Lapin sota 100 tarinaa sodasta ISTV - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Saksalaiset jättivät Rovaniemelle pirullisen miinoituksen, jonka Antti Jahkonen huomasi vasta viime hetkellä

Antti Jahkonen kuului niihin nuoriin ikäluokkiin, jotka jatkosodan jälkeen joutuivat vielä Lapin sotaan saksalaisia vastaan. Se oli erikoinen ja vaarallinen sota. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 72. jakso.

20.11.2017 16:25

– Meidät pistettiin junaan, eikä kerrottu minne. Kyllä se sitten selvisi, että pohjoiseen. Edelleenkään ei tiedetty tarkoitusta.

92-vuotias hämeenlinnalainen Antti Jahkonen kertoo tarinaansa rauhallisesti mietiskellen ja kovin vaatimattomasti. Hän oli yksi niistä nuorista, jotka syksyllä 1944 lähetettiin pohjoiseen. Piti ajaa saksalaiset pois maasta Neuvostoliiton rauhanehtojen mukaisesti.

– Limingassa odotettiin pitkän aikaan. Siinä oli neuvotteluja tai ei kai venäläisten kanssa paljon neuvoteltu. Ne sanoivat, että eteenpäin vaan. Mutta kai saksalaisten kanssa neuvoteltiin, että miten ne pääsevät alta pois, Jahkonen kertoo 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Se oli erikoista sotaa. Saksalaiset vetivät kalustoaan ja joukkojaan pois. Suomalaiset seurasivat perässä. Taisteluita ei juuri ollut, mutta saksalaisten jälkeensä jättämä tuho oli totaalista ja ansat pirullisia.

Miinoja oli joka paikassa. Talot oli poltettu. Rovaniemi oli raunioina.

– Rovaniemellä oli menossa tulipalon jäljiltä saksalaisten ruokavarastolle. Varastopaikkaa ei oltu ehditty siivoamaan miinoista. Siinä olikin maassa niitä kolmipiikkisiä ihan yhtenään.

Se oli miina, mahdollisesti hyppymiin, joka olisi räjähtäessään tehnyt paha jälkeä.

– Äkkiä vaan ympäri. Yritin katsoa jalanjälkiäni ja mennä niitä pitkin takaisin. Se kävi lähellä, että en joutunut miinaan.

Antti Jahkosen kohdalla rintamalla olo loppui joulun aikaan. Silloin yksikkö lähetettiin Ouluun saksalaisten rakentamiin kasarmeihin. Sota saksalaisia vastaan päättyi lopullisesti vasta huhtikuussa 1945, kun Suomen lippu nostettiin kolmen valtakunnan rajalle.

Katso Antti Jahkosen koko haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot löydät täältä.

Myös Lauri Hemmi taisteli Lapin sodassa saksalaisia vastaan. Hän kertoo tilanteesta, jossa saksalaisten linnoituksesta avattiin murhaava tuli. Kovasti pelännyt sotilas suojautui samaan kuoppaan Hemmin kanssa.

Kaino Kauranen palveli jatkosodassa Syvärillä ja kesän 1944 taisteluissa hän oli Laatokan Karjalassa. Hän kertoo, miten vanginsieppauspartio lähestyi kuulovartiopaikkaa.

Aira Samulin-Suvion isä kaatui aivan jatkosodan alussa. Nuori pikkulotta näki rintamalla isänsä ruumiin.

Martti Lehtovaara on viimeisiä elossa olevia hävittäjälentäjiä. Hän kertoo erityisen suuresta ilmataistelusta, jossa hän saavutti kaksi ilmavoittoa.

Markus Aaltonen soti talvisodassa Raatteen tiellä. Tarinaan liittyi seikkoja, joista puhuminen ei ole vieläkään kovin helppoa.

Tarmo Ahti kuului talvisodassa varsinaissuomalaiseen JR14:ään, joka oli sijoitettu Mannerheim-linjalle Keski-Kannaksella. Hän kertoo, miten vihollisen hyökkäys torjuttiin.

Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelut on koottu myös juhlakirjaan, joka on juuri ilmestynyt.

Juttua päivitetty 27.11. klo 8.56. Lisätty tietoa miinoituksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?