Saksalaiset avasivat murhaavan tulen Lapin erämaassa – Lauri Hemmin päälle syöksyi nuori sotilas, jonka pelko sai kauhun valtaan

Syksyllä 1944 nuoret suomalaissotilaat joutuivat Lapin sotaan saksalaisia vastaan. Sota perääntyviä joukkoja vastaan oli monen mielestä turha. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 67. jakso.

15.11.2017 17:03

19-vuotias tykinjohtaja Lauri Hemmi oli ehtinyt saada sotakokemusta jo jatkosodan lopussa. Syksyllä 1944 hän joutui mukaan Lapin sotaan. Taisteluita ei juuri ollut, sota noudatti kummallista kaavaa: saksalaiset perääntyivät pohjoiseen, miinoittivat tiet ja tuhosivat talot ja suomalaiset seurasivat perässä.

Kärjen takana vedettiin kenttätykistön raskaita aseita. Siellä tuli myös Lauri Hemmi. Taistelut alkoivat vasta loppusyksystä Enontekiössä. Siellä oli saksalaisilla aivan jättimäinen linnoitus, johon he pysäyttivät suomalaiset.

– Saksalaiset olivat tehneet vuosien aikana valtavan tukikohdan, jossa elivät suomalaisine tyttöystävineen. Jos jotain tapahtui, he antoivat ymmärtää, että mitään ei voida tehdä ja että he lähtevät aikanaan, Hämeenlinnassa asuva 92-vuotias Hemmi kertoo.

Kymmenien kilometrien pituinen Sturmbock-asema oli varustettu raskailla aseilla ja sen valtaamisen yrittäminen olisi tiennyt aivan kohtuuttomia tappioita. Voit lukea lisää saksalaisten linnoituksesta täältä. Näet siitä myös videon alla. Juttu jatkuu videon jälkeen.

– Kun olimme ensimmäisessä tykistökeskityksessä, oli kaksoisveljeni ykköstykissä ja minä nelosessa. Olin sanonut kaikille, että kaivavat montun itselleen, Hemmi kertoo.

Saksalaiset aloittivat tarkan ammunnan haarukoimalla. Ennen keskitystä tuli kranaatti 50 metriä suomalaisten tykistöasemien taakse. Sitten saman verran eteen. Siitä Hemmi tiesi, että kohta alkaa tulla terässadetta päälle ja paljon.

– Niin se alkoi ja se kesti kauan.

Hemmi selvisi kovasta keskityksestä, samoin hänen toisella tykillä ollut kaksosveljensä. Saksalaiset alkoivat kuitenkin ampua uutta keskitystä. Hemmi hyppäsi lähimpään kuoppaan suojaan.

– Minun päälleni tuli eräs sotilas, joka pelkäsi tavattomasti. Hän sanoi, että hän ei halua olla sodassa. Hän oli nuori sotilas.

Kun tulitus loppui, nuori sotilas lähti juoksemaan kauhuissaan pois.

– Tämä nuori mies juoksi seitsemän kilometriä töpinään saakka.

Lauri Hemmi kertoo, että näiden taisteluiden jälkeen rintama rauhoittui hänen kohdallaan koko loppusodan ajaksi.

– Sen jälkeen taisteluita ei enää ollut. Saksalaiset menivät alta pois, kun olivat saaneet kalustonsa Norjan puolelle. Ei tarvinnut enää kuin viedä Suomen lippu kolmen valtakunnan rajalle.

Kuuntele Lauri Hemmin haastattelu jutun pääkuvana olevalta videolta. Kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan tarinat löydät täältä.

Myös Antti Jahkonen osallistui Lapin sotaan. Hän kertoo, miten Rovaniemellä oli hengenlähtö lähellä saksalaisten miinoitusten takia.

Reino Lehväslaiho oli Talin taistelussa 1944 sotasaaliiksi saadun T-34-panssarivaunun johtaja-ampuja. Hän oli mukana valtaamassa viholliselta aivan valtavaa rynnäkkötykkiä.

Aatto Mukari joutui Talissa 1944 kovan paikan eteen. Oma haavoittunut pyysi häntä lopettamaan tuskat. ”Toista ihmistä ei ole kovin helppo tappaa”, Mukari sanoo.

Alkoholin käyttö saattoi aiheuttaa erikoisia tilanteita rintamalla. Hans Andersson kertoo miehestä, joka ryyppäsi kaiken kk:n jäähdytysnestettä myöten ja lähti tutkimaan vihollisen asemia Syvärillä.

Lauri Lähteenmäki kuului Lauri Törnin johtamaan sissiosastoon Maaselän Kannaksella. Hän kertoo tuhoamisretkestä, joka ei mennyt kovin hyvin.

Kosti Keski-Nummi on viimeisiä suomalaisia elossa olevia hävittäjä-ässiä. Hän kertoo alla olevalla videolla, miten suomalaiset pärjäsivät taivaalla valtavaa ylivoimaa vastaan.

Katso kaikki jaksot täältä. Alla aito arkistofilmi Lapin sodan tuhoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?