IS:n juhlajulkaisu 100 tarinaa sodasta ilmestyi

116-sivuinen teos antaa painetun muodon ISTV:n suurelle videosarjalle.

16.11.2017 6:02 | Päivitetty 16.11.2017 12:22

Mitä sota oikeasti on? Tähän kysymykseen voivat vastata vain he, jotka ovat sodan kokeneet.

Ja näin vastaa oululainen veteraani Esko Kinnunen:

”Joka päivä siinä joutuu taistelemaan itsensä kanssa, että säilyttää ajattelukykynsä ja järkensä.”

Ilta-Sanomat teki tämän saman kysymyksen sadalle suomalaiselle sotaveteraanille ja lotalle. Torstaina ilmestynyt juhlajulkaisu 100 tarinaa sodasta antaa heille puheenvuoron.

Teos perustuu videosarjaan, jota ISTV on tuottanut ja julkaissut koko itsenäisyyden juhlavuoden ajan. Tämä suurhanke saa nyt painetun muodon. Kaikki ilmestyneet videohaastattelut näet täältä.

Teoksessa on kertomuksia maa-, meri- ja ilmataisteluista, Helsingin suurpommitusten ilmatorjunnasta sekä kaukopartiosta, unohtamatta kotirintamaa ja usein hyvin raskaita töitä lääkintätehtävissä ja kaatuneiden huollossa. Kukin kertomus on erilainen, mutta kaikkien pohjavire on sama: sota oli suurta mielettömyyttä, mutta siitä piti selvitä Suomen pelastamiseksi.

Monet tarinat kuvaavat sitkeyttä ja kestokykyä ankarissa oloissa, kuten esimerkiksi Erillinen Pataljoona 4:n veteraanin Jouko Korhosen kertomus. Vänrikki sai luodin jalkaansa kaukopartio-osaston tuhoamisretkellä maaliskuussa 1944. Hän ei halunnut jäädä vangiksi.

– Se oli selvä. Laukaisen kuulan kallooni, Korhonen kertoo ajatelleensa.

Yksi lehden monista naiskertojista on lääkintälotta Helmi Kotkanen, joka hoiti kesän 1944 torjuntataisteluissa haavoittuneita Kuopiossa. Se oli helteinen, hirveä kesä, Kotkanen kuvailee. Elisabeth Rehn kertoo kokemuksistaan pikkulottana sankarihautajaisissa.

Syyskuussa 1944 aseet viimein vaikenivat. Koskettavan tarinan rauhan tulosta kertoo Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt, joka komennettiin Ensoon luovuttamaan aluetta Neuvostoliitolle. Viimeisellä puominvälillä Gerdtin ja hänen miestensä luo asteli entisiä vihollisia.

– Mie sanoin omille, että ne on nyt kavereita, Gerdt muistelee juhlateoksessa.

Perjantaina 17.11. Sanomatalon Mediatorilla järjestetään Lottien ja veteraanien päivä kello 13–15. Haastateltavina ovat pikkulotta Aira Suvio-Samulin, veteraani Heikki A. Reenpää ja tietokirjailija Elina Sana. ISTV lähettää tilaisuuden suorana täällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?