Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään? - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

Nancy Kerrigan ja Tonya Harding olivat pääosissa yhdessä urheiluhistorian suurimmassa skandaalissa. Mitä heille tapahtui vuoden 1994 jälkeen?

Tonya Hardingista (vas.) ja Nancy Kerriganista Lillehammerin olympialaisissa otetut kuvat kertovat kaikki samaa tarinaa: joukkuekavereiden välit olivat jäätävät.

23.10.2016 9:41

Se oli skandaali, joka sai valtavat mittasuhteet. Vielä tänäkin päivänä nimet Nancy ja Tonya tuovat lukuisille ihmisille mieleen vuoden 1994 tammikuun ja sitä seuranneen maailmanlaajuisen kohun. Yhtäkkiä kaikki taitoluistelijat eivät olleetkaan viattomia jääprinsessoja…

– Nancy Kerrigan, Yhdysvaltojen paras naistaitoluistelija ja yksi kultamitalisuosikeista vuoden 1994 olympialaisissa joutui tänään hyökkäyksen kohteeksi harjoitusten jälkeen. Tuntematon mies löi häntä tylpällä esineellä oikeaan polveen ja pakeni paikalta. Hyökkäys vaarantaa Kerriganin mahdollisuudet varmistaa paikka ensi kuussa pidettäviin Lillehammerin talviolympialaisiin.

Näin New York Times raportoi koko urheilumaailmaa kohauttaneesta hyökkäyksestä, jonka kohteena oli yhdysvaltalainen taitoluistelija Nancy Kerrigan. Yhdysvaltojen mestaruuskisoihin valmistautumassa ollut Kerrigan oli poistumassa harjoituksista, kun mies löi häntä metallisella poliisipampulla.

Urheilumaailmaa kohauttaneessa skandaalissa oli kaikki saippuaoopperan ainekset. Draaman sankari oli valkoisista esiintymisasuistaan tunnettu Nancy Kerrigan (vas.), roiston osa lankesi Tonya Hardingille.

Kamera tallensi jäähallin käytävälle luhistuneen Kerriganin heti pahoinpitelyn jälkeen ja hänen epätoivoinen ”miksi, miksi, miksi” -huutonsa levisi maailmalle.

Pahoinpitely pakotti Kerriganin jättämään Yhdysvaltojen mestaruuskilpailut väliin. Ennakkosuosikin poissa ollessaan mestaruuden voitti kilpakumppani Tonya Harding, joka voiton myötä valittiin Lillehammerin olympialaisiin. Suuren mediahuomion saattelemana Norjaan matkusti lopulta myös Kerrigan. Hän selviytyi hyökkäyksestä ilman vakavia vammoja ja oli Yhdysvaltojen taitoluisteluliiton mielestä oikeutettu olympiapaikkaan.

Kerrigan tunnettiin kilpauransa aikana myös kilpa-asuistaan. Lillehammerin olympialaisten vapaaohjelmassaan hän esiintyi kuuluisan muotisuunnittelijan Vera Wangin luomuksessa.

Kerrigan voitti Lillehammerissa hopeaa ja Harding sijoittui kahdeksanneksi. Kuuluisa tarina ei kuitenkaan päättynyt siihen. Jo ennen olympialaisia oli käynyt ilmi, että Hardingin ex-mies Jeff Gillooly ja turvamies Shawn Eckhardt olivat palkanneet Shane Stant -nimisen miehen murtamaan Kerriganin oikean jalan.

Gillooly ja hänen rikoskumppaninsa pidätettiin muutama päivä hyökkäyksen jälkeen. Harding vakuutti syyttömyyttään, mutta myönsi virheensä siitä, ettei ollut raportoinut tietojaan lähipiirinsä suunnitelmista.

Harding saapui Lillehammeriin suuren kohun keskellä.

Paita kertoo kaiken! No comment, ei kommentteja.

Tunnustuksesta huolimatta Hardingin sallittiin osallistua olympialaisiin, ja maailma pääsi seuraamaan yhdysvaltalaiskaksikon taistelua olympiajäällä. Hyvän ja pahan taistelu päättyi tietysti hyvän voittoon. Paha sai lopullisen palkkansa kuukausi olympialaisten jälkeen, kun Harding tuomittiin salaliitosta. Hänen katsottiin tietoisesti häirinneen Kerriganin pahoinpitelyn tutkintaa.

Harding myönsi maaliskuun 16. päivänä vuonna 1994 syyllisyytensä tutkinnan harhauttamiseen. Vieressä Hardingin asianajaja Robert Weaver.

Gillooly, Eckhardt ja Stant saivat erimittaisia vankeusrangaistuksia. Syyllisyytensä salaliittoon myöntänyt Harding selvisi ehdollisella vankeudella, yhdyskuntapalveluksella ja sakoilla. Lisäksi oman tutkimuksensa tehnyt Yhdysvaltojen taitoluisteluliitto asetti hänelle elinikäisen kilpailupannan.

Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmista skandaaleista on kulunut pian 23 vuotta. Mitä uransa Lillehammerin olympialaisten jälkeen päättäneelle Nancy Kerriganille ja skandaalin vuoksi maineensa menettäneelle Tonya Hardigille tapahtui?

Harding kohautti seksivideolla ja nyrkkeilyuralla

Harding päätyi uudestaan kohuotsikoihin vain pari kuukautta skandaalin jälkeen, kun hän myi Gillolyn kanssa kuvaamansa seksivideon Penthouse-lehdelle. Vuosien varrelle on mahtunut myös kokeilut niin nyrkkeilyn, musiikin kuin näyttelemisenkin parissa.

Harding (vas.) aloitti nyrkkeilyuransa Celebrity Boxing -ohjelmasta, jossa julkkikset ottivat toisistaan mittaa nyrkkeilykehässä. Kuvassa myös Paula Jones, joka tuli tunnetuksi Yhdysvaltojen presidentti Bill Clintonin seksiskandaalista. Jones haastoi Clintonin oikeuteen seksuaalisesta häirinnästä.

Vuonna 2003 Harding siirtyi julkkisnyrkkeilystä ammattilaiseksi. Hänen nyrkkeilyuransa jäi kuitenkin lyhyeksi. Sen aikana hän voitti 4 ja hävisi 3 ottelua.

Vuonna 2008 Harding palkattiin vakituiseksi kommentaattoriksi World's Dumbest... –nimiseen tv-ohjelmaan. Hän työskenteli ohjelmassa muutaman vuoden ajan kommentoiden epäonnistuneista rikoksista ja muista sattumuksista kuvattuja videopätkiä.

Harding kertoi vuonna 2008 julkaistussa The Tonya Tapes -kirjassa, että häntä uhkailtiin aseella ja jopa raiskattiin, jotta hän pysyisi hiljaa Kerriganin pahoinpitelystä.

Vaikka Hardingin julkinen elämä on ollut vuoden 1994 jälkeen tuulista, yksityiselämässä hänellä vaikuttaisi olleen enemmän onnea. Harding avioitui vuonna 2010 tv-kommentaattori Joseph Pricen kanssa. Vuotta myöhemmin tuolloin 40-vuotias Harding synnytti pariskunnan esikoislapsen.

Hiljaiseloa pitävä ex-taitoluistelija on vuosien varrella putkahdellut julkisuuteen harvoin. Vuoden 1994 skandaali on seurannut häntä tiiviisti, ja viime vuosien aikana hänen nimensä on noussut esille muun muassa tapausta muistelevien dokumenttien myötä. Vuonna 2014 New Yorkiin avattiin puolestaan Nancy Kerrigan ja Tonya Harding -museo.

Vuoden 2016 alussa Harding noteerattiin mediassa, kun australialaisnäyttelijä Margot Robbien kerrottiin saaneen pääosan Hardingin elämästä kertovassa elokuvassa I, Tonya. Elokuvan julkaisuajankohta ei ole tiedossa.

45-vuotias Harding pääsi alkuvuodesta itsekin kameran eteen, kun hän esiintyi The Bronze -nimisen, voimistelumaailmaan sijoittuvan elokuvan promovideolla. Videolla Harding näytteli komediaversiota itsestään. ”Taitoluistelun paha tyttö” näyttää videon perusteella oppineen jo nauramaan kyseenalaiselle maineelleen.

Kerrigan: Taitoluistelua ja tv-töitä

Vaikka Nancy Kerrigan päätti kilpauransa pian skandaalin jälkeen, hän on vuosien varrella työskennellyt lajin parissa tiiviisti. Hänen ansioluettelostaan löytyvät muun muassa olympialaisten taitoluistelukommentaattorina toimiminen, erilaiset taitoluisteluun liittyvät tosi-tv-ohjelmat (esimerkiksi Skating with Celebrities) sekä luistelunäytökset. Entinen huippuluistelija on myös kirjoittanut opaskirjan taitoluistelutekniikasta.

Taitoluistelu kuuluu yhä olennaisena osana Nancy Kerriganin elämään. Kuva vuodelta 2013.

Hardingin tavoin Kerriganilta löytyy kokemusta näyttelemisestä. Hän teki pienen roolin koomikko Will Ferrelin tähdittämässä elokuvassa Blades of Glory. Vuonna 2007 ilmestynyt elokuva kertoi tietysti taitoluistelusta.

Toukokuussa Kerrigan ilmoitti Twitter-tilillään tuottavansa dokumentin syömishäiriöistä urheilussa.

Behind the scenes look at filming today for the documentary. Important topic: eating disorders in sports. pic.twitter.com/hBhU242aIs— Nancy Kerrigan (@NancyAKerrigan) 25. heinäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Julkisuuden taustalla Kerrigan, nyt 47, vaikuttaa elävän onnellista perhe-elämää. Hän avioitui vuonna 1995 managerinsa Jerry Solomonin kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Kerrigan poseerasi miehensä Jerry Solomonin ja kahden lapsensa kanssa vuonna 2013 otetussa kuvassa. Pariskunnalla on kolme yhteistä lasta. Lisäksi Solomonilla on yksi lapsi aiemmasta liitosta.

Lähteet: New York Times (Jealousy on Ice), Deadline.com, Biography.com (Tonya Harding, Nancy Kerrigan), Bustle.com (Whatever happened to Tonya Harding?, Where Is Nancy Kerrigan Now In 2016?).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?