Merja

Suomi 100

Rintamajoulu keskeytyi yllättäen, kun keittiömies karjaisi korsun ovesta hälytyksen – sauna oli tulessa

Julkaistu:

Jouluaaton rauha laskeutui Rukajärven rintamalle 1943. Samaan aikaan takaraivossa jyskytti partiovaara. Ulkoa kuului hälytys. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 100. jakso.
– Rukajärven suunta oli kenttävartioiden varassa. Meidät komennettiin kenttävartio kolmoseen ehkä viikko ennen joulua. Muutaman vuorokauden kuluttua tuli ilmoitus, että siellä on partiovaara.

Vaasassa nykyisin asuva Yrjö Savola, 94, vietti joulua 1943 Rukajärven korpirintamalla. Hän oli 20-vuotias pioneeri. ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan 100. jaksossa hän kertoo, miten rintamajoulu alkoi suorastaan leppoisasti.

– Tuli jouluaatto. Minä hain joulukuusta, mutta kun kankaalta ei yhtään kuusta löytynyt, toin pienen männyn.

Savola kertoo joulutarinaa rauhallisesti tunnelmoiden. Keittiömies ilmoittautui vapaaehtoiseksi joulusaunan lämmittäjäksi ja sehän sopi hyvin muulle porukalle. Hän lähti hommiin jo aamuvarhaisella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Availimme korsussa paketteja, kun keittiömies tuli juosten. Häntä ei ollut nähty koskaan juoksevan. Keittiömies repäisi oven auki ja huusi hälytys! Kyllä syntyi kämpässä liikettä, Savola kertoo.

Tunnelma oli hämmentynyt. Miksi vartiomies ei ollut hälyttänyt? Oliko joku katkaissut hälytyslangan? Mitä oikein oli tapahtunut. Miehet kiskoivat vaatteita päälleen ja ryntäsivät kohti ovea.

– Olimme jo menossa ulos, kun hengästynyt keittiömies sai taas sanan suustaan: ’Sauna palaa!’

– Porukasta tuli heti, että kyllä on hyvä, kun sauna palaa. Me juoksimme saunalle ja saimme sen sammutettua. Kylpeminen jatkui ihan normaalisti.

Kuuntele Yrjö Savolan koko tarina jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot löydät täältä.

Puolustusvoimain komentaja Jaakko Valtanen palveli sodan aikana vapaaehtoisena ja varusmiehenä. Komennuksella Virossa 1942 hän tutustui saksalaiseen sotilaaseen, jonka kertomus paljasti juutalaisten kovan kohtalon Baltiassa.


Eeva-Liisa Kumpulainen saapui Rukajärven rintamalle elokuussa 1942. Kuukautta aiemmin lottatoveri oli kuollut partisaanien iskussa Rukajärven tiellä.


Suomalaiset tekivät ison sissi-iskun Muurmannin radalle tammikuussa 1942. Mauno Turunen hoiti miesten paleltumia Rukajärvellä.


Hävittäjälentäjä Mauri Maunulan radiokutsu pelasti lentäjätoverin varmalta kuolemalta kesällä 1944.


Risto Kiiskilä jäi sotavangiksi Vuosalmella heinäkuussa 1944. Ensimmäisissä kuulusteluissa hänen vastauksensa sai vihollissotilaan suunniltaan raivosta.


Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan tarinat on koottu juhlateokseksi, josta on tullut hyvin suosittu. Se ilmestyi marraskuussa.

Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Kommentti: SM-liigalta karmea emämunaus – sivuutti Veini Vehviläisen käsittämättömällä tavalla

 2. 2

  Oululainen Jaana, 36, kyllästyi ylipainoon ja sydänoireisiin – pudotti 25 kiloa vuodessa: järisyttävä muodonmuutos lyö ällikällä

 3. 3

  Aikuisviihdeura on arka paikka Game of Thrones -tähdelle – kysymys sai näyttelijän säpsähtämään: ”Haastattelu päättyy nyt tähän”

 4. 4

  Atte, 18, asuu hotellissa: ”Aika kiva, että siivooja vaihtaa lakanat”

 5. 5

  Lasse Kukkoselta koskettava ele Veini Vehviläiselle – ”Meidän pukukopissa on ihmisen hyvä olla”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 2. 2

  Kärpät on Suomen mestari! Tappara kaatui trillerissä

 3. 3

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

 4. 4

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 5. 5

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 6. Näytä lisää