Suomalaissotilas sai sekasortoisessa taistelussa osuman silmien väliin – ja säilyi hengissä

Venäläisten maihinnousu Tuuloksen–Viteleen suunnalla Laatokan rannalla kesällä 1944 johti sekasortoiseen taisteluun. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 75. jakso.

23.11.2017 16:46

Raskas Patteristo 24 oli kesäkuussa 1944 vetäytynyt erittäin huonoja teitä pitkin ja vaivalloisesti Syväriltä, kun venäläisten hyökkäys oli alkanut. Puna-armeija pääsi yllättämään suomalaiset tekemällä maihinnousun rintaman taakse Tuuloksen–Viteleen suunnalla.

Tuolloin 18-vuotias Esko Paakkala oli eräs tykistön miehistä, joka joutui suoraan taisteluun jalkaväen sekaan. Kaikki kynnelle kykenevät miehet oli haalittu taisteluun. Kunnollisia asemia ei ollut, vaan Paakkala asettui ratapenkan suojaan.

– Siinä kulki rata, jota he koittivat katkaista. Olimme radanpenkan molemmin puolin. Penkka ei ollut vallan korkea.

– Siinä ei ollut järjestelmällistä touhua ollenkaan. Kyllä se sekasortoa oli, Hämeenlinnassa asuva Esko Paakkala, 92, kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta sarjan haastattelussa.

Paakkalalla oli vain Pystykorva-kivääri. Vain automaattiase olisi ollut tehokas. Vielä huonommin oli vieressä olleella patterinpäälliköllä, jolla ei ollut kuin pistooli.

– Oli se aika avutonta, Paakkala sanoo.

Veteraani kertoo hyvin erikoisesta tapauksesta taistelun keskellä. Patterinpäällikkö sai osuman päähän, mutta hän pysyi tajuissaan.

– Niin siinä sitten kävi, että patterinpäällikkö sai luodin silmiensä väliin. Se tuli korvan takaa ulos. Hän pysyi hengissä ja tajuissaan. Hoivasin häntä siinä ja koetin saada apua. Löysin lääkintämiehiä, ja hän pääsi heidän hoiviinsa, Paakkala kuvailee.

Paakkalan mukaan haavoittunut selvisi hengissä ja oli sodan jälkeen normaalia elämää. Toki hän kävi läpi isoja leikkauksia, jotka jättivät jälkensä.

– Olen kuullut, että päässä voi olla sellaisia rakosia, että luoti voi mennä läpi eikä mene tajukaan.

Kuuntele Esko Paakkalan koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot löydät täältä.

18-vuotias Helmi Kotkanen oli lääkintälottana sotasairaalassa Kuopiossa. Hänen hoidettavakseen tuli haavoittunut, jolla ei ollut raajoja eikä silmiä.

Kaino Kauranen onnistui viime hetkellä välttämään vanginsieppauspartion Syvärillä keväällä 1944.

Lauri Hemmi joutui Lapin sotaan. Saksalaiset avasivat erämaassa murhaavan tulen valtavasta linnakkeesta.

Saksalaisten perässä Rovaniemelle syksyllä 1944 edennyt Antti Jahkonen törmäsi Lapissa pirulliseen miinoitukseen.

Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelut on koottu myös juhlateokseen, joka ilmestyi marraskuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?