Suomi 100

Kaukopartiomies, hävittäjälentäjä, lääkintälotta, sukellusvenemies... 7 pysäyttävää tarinaa sodasta

Julkaistu:

100 tarinaa sodasta -haastattelusarjasta on tehty elokuvateatteriversio. Siinä kerrotaan seitsemän pysäyttävää tarinaa talvi- ja jatkosodasta.
Miten sodan koki hävittäjälentäjä? Entä ilmavalvontalotta? Entä vapaaehtoinen, josta myöhemmin tuli kenraali ja Puolustusvoimien komentaja?

Ilta-Sanomat koosti 100 tarinaa sodasta -haastattelusarjasta seitsemän jakson version, jota esitettiin itsenäisyyspäivän aattona Helsingissä Kinopalatsissa. Nyt voit katsoa saman esityksen tämän artikkelin pääkuvana.

Pitkä versio kestää noin tunnin. Jos haluat katsoa jaksoja yksittäin, ne ovat tässä alla.

Jouko Korhonen palveli kaukopartiomiehenä Osasto Vehniäisessä Itä-Karjalassa. Hän haavoittui syvällä linjojen takana ja oli jo valmis ampumaan itsensä. Toverit vetivät häntä ahkiossa takaisin toistasataa kilometriä.


Hävittäjälentäjä Mauri Maunula lensi Morane-Saulnier-hävittäjällä. Hän kertoo, miten lentäjätoveri pelastautui viime hetkellä palavasta, maahan syöksyvästä koneesta.


Viljo Lehtinen oli Blenheim-pommikoneen kk-ampujana. Hän kertoo, millaista on lentää suoraan päin ilmatorjuntatulta.


Helmi Kotkanen oli kesällä 1944 nuori lääkintälotta sotasairaalassa. Hänelle tuotiin hoidettavaksi raajaton, silmätön mies.


Lauri Puonti palveli sukellusvene Vetehisellä. Hän kertoo, miten syvyyspommituksen ollessa päällä veneessä ei voi kuin odottaa, milloin vesi tulee sisään.


Aune Rahola oli talvisodassa ilmavalvontalottana Tampereella. Hän kertoo, miten surullinen näky Hämeenkadulla oli rauhan tullessa.


Jaakko Valtanen meni jatkosotaan vapaaehtoisena ja palveli varusmiehenä koko sodan ajan. Hän oli komennuksella myös Virossa, jossa hän kuuli saksalaiselta sotilaalta hätkähdyttävän uutisen: Baltiassa saksalaiset sotilaat ampuivat juutalaisia.


Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot löydät täältä.

Kaikki 100 tarinaa sodasta -tarinat on koottu yksiin kansiin juhlateokseksi, joka ilmestyi marraskuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt