”Mini” on Suomi100-vauva – Johannan ja Aleksin poika sai presidentiltä myssyn ja sukat

Julkaistu:

Syntymäpäivä
Presidenttipari muisti yllätyslahjoilla tänään itsenäisyyspäivänä syntyneitä Suomi100-vauvoja.
– Laitetaan pojalle kuvaan se Saulilta saatu myssy, Johanna Varpula sanoo puolisolleen Aleksi Koskiselle.

Molempia naurattaa. Koskinen asettelee sinivalkoisen myssyn vastasyntyneen poikansa päähän.

Ollaan Helsingin Töölössä, Naistenklinikan synnytyshuoneessa. On itsenäisyyspäivän ilta, ja Koskisen ja Varpulan perheen kuopus on vajaan seitsemän tunnin ikäinen.

Sinivalkoinen, kudottu myssy ja pienet villasukat ovat kuin ovatkin peräisin presidenttiparilta: presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio muistavat jokaista juhlapäivänä, 6. joulukuuta, syntyvää vauvaa.

”Minin mitat”: 3,2 kiloa ja 48 senttimetriä

”Miniksi” kutsuttu poikavauva syntyi Suomen satavuotispäivänä, aamupäivällä kello 9.30. Pituutta pienokaisella oli 48 senttiä ja painoa 3,2 kilogrammaa.

Varpulan laskettu aika tuli ja meni. Jos pieni mies ei olisi ilmoittanut tulostaan, synnytys olisi käynnistetty perjantaina.

– Ajattelin, että vauva syntyy lähipäivinä, mutta minun tuurillani ei kuitenkaan itsenäisyyspäivänä. Tämä on hieno yhteensattuma, tosi hieno, hän sanoi.

Itsenäisyys merkitsee Varpulalle ennen kaikkea suomalaista vapautta.

– Sen merkitystä ei joka päivä tule ajatelleeksi. Minulle vapaus on se tärkein asia, jonka itsenäisyys takaa, hän pohti.

Varpulan ja Koskisen perheen vanhempi poika oli mummolassa. Jos kaikki sujuu odotusten mukaan, isoveli tulee katsomaan uutta tulokasta vielä itsenäisyyspäivän iltana, kun perhe siirtyy sairaalasta HUS:n potilashotelliin kivenheiton päähän Naistenklinikalta. Kotiin on tarkoitus päästä jo torstaina.

– Kaikki meni niin hyvin, että saimme luvan kotiutumiseen jo tänään. Valitsin kuitenkin yhden yön potilashotellissa, Varpula sanoi.

Presidenttiparilta yllätyslahjat

Presidenttipari muisti kaikkia Suomessa itsenäisyyspäivänä syntyneitä vauvoja vapaaehtoisten käsityömarttojen valmistamalla vauvapaketilla. Pakettiin kuului muun muassa marttojen neulomat sukat, myssy ja tumput. Paketissa oli myös kirje, jossa oli presidenttiparin tervehdys.

Vauvapaketin valmistaminen on suomen- ja ruotsinkielisten vapaaehtoisten käsityömarttojen yhteinen juhlavuoden ponnistus, projektia valtakunnallisesti koordinoinut Uudenmaan Marttojen puheenjohtaja Tanja Rantanen kertoi.

– Me martat olemme iloisia siitä, että marttojen kädentaitojen arvostus pääsee näin ilahduttamaan itsenäisyyspäivänä syntyviä vauvoja. Tehtävän toteuttaminen on ollut upea marttoja yhdistävä ponnistus, ja haluamme näin toivottaa kaikille vastasyntyneiden perheille hyvää juhlaa ja arkea, Rantanen sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt