IS:n juhlatapahtuma: Tällainen on maailma vuonna 2050!

Sanomatalon Mediatorilla kurkistetaan perjantaina 15.12. elämään vuonna 2050. Eturivin asiantuntijat kertovat, mihin Suomi on matkalla.

12.12.2017 6:51 | Päivitetty 15.12.2017 13:07

Ilta-Sanomien suositut Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumat saavat päätöksensä perjantaina 15. joulukuuta kello 13.

Edelliset tapahtumat käsittelivät satavuotiaan Suomen historiaa 1910-luvulta nykypäivään saakka. Tällä kertaa vuorossa on tulevaisuus: tutustumme trendeihin ja teknologioihin, joista on tulossa arkipäivää kolmen vuosikymmenen kuluttua. Sanomatalon Mediatorilla järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja se lähetetään suorana ISTV:ssä. Tapahtuman juontavat Ilta-Sanomien ja Taloussanomien erikoistoimittaja Heidi Hagelin ja ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Tilaisuuden ensimmäisenä asiantuntijana esiintyy tietokirjailija, yrittäjä ja tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen. Hän kertoo lääketieteen ja terveysteknologian kehityksestä ja ihmisen parantelusta tekniikan keinoin. Missä kulkee ihmisen ja koneen raja? Kuinka paljon suomalaisten elinikä nousee, ja kuka meitä hoivaa?

Lääketieteen tulevaisuutta ovat keinotekoiset raajat, jotka toimivat aivoimpulssien ohjaamina ja joissa on kehittynyt hienomotoriikka ja tuntoaisti.

Avaruustutkimuksen kiehtovista näkymistä kertovat Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen ja avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaoja. Keskustelun teemana on muun muassa planeettatutkimus: löytyykö aurinkokunnasta lähivuosikymmeninä elämää? Milloin ihminen astuu Marsin pinnalle?

Ihminen astuu todennäköisesti Marsiin vuoteen 2050 mennessä. Kuvassa Nasan ja Lockheed Martinin konsepti Marsiin rakennettavasta pysyvästä tukikohdasta.

Tulevaisuustapahtuman päättää tekniikan tohtori Pentti Haikonen, joka pohtii tekoälyn ja robotiikan tulevaisuutta Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jouko Juonalan sparraamana. Nämä teemat koskettavat meitä kaikkia, sillä jatkuvasti kehittyvät tekoälysovellukset ovat tulossa koteihin, liikenteeseen ja työpaikoille. Samalla robotisaatio vähentää ihmistyön tarvetta.

Haikonen kertoo näkemyksensä myös niin sanotusta supertekoälystä, joka teknologiaguru Elon Muskin ja fyysikko Stephen Hawkingin mukaan saattaa jopa uhata ihmiskunnan olemassaoloa.

Robotit ja automatisaatio vähentävät ihmistyön tarvetta lähivuosikymmeninä. Kuvassa humanoidirobotti AILA (Artificial Intelligence Lightweight Android).

Tilaisuudessa esittäytyy myös Suomen toistaiseksi ainoa tulevaisuuskirjeenvaihtaja: Helsingin Sanomien toimittaja Heikki Aittokoski.

Voit seurata suoraa lähetystä juhlatapahtumasta perjantaina 15.12. kello 13–15 osoitteessa is.fi.

Tulevaisuustapahtuman ohjelma

Klo 13.00 Avaussanat: Heidi Hagelin ja Antti Virolainen

Terveys 2050: Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen. Juontaja: Heidi Hagelin.

Lasten tiedekysymykset: Suomalaisen yhteiskoulun 4A-luokka.

Klo 13.45 Avaruustutkimus 2050: Pekka Janhunen ja Esko Valtaoja. Juontaja: Antti Virolainen.

Lasten tiedekysymykset: Suomalaisen yhteiskoulun 4A-luokka.

Klo 14.30 Tekoäly ja robotit 2050: Pentti Haikonen. Juontaja: Ilta-Sanomien erikoislehtien tuottaja Jouko Juonala.

Lasten tiedekysymykset: Suomalaisen yhteiskoulun 4A-luokka.

Tilaisuudessa on kahvi- ja pullatarjoilu ensimmäiselle 200 vieraalle.

Artikkelia päivitetty 12.12. klo 16.55: aikataulu tarkentunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?