Maailman nähtävyydet alkavat hehkua Suomen väreissä – osa valoista jo sytytetty

Suomen itsenäisyyspäivä noteerataan laajalti ympäri maailmaa.


5.12.2017 10:34 | Päivitetty 5.12.2017 11:47

Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlistettu maanantaina ja tiistaina erittäin näkyvästi kun Kilpisjärvellä sijaitseva Saanatunturi on valaistu kauttaaltaan siniseksi.

Valotaiteilija Karri Kolan teos näkyy Ruotsiin sekä Norjaan asti ja siitä on laajalti uutisoitu ”maailman suurimpana valotaideteoksena”. Valaistu alue on noin 4,5 kilometriä leveä ja puoli kilometriä korkea. Yllä olevalta videolta voit katsoa, miltä Saanatunturi näyttää sinisenä.

Suomen satavuotinen itsenäisyys näkyy laajalti myös maailmalla, sillä kuuluisia maamerkkejä eri valtioissa on määrä valaista sinivalkoisiin väreihin. Valtioneuvoston maanantaina julkaisemien tietojen mukaan valaistaviin kohteisiin kuuluu ainakin 50 kohdetta 30 eri valtiossa.

Valtaosa kohteista valaistaan tiistaina Suomen itsenäisyyspäivän aattona sekä keskiviikkona itsenäisyyspäivänä. Aivan kaikkialla ei Suomen satavuotisjuhlan huomioimisen kanssa ei haluttu odottaa edes tiistaihin asti.

Esimerkiksi Unkarin pääkaupunki Budapest valaisi Tonavan rannan nähtävyyksiä sukulaiskansan värein. Elisabetin silta hehkuu sinivalkoisissa väreissä kuvaamassa Suomen lippua. Myös Gellertin kukkulan vesiputouksessa on ollut nähtävillä valoteos, joka esittää revontulia.

Playa del Inglesissä Gran Canarialla puolestaan on valaistu Templo Ecumenico de San Salvador.

Oletko nähnyt jonkin maailmalla sijaitsevan rakennelman Suomen sinivalkoisissa väreissä? Lähetä kuva kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai oheisella nettilomakkeella. Voit lähettää kuvan myös sähköpostilla uutiset(a)iltasanomat.fi.

Templo Ecumenico Playa del Inglesissä.

Elisabetin silta Budapestissa.

Gellertin vesiputous Budapestissa.

Saanatunturi Kilpisjärvellä.

50 kohdetta valaistaan sinivalkoisin värein

Artikkelia päivitetty 5.12.2017 kello 11.47. Lisätty tieto ja kuva Templo Ecumenico se San Salvadorin valaisemisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?