Suora lähetys klo 18: Linnan juhlat alusta loppuun ISTV:ssä! - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Suora lähetys klo 18: Linnan juhlat alusta loppuun ISTV:ssä!

Ilta-Sanomien verkkosivuilta näet itsenäisyyspäivän tapahtumat suorana – sankarihautojen kunniavartiot, Linnan juhlat ja Tuntemattoman sotilaan.

5.12.2017 11:33 | Päivitetty 6.12.2017 14:24

Ilta-Sanomien ISTV tarjoaa erikoiskattauksen satavuotiaan Suomen juhlapäivään.

Illan odotetuin tapahtuma on luonnollisesti Linnan juhlat. ISTV näyttää ensimmäisenä tunnelmat Mariankadun puoleiselta ovelta kello 18.00 alkaen ja välittää suoran lähetyksen Suomen seuratuimmasta kättelyjonosta kello 19.00 alkaen. Lisäksi esitellään illan hienoimmat puvut ja kysellään mielenkiintoisimpien vieraiden juhlatunnelmat.

ISTV:n ja Helsingin Sanomien HSTV:n yhteislähetystä Presidentinlinnasta juontavat IS:n Katri Utula ja HS:n Marko Junkkari.

Sotaveteraanin yllätysruno Presidentti Sauli Niinistö liikuttui vuosi sitten Linnan juhlissa rintamaveteraani Mauno Tenhovirran, 94, runomuotoisesta tervehdyksestä. Tenhovirta lausui: ”Päivä synnyinkunnan, synnyinmaan, aatto satavuotiaan, rakkaan isänmaan. Itsenäisen vapaan Suomen puolesta taisteltiin, vihollinen torjuttiin, yhteisvoimin Suomi rakennettiin”.­

Viime vuosina itsenäisyyspäivänä on ollut usein yhteiskunnallista kuohuntaa, joka on vaatinut myös poliisin varautumista.

Tänä vuonna Helsinkiin on odotettu äärioikeiston ja kansallismielisten kulkueita sekä vastamielenosoituksia.

Poliisi pyrkii viime vuosien tapaan estämään kahakoiden syntymisen. ISTV:n suora lähetys on paikalla tapahtumien polttopisteessä ja seuraa kaikki käänteet koko illan ajan.

Illan huipentaa noin kello 22.00 Helsingin Eteläsataman ylle ammuttava juhlailotulitus, joka näytetään suorassa lähetyksessä.

Koska 6.12.2017 on poikkeuksellisen hieno itsenäisyyspäivä, ISTV onnittelee Suomea koko päivän kestävällä erikoislähetyksellä.

Kello 9.30 alkaen seurataan suorassa lähetyksessä sankarihaudoilla seisovia kunniavartioita. Ohjelmassa on noin kello 10.15 Edvin Laineen versio Tuntemattomasta sotilaasta, joka nähdään ensimmäistä kertaa restauroituna versiona. Tuntematon sotilas on katsottavissa tämän jälkeen koko päivän Ilta-Sanomien sivuilla osoitteessa is.fi.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi ISTV on kiertänyt tapaamassa maantieteellisissä ääripisteissä asuvia suomalaisia, kuvannut maamme upeita luonnonihmeitä ja kaivanut esiin historiallisia arkistofilmejä. Tätä kaikkea on nähtävissä Ilta-Sanomien verkkosivuilla päivän aikana.

ISTV:n suurhanke Suomen juhlavuonna on ollut 100 tarinaa sodasta -sarja, johon on koottu sata tuoretta veteraanien ja lottien videohaastattelua. He kertovat omakohtaisesti, mitä sota todella oli.

Itsenäisyyspäivänä on luvassa erityisjakso, jossa haastatellaan viimeistä elossa olevaa Mannerheim-ristin ritaria Tuomas Gerdtia. Hän puhuu paitsi sodasta, myös rauhasta.

Itsenäisyyspäivän aikana on nähtävissä veteraanihaastatteluista myös noin tunnin mittainen erikoisjakso, jota on esitetty tiistaina myös elokuvateatteri Kinopalatsissa Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?