Ruotsalaismies lähetti Saaralle suorasukaisen ehdotuksen – napakka vastaus suomalaisten tyttöjen tavoista hiljensi miehen - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Ruotsalaismies lähetti Saaralle suorasukaisen ehdotuksen – napakka vastaus suomalaisten tyttöjen tavoista hiljensi miehen

Saara Kanervan lottatehtäviin kuului rintamapostin lukeminen ja mahdollinen sensurointi. Suomalaistytöille tuli kirjeitä myös Ruotsista. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 90. jakso.

10.12.2017 7:12

Torniolainen Saara Kanerva, 105, oli toiminut muonituslottana talvisodan aikana. Jatkosodassa hän sai uusia tehtäviä. Hän oli postikonttorissa, jossa lotat kävivät läpi kenttäpostia. Sitä riitti.

– Työ oli sitä, että ensin avattiin kenttäpostikirje ja sitten luettiin ja ruksattiin. Kirjeissä ei saanut kertoa esimerkiksi sitä, paljonko jossain taistelussa oli tullut haavoittuneita ja ketkä olivat haavoittuneet.

– Jos esimerkiksi joku torniolainen kirjoitti, että näin on käynyt, niin se ruksattiin pois. Eivät siviilit saaneet tietää, mitä sotilaat tekivät, Kanerva kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Torniossa oli tavallista, että postia tuli myös Ruotsin puolelta. Ruotsalaiset miehet hakivat aktiivisesti kirjeenvaihtoseuraa ja muutakin seuraa suomalaisista tytöistä.

– Mies Ruotsin puolelta jokivarresta kirjoitti jollekin kampaajalle, että tämä hankkisi naistuttavia. Että siellä olisi useampi poika, jotka haluaisivat tuttavan Suomesta.

Saara Kanerva päätti tehdä hieman koiruutta. Hän ja muutamat muut ottivat salanimet ja vastasivat kirjeen lähettäjälle. Kanervan salanimi oli Hilda Hela.

– Kirjoitin tälle kirjeen kirjoittaneelle. Herrat kirjoittivat, että he tulevat kahvilaan Haaparantaan. Mehän menimme, mutta kun näimme porukan pöydän ääressä, käännyimme äkkiä pois. Ei miellyttänyt jatkaa.

Kirjeenvaihto kuitenkin jatkui vielä tämän jälkeen. Ruotsalaismieheltä alkoi tulla suorasukaisia ehdotuksia. Hän kirjoitti, että haluaisi suomalaisen tytön kanssa sänkyyn, jos he tapaisivat Suomessa.

– Mies kirjoitti vielä, että kun hän tulee tapaamaan minua Tornioon, hän toivoo saavansa nukkua saman peiton alla minun kanssani. Minä vastasin, että suomalaisilla tytöillä ei ole tapana mennä vieraiden miesten kanssa nukkumaan.

– Kirjeenvaihto loppui siihen.

Saara Kanerva toimi sotasensuurissa sodan loppuun saakka. Hän oli kaupungissa myös Lapin sodan aikaan, kun suomalaiset yllättivät Tornion maihinnousussa saksalaiset. Sota meni kaupungista onneksi nopeasti eteenpäin.

Kuuntele Saara Kanervan haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan tarinat löydät täältä.

Salomon Altschuler on Viipurin juutalaisia. Hänet pantiin jatkosodan aikana saksalaisten tulkiksi. Wehrmachtin upseeri hämmästyi, onko Suomen armeijassa juutalaisia.

Talvisodan aikana vapaaehtoisena palvellut Ritva Tuulos kertoo, millaista oli sotasairaalan arki.

Jouko Korhonen oli kaukopartiomies, joka haavoittui syvällä vihollisen linjojen takana. Hän oli jo valmis ampumaan itsensä.

Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt kertoo, millaista oli vetäytyä uudelle rajalle syksyllä 1944. Kun suomalaiset lauloivat isänmaallisen laulun, entiset viholliset tekivät kunniaa.

Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan tarinat on koottu yksiin kansiin juhlateokseksi, joka ilmestyi myyntiin marraskuussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?