”Hieno mesta, mutta ihmiset on puupäitä”, ”Ei perkele, ei meillä pitäisi olla mitään valittamista – Li Andersson, Pentti Linkola, Matti Nykänen, Remu Aaltonen, Ile Vainio ja muut tunnetut suomalaiset laukovat mielipiteensä Suomesta

100-vuotiaasta Suomesta tehtiin elokuva, jota ei koskaan julkaistu. Sitten taiteilijaryhmä keksi tiivistää materiaalin puoleentoista minuuttiin.

Mitä saadaan aikaan, kun perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola, vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Andersson ja muun muassa ex-mäkikotka Matti Nykänen laitetaan peräjälkeen lausumaan ajatuksiaan satavuotiaasta Suomesta?

Vastaus: räppivideo. Tai ainakin sellaiseksi tekijät kuvailevat Maammetaulu-nimistä videotaan.

Palkittu kotkalainen valokuvaaja Juha Metso, dokumentaristi Mika Rokka ja toimittajakirjailija Ville Vanhala työstivät puolitoista vuotta elokuvaa 100-vuotiaasta Suomesta. 20-minuuttisessa elokuvassa useat tunnetut suomalaiset lausuvat ajatuksiaan itsenäisestä kotimaastaan.

Video ei löytänyt Metson mukaan esityspaikkaa Yleltä. Sen jälkeen taiteilijaryhmä päätyi täysin erilaiseen konseptiin – haastattelumateriaalista tiivistettiin puoleentoista minuutin versio.

– Leikkasimme elokuvaan tehtyjä julkkisten haastatteluja irti asiayhteyksistään. Sitten yhdistelimme niitä kommentteja nopeina leikkauksina peräjälkeen, ja siitä syntyi tällainen Maammeräp, kuten Metso videotaideteostaan kutsuu.

Videolla julkkikset ja tavikset kertovat, millainen heidän Suomensa on nyt ja tulevaisuudessa. Videon perusteella Suomi on kovin erilainen taiteilija Ilkka Vainiolle kuin luonnonsuojelija Pentti Linkolalle. Sitä se on ymmärrettävästi myös Anderssonille (vas) ja Eerolalle (ps).

– Videolla suomalainen moniulotteisuus välittyy näiden erilaisten ihmisten kautta, myös Maammetaulu-kirjan samasta aiheesta taiteilijaryhmän kanssa tehnyt Metso sanoo.

Metso haluaa painottaa, ettei videon ole tarkoitus suututtaa vaan hauskuuttaa.

– Kyse on lämminhenkisestä tahattomasta komiikasta.

Videolla esiintyvät Nykäsen, Anderssonin, Eerolan, Vainion ja Linkolan lisäksi muusikot Olavi Uusivirta ja Remu Aaltonen, edesmennyt sotaveteraani Hannes Hynönen, Kymissä asuva ja kuvaushetkellä työtön Anniina Hono, Kotkan positiivisimmaksi 2013 valittu Lorena Heikkilä ja opiskelija Ali Hussaini.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?