Suomi 100

Tältä näyttää lähietäisyydeltä, kun Suomen suurin tykki laukaistaan Helsingin edustalla

Julkaistu:

Merivoimien julkaisema video Obuhov-kaksoistykistä tarjoaa hätkähdyttävän kokemuksen.
Kuivasaaressa Helsingin edustalla olevat 305 mm:n rannikkotykit ampuivat kunnialaukaukset 100-vuotiaalle Suomelle itsenäisyyspäivänä iltapäivällä.

Ammuntaa saattoi seurata Etelä-Helsingin rannoilta. Matkaa Kuivasaaren linnakkeelle on kaupungista useita kilometrejä. Tämän takia 305 mm:n tykeistä kantautuva ääni oli maltillinen, ja monet näkivät laukauksista pelkän välähdyksen.
  • Katso etäältä kuvattu video laukauksista jutun alusta.
Merivoimat julkaisi Facebook-sivuillaan Kuivasaaressa itsenäisyyspäivänä kuvatun videon Obuhov-kaksoistykin laukaisusta.

Läheltä kuvattu video on sekä räjähdyksiltään että tuliliekeiltään hätkähdyttävä ja vaikuttava kokemus. Laukaukset ovat videolla noin kohdassa 0:30.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.Kaksoistykkien tekniset tiedot ovat pysäyttäviä. Koko tornin paino on noin miljoona kiloa. Pyörivä tykkimassa painaa 650 tonnia ja aseen perääntyvä massa on 67 tonnia.

Kun tykit ovat olleet tositoimissa, on niillä ammuttu kauas.

– Kranaatti painaa 471 kiloa, jossa on räjähdeainetta 40 kiloa. Kranaatin halkaisija on 12 tuumaa eli noin 30 senttimetriä. Pituutta kranaatilla on 1,4 metriä. Kranaatin lähtönopeus on 920 metriä sekunnissa, eli lähes kilometrin sekunnissa, ammuntaa valmistellut Mikko Lahtinen kertoi ennakkoon IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kranaatin kantama on 40–42 kilometriä. Ammukset lentävät noin 11 kilometrin korkeuteen, ja lentoaika on minuutin ja 58 sekuntia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt