Itsenäisyyspäivän juhla peruttiin Los Angelesissa – maastopalo pakotti evakuoimaan juhlapaikan kesken valmistelujen

Suomen pääkonsulin residenssillä oli tarkoitus seurata Linnan juhlia suorana, mutta toisin kävi.

6.12.2017 22:34

Tuhoisat maastopalot riehuvat Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Keskiviikkona tilanne äityi niin pahaksi, että Suomen pääkonsuli joutui perumaan itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. Hänen residenssinsä jouduttiin evakuoimaan maastopalojen vuoksi.

Pääkonsuli tiedotti asiasta Twitterissä Suomen aikaa neljän jälkeen iltapäivällä.

Itsenäisyyspäivää oli tänä vuonna tarkoitus viettää hieman erilaisella tavalla, pääkonsuli Stefan Lindström kertoo. Aikaeron vuoksi vieraita odotettiin jo aamukahdeksalta katsomaan Linnan juhlia valtavalta screeniltä. Ruokaa ja juomaa oli varattu 330 ihmiselle.

Juhlavalmistelujen vuoksi Lindström oli perheineen jo hereillä, kun poliisi kiersi alueella viiden aikaan aamulla pillit ulvoen ja käskien megafonilla ihmisiä poistumaan tulen tieltä. Tuli eteni vuoren yli asuinalueelle eikä vaihtoehtoja ollut.

Sammutustöitä San Fernandon laaksossa keskiviikkona.

Lindström seuraa nyt tilanteen etenemistä kollegansa luona toisaalla Los Angelesissa.

Konsulaatin henkilökunta on turvassa. Los Angelesin alueella asuu viitisen tuhatta suomalaista, joilla ei Lindströmin tietojen mukaan ole hätää. Vaarassa on vain valtion omaisuus.

– Emme tiedä, onko talo pystyssä vai ei. Samalta kadulta on palanut neljä taloa, mutta emme tiedä onko meidän talomme yksi niistä, Lindström kertoo.

Santa Paulan palon synnyttämää savua Kalifornian Venturassa.

Alueella raivoaa neljä suurta paloa. Jo kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Viime talvena satoi runsaasti ja aluskasvillisuus kasvoi voimakkaasti. Nyt maasto on kuivaa ja kasvusto roihuaa. Jopa 40–50 metriä sekunnissa puhaltavat, kuivat Santa Ana -tuulet ajavat liekkejä nopeasti eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?