Taitoluistelu: Julia Lipnitskaja on Venäjän ihmetyttö - Taitoluistelu - Ilta-Sanomat

Hän on Venäjän ihmetyttö

Julia Lipnitskaja on supertähti, jossa yhdistyy annos ballerinaa, voimistelijaa ja painijaa.

Julia Lipnitskaja

19.2.2014 3:21

15-vuotias Julia Lipnitskaja on ehtinyt tehdä Sotshissa jo taitoluistelun historiaa, vaikka naisten lyhytohjelma on vuorossa vasta keskiviikkona ja vapaaohjelma torstaina.

Lipnitskajasta tuli nimittäin joukkuekilpailussa kaikkien aikojen nuorin taitoluistelun olympiavoittaja heti olympialaisten aluksi - ja Venäjä sai samalla itselleen kipeästi kaipaamansa uuden supertähden.

- Millainen lahjakkuus, millainen luonne!!!! Lipnitskaja on ylpeytemme, twiittasi muun muassa legendaarinen neuvostoaikojen taitoluistelutähti Irina Rodnina huutomerkkejä säästelemättä.

Venäjän mediassa Lipnitskaja sai nopeasti useita lempinimiä: yleisimmin häntä kutsutaan joko Ihmetytöksi tai Rautaiseksi leidiksi.

Lipnitskajan nuoruus ja olemuksen tyttömäisyys muodostavat huikean kontrastin hänen lahjakkuudelleen ja asenteelleen, josta paistaa tinkimätön täydellisyyden tavoittelu.

Niinpä ei ollut ihme, että jopa presidentti Vladimir Putinilla oli ilmiselviä vaikeuksia valita tapa, jolla hän onnittelisi tuoretta kultamitalistia joukkuekisan jälkeen. Putin päätyi silittämään isällisesti Lipnitskajan poskea, mikä herätti Venäjän sosiaalisessa mediassa keskustelun siitä, oliko Putinin ele omiaan vain loukkaamaan kovalla työllä menestykseen noussutta nuorta naisenalkua.

Lipnitskaja itse on suhtautunut Putinin häneen osoittamaan huomioon viileän rauhallisesti. Kun häneltä kysyttiin, miltä tuntui luistella, kun presidenttikin oli tukemassa häntä joukkuekisan katsomossa, Lipnitskaja vastasi tyynesti.

- En tiennyt siitä, mutta tuskin se olisi mitään muuttanut. Pääni ei ehdi ajatella muuta, sillä minulla on vain omat tavoitteeni.

Jekaterinburgissa syntynyt Lipnitskaja on yksinhuoltajaäidin tytär, joka aloitti luistelu-uransa nelivuotiaana.

- Häntä kutsuttiin jo silloin rautaleidiksi, sillä hän oli sellainen lapsesta asti. Hän teki kaikki harjoitukset tunnollisesti ja tarkasti, Lokomotivin luistelukoulun varajohtaja Irina Primalennaja muistelee Nakanune.ru-lehdessä.

Lipnitskajan ensimmäinen valmentaja Jelena Levkovets puolestaan muistelee, miten muut lapset saattoivat itkeä luistelukoulussa ollessaan erossa vanhemmistaan, mutta Julia ei ollut millänsäkään.

- Hän ei pelännyt luistelua pienenäkään. Hän nousi luistimille, kaatui, nousi uudelleen ja kaatui, ja jatkoi taas matkaansa.

- Jäällä hän muistuttaa kissaa, hän on yhtä notkea ja nopea. Lapsuudessaan hän ei hävinnyt koskaan yhtään oman ikäluokkansa kisaa, joten jo silloin oli selvä, että häntä odottaa suuri tulevaisuus, Levkovets sanoi Argumenty i Fakty -lehdelle.

Lipnitskajan nousu maailman huipulle on ollut rakettimainen. Tammikuussa hän voitti naisten Euroopan mestaruuden jättäen muun muassa Carolina Kostnerin kolmanneksi ja Adelina Sotnikovan toiseksi.

Vähältä kuitenkin piti, ettei Lipnitskajaa olisi nähty lainkaan Sotshissa, sillä viime vuonna hän harkitsi koko urheilu-uransa lopettamista.

Kriisi alkoi murrosiän vuoksi, kun nuoresta tytöstä alkoi kasvaa nainen.

- Julialla oli vaikeuksia pituutensa ja painonsa kanssa viime kaudella. Julia aikoi jopa lopettaa luistelun, koska hän ei ymmärtänyt, mitä hänelle tapahtuu, Levkovets kuvaili Komsomolskaja Pravdalle.

- Mutta Julian nykyinen valmentaja (Eteri Tutberidze) ja äiti tekivät paljon töitä hänen kanssaan, ja he yhdessä onnistuivat.

Nykyisin Lipnitskaja asuu Moskovassa, jonne hän muutti äitinsä kanssa viisi vuotta sitten vain siksi, jotta saisi paremmat harjoitteluolosuhteet ja haastavammat vastustajat.

Äiti hankki rahat muuttoon myymään Jekaterinburgin asunnon. Perhe on asunut Moskovassa vuokralla, mutta nyt siihenkin on tulossa muutos. Heti joukkuekisan kullan jälkeen Lipnitskajalle luvattiin Moskovasta oma asunto ja "ansioituneen urheilumestarin" arvonimi.

Ja jos hyvin käy, loppuviikosta huomionosoituksia voi olla luvassa lisää, sillä koko Venäjä odottaa Lipnitskajasta nyt uutta sankaria korvaamaan miesten puolen väistynyttä suuruutta Jevgeni Plushenkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?