New Yorkiin muuttanut Kiira Korpi kilpaurheiluvuosistaan: ”Ura ei tehnyt minua onnelliseksi” - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

New Yorkiin muuttanut Kiira Korpi kilpaurheiluvuosistaan: ”Ura ei tehnyt minua onnelliseksi”

New Yorkiin muuttanut Kiira Korpi rakastaa yhä luistelua. Samalla hän nauttii siitä, että elämässä on nyt muutakin.

Ei enää kilpailuja! Kiira Korpi voi mennä rauhassa vaikka sunnuntailuistelulle New Yorkin Keskuspuistoon.

18.12.2016 7:09

Kiira Korpi on sanonut, että hänen isosiskonsa Petra Korpikin oli lahjakkaampi taitoluistelija kuin hän itse. Siskoksia erotti kuitenkin yksi asia: kunnianhimo.

Kiiraa se piiskasi eteenpäin, muun muassa kolmeen EM-mitaliin ja viiteen Suomen mestaruuteen. Aina vain kovempiin saavutuksiin.

– Seuraava kysymys on kuitenkin se, että millä hinnalla. Onko tämä kaikki ollut sen arvoista? New Yorkista tavoitettu Kiira Korpi, 28, pohtii.

Kiira Korpi meni 4-vuotiaana luistelukouluun. Pikkuhiljaa harjoitustahti koveni, ja Korpi pääsi liiton valmennusryhmiin 10-vuotiaana. 11-vuotiaana oli edessä jo ensimmäinen kilpailu ulkomailla.

Taitoluistelu on laji, joka vaatii ankaraa harjoittelua jo alle kouluikäisenä.

Suosittelisitko sitä omille lapsillesi?

– En varmaan erityisesti ohjaisi siihen, mutta jos halua on, niin en estäisikään. Kyllä huipulle pääsy vaatii rajua harjoittelua joka lajissa, hän sanoo.

– Sitä voi miettiä, pitääkö kilpailla tai ylipäätään pyrkiä huippu-urheilijaksi. Pääasia on että liikkuu ja että se tuntuu kivalta.

– Itse sokaistuin välillä siihen kilpailemiseen. Intohimo luisteluun oli koko ajan mukana, mutta kun jahtasin saavutuksia, niin ilo meinasi välillä unohtua.

Vielä kevättalvella 2015 Kiira harkitsi, että jatkaisi Pyeongchangin olympiakisoihin 2018, välietappina Helsingin MM-kisat 2017.

Korpi muuttaa kevääksi Suomeen, kun hän tuomaroi viihdeohjelmaa Tanssii Tähtien Kanssa.

Syksyllä 2013 alkanut loukkaantumiskierre toi kuitenkin varjoja tielle. Akillesjännevammojen takia hän pääsi palaamaan kilpajäille vasta Shanghain MM-kisoissa 2015. Kisat menivät Korven mittapuulla katastrofaalisesti; ensimmäistä kertaa MM-urallaan hän ei päässyt lainkaan vapaaohjelmaan.

Hän on sanonut olleensa tuolloin niin pohjalla kuin voi olla. Silti hän ei ollut vielä valmis lopettamaan.

Saman vuoden elokuussa Kiira sitten ilmoitti, että ura on nyt ohi.

– Elin pitkään sellaisessa tilassa, etten tiennyt jatkosta. Minulla oli jo seuraavan kauden treeniohjelma valmiina, mutta yhtenä päivänä asia kirkastui: en halua, en pysty, Korpi kertaa.

Kertoessaan lopettamisestaan tiedotustilaisuudessa Kiira puhkesi kyyneliin. Pian hän huomasi kuitenkin, miten vapauttava päätös oli.

Tällä hetkellä Kiira nauttii luistelemisesta kenties enemmän kuin koskaan. Sitä ovat todistaneet kaikki ne, jotka ovat saaneet nähdä hänet näytöksissä ympäri maailmaa.

– Kilpaurheilun lopettamisen jälkeen ihmettelin, että tällainenko tämä maailma onkin, kun ei tarvitse koko ajan mennä lutzien ja kisojen perässä!

– Elin kuin kuplassa, jossa koko maailma koostui urheilusta. Kaikki valinnat elämässä piti tehdä sen ehdoilla. Vaikka olin vapaa-ajalla keilaamassa, niin henkisesti olin jäähallilla tai jossain muualla, Korpi kuvailee.

Kiira oli useiden muiden taitoluistelijoiden tapaan perfektionisti, joka otti epäonnistumiset raskaasti.

– Kun hypyt tai kisat menivät huonosti, niin se oli kuin maailmanloppu, ja sitä itkettiin.

Aktiiviaikoinaan Kiira harjoitteli jäällä kolme tuntia päivässä ja päälle oheisharjoittelu. Näytöksiä varten hän harjoittelee edelleen, mutta nyt riittää 1,5–2 tuntia päivässä. Viikonloput voi jättää vapaaksi ilman paineita.

– Kun hallilla katson kisoihin valmistautuvia luistelijoita, niin pystyn hyvin aistimaan sen heidän tuskansa ja voin samalla onnellisena miettiä sitä, että onneksi en ole enää samassa tilanteessa.

Palataan alkuun. Oliko tämä kaikki sen tuskan arvoista?

– Ura ei tehnyt minua onnelliseksi, vaikka tuli saavutuksiakin. Kun yksi tavoite täyttyi, niin taas piti ruveta täyttämään jotain muuta aukkoa sisälläni. Ne aukot eivät olisi täyttyneet ulkoapäin, vaikka olisin saavuttanut mitä, Kiira sanoo.

Kiira kokee uransa menneen kuitenkin juuri niin kuin sen pitikin mennä. Vaikeista kokemuksista hän sai oppia ja koki kasvaneensa ihmisenä.

– Vasta nyt näytöksiä tehdessäni olen ymmärtänyt, että on hienoa kun olen hyvä jossain ja että voin sillä taidolla tuottaa iloa muille ihmisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?