Kuva: Hans loi Suomi-neidon Ala-Kitkan jäälle – samaan aikaan revontulet alkoivat tanssia taivaalla - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Kuva: Hans loi Suomi-neidon Ala-Kitkan jäälle – samaan aikaan revontulet alkoivat tanssia taivaalla

Samaan aikaan kun maailmalla tunnettuja kohteita valaistaan Suomen kunniaksi sinivalkoisin värein, yksityiset ihmiset ovat tehneet omia valotaideteoksiaan.

Hans Heiman rakensi Suomineito-valotaideteoksen Suomen 100 vuoden itsenäisyysjuhlan kunniaksi.­

5.12.2017 10:35

Maanantai-iltana Hans Heiman, 46, oli virittämässä 76 metriä pitkää led-valosarjaa Ala-Kitkan lumen peittämälle jäälle Kuusamossa, kun taivaan valtasi upea näky: revontulet alkoivat tanssia väriloistossaan. Heimanille tuli kiire hakea kotoa pitkät tikkaat, jotta hän voisi ottaa ylhäältä päin kuvan Suomineito-valotaideteoksestaan. Hän otti kuvan pitkällä valotusajalla puhelimensa kameralla.

– Kun viritin led-valosarjan Kitkan jäälle, samaan aikaan alkoi tulla mielettömiä revontulia taivaalle, Heiman kertoo.

Heiman lopetti kuvaamisen vasta puolen yön jälkeen. Aamuviideltä tiistaina hän lähti jatkamaan valotaideteoksen tekoa. Teos koristaa hänen elämysmatkailuun keskittynyttä porotilaansa.

– Mutta teen niitä (valotaideteoksia) ihan omaksi ilokseni.

Heimanin mukaan syksyn ja talven aikana revontulia on näkynyt Kuusamon korkeudella runsaasti. Tosin viime aikoina on ollut pilvistä.

– Hienoimmat hetket olivat kaksi vuotta sitten, kun hakkasin poroaidan tolppia puolen yön aikaan ja revontulet valaisivat pellot ja kaikki. Ei sellaisia työpaikkamaisemia monellakaan ole.

Heiman muutti Kuusamoon viisi vuotta sitten Porvoosta, mutta hän ihastui alueen luontoon jo kymmeniä vuosia sitten metsästysretkillään.

– Aina, kun lähdimme Kuusamosta pois, tuli jotenkin haikea olo. Yksi päivä sanoin emännälle, että mitä jos muutetaan Kuusamoon. Hän kysyi, että olenko tosissani. Sanoin, että en kai minä tuollaisella asialla ala leikkiä laskea. Sitten muutimme.

Otitko kuvan 100-vuotiaan Suomen juhlinnasta kotimaassa tai ulkomailla? Järjestetäänkö kotonasi tai työpaikallasi kahvi-, liputus- tai valaistusjuhlia? Oletko askarrellut koristeita satavuotiaan Suomen kunniaksi?

Lähetä Suomi100 -aiheinen kuva tai video MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai tällä nettilomakkeella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?