Vuoden 1944 valokuva suomalaisista pst-miehistä heräsi huikealla tavalla eloon Iiron käsissä - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Vuoden 1944 valokuva suomalaisista pst-miehistä heräsi huikealla tavalla eloon Iiron käsissä

Valokuvaaja Iiro Rautiaisen digitaalisesti värittämä kuva tuo menneisyyden nykyaikaan.

Iiro Rautiainen halusi tuoda sota-ajan eläväksi nykypolville.­

7.12.2017 17:51

Valokuvaaja Iiro Rautiainen julkaisi itsenäisyyspäivänä onnittelukuvansa 100-vuotiaalle Suomelle. Rautiainen väritti digitaalisesti vuodelta 1944 peräisin olevan SA-kuvan. Sen alkuperäisessä kuvatekstissä kerrotaan, että kuvassa ”erään tykkikomppanian 1. joukkue on tuhonnut panssarintorjuntatykillä sekä lähitorjunta-asein 26 hyökkäysvaunua.” Kuvatekstin mukaan komppaniaan on myönnetty kaksi Mannerheim-ristin ritaria ja sotamies Toivo Ilomäelle on ehdotettu sitä.

Toivo Ilomäki näyttäisi olevan kuvassa toinen mies vasemmalta. Hänelle myönnettiin Mannerheim-risti numero 155. Hän kuului 5. divisioonan 24. tykkikomppaniaan. Laatokan koilispuolella Impilahdessa otetussa kuvassa oleva tykki on 75 mm:n panssarintorjuntatykki, jotka olivat erittäin tehokkaita vihollisvaunuja vastaan kesän 1944 suurtaisteluissa.

Elävästi väritetty kuva on koskettanut monia sosiaalisessa mediassa.

– Halusin rikkoa menneisyyden rajaa. Kun katselee mustavalkoisia kuvia ja miettii sota-asioita, ne tuntuvat niin kaukaisilta. Nämä ovat olleet kuitenkin nuoria, peruselämää eläneitä ihmisiä, jotka tahtomattaan joutuneet tilanteeseen, jossa ovat joutuneet jättämään kaiken ja lähtemään rintamalle puolustamaan maataan, Rautiainen selittää.

Hänen kuvansa tuo sotilaat lähemmäs nuorempia sukupolvia. Rautiaisen mukaan SA-arkistoissa oli todella paljon hyviä kuvia, mutta kyseinen kuva puhutteli häntä eniten.

– Se iski silmiin, kun oli niin aito. Miesten ilmeet ja olemus olivat rehellisen rentoja. Heistä lähti välitön fiilis. Kuva on hämmentävänkin hilpeä, vaikka oli sodasta kyse.

Hän työsti kuvaa pari päivää.

– Periaatteessa kyse on värittämisestä mutta tein sen digitaalisella pensselillä. Otin oikeista lähteistä esimerkkejä, että sain tykin ja hylsyt siinä maassa ja sotilaiden asut ja sammaleen värin oikeiksi.

Työstäessään kuvaa hän ei voinut olla ajattelematta kuinka jokainen kuvan miehistä muistuttaa jotakuta hänen ystävistään ja kuinka hän itsekin voisi olla tuossa ryhmäkuvassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?