui Bavarian Openissa Oberstdorfissa helmikuussa. Hän saavutti kanadalaisen parinsa Matthew Penassen, 29, kanssa MM-kisoihin vaadittavat tekniset pisterajat sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa – parin ensimmäisissä kansainvälisissä kisoissa.

Keskiviikkona pari luistelee MM-jäälle kotikisoissa Helsingissä. Kotikisoiksi ne ovat muuttuneet Penassellekin, sillä hän edustaa niissä Suomea.

– Se on minulle suuri kunnia, odotan tästä hienoa kokemusta, Penasse sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin tarina ei ole mikään tavanomainen. Simonen kuului muutama vuosi sitten taitoluistelun maajoukkueryhmään yksinluistelijana. Loukkaantumiset haittasivat kuitenkin uraa.

Simonen halusi keksiä jotain uutta, joka motivoisi jatkamaan. Hän päätti kokeilla pariluistelua, mutta miesluistelijat olivat Suomessa hakusessa.

Hän sai apua seuransa Kuopion Taitoluistelijoiden kanadalaiselta päävalmentajalta Colin Chanskilta, joka otti yhteyttä kollegoihinsa kotimaassaan.

Suomalainen oli sokki

Kanadassa Penasse oli jo lopettanut oman uransa.

– Yritin muutaman tytön kanssa, mutta mikään ei oikein onnistunut. Valmentajani sai houkuteltua minut takaisin, kun kertoi että on löytänyt minulle parin. Se oli sokki, kun kuulin että tyttö on Suomesta! Penasse kertoo.


Ensimmäiset yritykset olivat taas tyrmääviä.

– Se oli aika turhauttavaa, koska Emilian piti opetella pariluistelun tekniikka alusta. Yhdessä luisteleminen sujui kuitenkin alusta asti hyvin.

Emilia teki kovan ratkaisun ja muutti elokuun alussa Cambridgeen Toronton lähelle. Pari on harjoitellut siellä tiiviisti ja hionut MM-kuvioita.

Pari ei ehtinyt vielä EM-kisoihin, mutta MM-kisat oli asetettu koko projektin päätavoitteeksi.

– Uskoin siihen vasta sitten kun huomasin, että oikeasti kehitymme. Sain ystäviltäni epäileviä kommentteja, mutta halusin näyttää heille, Penasse kertoo.


Simonen ei yltänyt yksinluistelijana arvokisoihin.

– Tämä on ihan mahtavaa. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman hyvä suoritus kotiyleisön edessä. Kilpailu on tosi tiukka, ja meidän pitää yrittää vaikeuttaa elementtejämme.

Jatko toiveissa

Simonen ja Penasse matkustivat MM-kisoja edeltävinä viikkoina Kanadan ja Suomen väliä. He piipahtivat Taitoluisteluliiton infossa ja matkustivat sen jälkeen Torontossa, mistä tie vei kilpailuihin taas Suomeen.

Kävi MM-kisoissa miten tahansa, projektia ei ole tarkoitus lopettaa.

– Keväällä istutaan alas ja mietitään. Toivon ilman muuta että voimme jatkaa, Penasse sanoo.

Kahden kansallisuuden parit eivät ole taitoluistelussa harvinaisuuksia. EM- ja MM-kisoissa se onnistuu, mutta olympiakisoissa säännöt ovat toiset.

Vaikka Simonen ja Penasse venyisivät MM-jäillä ihmeisiin, ilman Suomen passia ei olympialaisissa voi sinivalkoisia värejä edustaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt