Tonya Harding, 46, oli juonimassa historiallista urheiluskandaalia – tältä elämän murjoma ex-luistelutähti näyttää nyt - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Tonya Harding, 46, oli juonimassa historiallista urheiluskandaalia – tältä elämän murjoma ex-luistelutähti näyttää nyt

Entinen taitoluistelija elää kurjissa oloissa Washingtonin osavaltiossa.

Tonya Harding vuosina 1994 ja 2017.

27.1.2017 10:08

1990-luvulla urheilumaailmaa shokeerannut taitoluistelija Tonya Harding on jälleen ajankohtainen nimi. Hänen elämästään tehdään elokuvaa I, Tonya, jonka pääosassa on australialaistähti Margot Robbie.

Nyt 46-vuotiaasta Hardingista on tullut julki tuoreita valokuvia, joissa entinen jääprinsessa polttaa tupakkaa kotinsa edustalla Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Hardingin jalassa on Mikki Hiiren kuvilla koristellut pyjaman housut ja hänen kädessään kahvimuki.

Tonya Harding kuvattiin hiljattain tupakoimassa vuokratalonsa edustalla Washingtonin osavaltiossa.

Oregonissa syntynyt Tonya Harding asuu nykyisin naapuriosavaltiossa.

Harding tuli surullisen kuuluisaksi vuoden 1994 tammikuun tapahtumien vuoksi. Hänen pahimman kilpakumppaninsa Nancy Kerriganin kimppuun hyökkäsi harjoitusten jälkeen tuntematon mies, joka löi metallisella pampulla Kerrigania jalkoihin.

Kamera tallensi jäähallin käytävälle luhistuneen Kerriganin heti pahoinpitelyn jälkeen ja hänen epätoivoinen ”miksi, miksi, miksi” -huutonsa levisi maailmalle.

Tonya Harding jaksoi vielä hymyillä lehdistötilaisuudessaan Lillehammerissa.

Pahoinpitely pakotti Kerriganin jättämään Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut väliin. Ennakkosuosikin poissa ollessa mestaruuden voitti kilpakumppani Harding, joka voiton myötä valittiin Lillehammerin olympialaisiin. Suuren mediahuomion saattelemana Norjaan matkusti lopulta myös Kerrigan. Hän selviytyi hyökkäyksestä ilman vakavia vammoja ja oli Yhdysvaltojen taitoluisteluliiton mielestä oikeutettu olympiapaikkaan.

Kerrigan voitti Lillehammerissa hopeaa ja Harding sijoittui kahdeksanneksi. Kuuluisa tarina ei kuitenkaan päättynyt siihen. Jo ennen olympialaisia oli käynyt ilmi, että Hardingin ex-mies Jeff Gillooly ja turvamies Shawn Eckhardt olivat palkanneet Shane Stant -nimisen miehen murtamaan Kerriganin oikean jalan.

Nancy Kerriganin ja Tonya Hardingin välit olivat jäätävät Lillehammerin olympialaisissa.

Gillooly ja hänen rikoskumppaninsa pidätettiin muutama päivä hyökkäyksen jälkeen. Harding vakuutti syyttömyyttään, mutta myönsi virheensä siitä, ettei ollut raportoinut tietojaan lähipiirinsä suunnitelmista.

Tunnustuksesta huolimatta Hardingin sallittiin osallistua olympialaisiin, ja maailma pääsi seuraamaan yhdysvaltalaiskaksikon taistelua olympiajäällä. Hyvän ja pahan taistelu päättyi tietysti hyvän voittoon. Paha sai lopullisen palkkansa kuukausi olympialaisten jälkeen, kun Harding tuomittiin salaliitosta. Hänen katsottiin tietoisesti häirinneen Kerriganin pahoinpitelyn tutkintaa.

Gillooly, Eckhardt ja Stant saivat erimittaisia vankeusrangaistuksia. Syyllisyytensä salaliittoon myöntänyt Harding selvisi ehdollisella vankeudella, yhdyskuntapalveluksella ja sakoilla. Lisäksi oman tutkimuksensa tehnyt Yhdysvaltojen taitoluisteluliitto asetti hänelle elinikäisen kilpailupannan.

Tonya Harding elää vuokratalossa miehensä Joseph Pricen ja poikansa kanssa.

Harding päätyi uudestaan kohuotsikoihin vain pari kuukautta skandaalin jälkeen, kun hän myi Gillolyn kanssa kuvaamansa seksivideon Penthouse-lehdelle. Vuosien varrelle on mahtunut myös kokeilut niin nyrkkeilyn, musiikin kuin näyttelemisenkin parissa.

Vuonna 2008 Harding palkattiin vakituiseksi kommentaattoriksi World's Dumbest... –nimiseen tv-ohjelmaan. Hän työskenteli ohjelmassa muutaman vuoden ajan kommentoiden epäonnistuneista rikoksista ja muista sattumuksista kuvattuja videopätkiä.

Nykyisin Harding asuu Washingtonin osavaltiossa köyhissä oloissa aviomiehensä Joseph Pricen kanssa. Pariskunnan esikoispoika syntyi vuonna 2011, jolloin Harding oli 40-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?