Ojasta nousi pistooli, sitten suomalaissotilaan karjaisu sai venäläisen luutnantin antautumaan - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Ojasta nousi pistooli, sitten suomalaissotilaan karjaisu sai venäläisen luutnantin antautumaan

Kesällä 1941 tykistön viestiryhmä eteni vallatun alueen halki kohti Sortavalaa. Auto pysäytettiin. Ojasta ojentui käsi, jossa oli pistooli. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 94. jakso.

16.12.2017 14:53

Porvoolainen Erik Holmström, 97, palveli jatkosodassa tykistön viestissä. Hyökkäysvaihe kesällä 1941 oli raskas, sillä joukot olivat liikkeessä koko ajan. Holmström kuului yksikköön, joka eteni kohti Laatokan rantaa ja Sortavalaa.

– Vedin puhelinlinjaa. Se oli huono homma, koska linja oli melkein koko ajan poikki ja sitä piti korjata. Sodan alussa ensimmäiseen puoleen vuoteen ei pystynyt nukkumaan melkein ollenkaan, Holmström kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Erityisen hyvin on mieleen jäänyt tapaus, kun viestiryhmä eteni vallatulla alueella kuorma-auton kyydissä. Holmström istui hytissä, muut olivat lavalla. Äkkiä huomattiin liikettä sivulla.

– Lavalta miehet huomasivat, että venäläisiä juoksee karkuun metsään. Käskin kuljettajaa pysäyttämään auton.

– Sitten huomasin, että ojasta nousi käsi, jossa oli pistooli. Se oli melkein suoraan minua kohti.

Holmström toimi nopeasti. Hän tajusi, että ojassa on vihollissotilas, joka voitaisiin ottaa vangiksi. Hän ei ampunut, vaan lähestyi pistoolikättä turvallisesta suunnasta. Puna-armeijan sotilas antautui sotavangiksi.

– Kun mie huusi ruki ver [kädet ylös], hän heitti pistoolin sivuun ja nousi ylös. Hän oli venäläinen luutnantti. Otin hänet hyttiin, kun meidän oli pakko lähteä eteenpäin.

Suomalaisilla oli kiire, eikä vankia voinut pitää mukana. Holmström mietti kuumeisesti, mitä upseerin kanssa tehdään.

– Vähän matkan päässä tuli vastaan risteyksessä kaksi sotilaspoliisia. Minä annoin vangin heille.

– Sanoin heille, että älkää ampuko tätä miestä, kun hänkään ei ampunut minua. Ne veivät hänet sitten jonnekin.

Kuuntele Erik Holmströmin haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot löydät täältä.

Nuori jääkäri Valto Pusenius heitettiin Vuosalmen suurtaisteluun kesällä 1944. Ympärillä oli jatkuva ammunta ja pusakka kastui haavoittuneen verestä.

Saara Kanerva palveli lottatehtävissä sotasensuurissa. Hänen käsiensä kautta kulki myös Ruotsista tulleita kirjeitä, kun ruotsalaismiehet etsivät seuraa suomalaisista tytöistä.

Markus Aaltonen oli talvisodassa mukana Raatteen tien taistelussa. Ennen suurta voittoa suomalaiset kohtasivat oikean verilöylyn Eskolan talon pihassa.

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt vei suomalaisjoukot uudelle rajalle syksyllä 1944. Siellä laulettiin isänmaallinen laulu – ja entinen vihollinen teki kunniaa.

Kaikki 100 tarinaa sodasta -tarinat on koottu yksiin kansiin erittäin suosituksi juhlateokseksi, joka ilmestyi marraskuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?