Levänluhta Isokyrö - Suomi 100 - Ilta-Sanomat

Lammen vesi värjäytyi punaiseksi ja sieltä nousi ihmisten luita – Levänluhdan vainajia ympäröi mysteeri

Isokyrön Levänluhdan vesikalmistosta on kerrottu lukuisia tarinoita.

13.11.2017 18:23

”Alavalla niityllä Isokylän ja Orismalan välissä on lähde, jossa on nähty joukoittain ihmisluita kaikkina aikoina, ja vieläkin nähdään.”

Nämä Isonkyrön kirkkoherran Israel Alftanuksen 1600-luvulla kirjoittamat sanat hautautuivat vuosisadoiksi arkistojen kätköihin. Kirkkoherra viittasi Levänluhtaan – rautakaudella kalmistona toimineeseen lähteeseen, joka pulputti esiin ihmisluita.

Artikkelin videosta näet, miltä Levänluhdan kalmisto näyttää nykyään. Kuulet myös kaksi villiä vainajista esitettyä teoriaa.

Levänluhdan suokalmisto erottuu selkeästi keskellä Pohjanmaan peltomaisemaa Orismalan kylässä Isossakyrössä. Ennen alueen ojittamista 1880-luvulla lähdepohjaisen lammen ympärillä kasvoi soista niittyä.

Kylän asukkaat alkoivat niittää ja ojittaa lammen ympäristöä 1800-luvun lopulla viljelymaaksi. Levänluhdan rautapitoisen veden tiedettiin värjäytyvän keväisin punaiseksi, mutta tieto vainajista oli päässyt unohtumaan. Kaivaukset nostivat veden syleilystä ihmisluita.

Levänluhdasta löydetyt luut ovat säilyneet hyvin.­

Tällä kertaa tieto löydöistä ei päätynyt arkistojen kätköihin, vaan käynnisti tutkimukset. Löytöjä pidettiin ensin nuijasodan aikaisina (1596–1597). Myöhemmissä tutkimuksissa luut osoittautuivat vieläkin vanhemmiksi.

Vuonna 2012 käynnistyneen Levänluhta-projektin johtaja, arkeologian tohtori Anna Wessman Helsingin yliopistosta on tutkinut Levänluhdan ympäristöä, asutusta ja luita vuosien ajan.

– Suomessa palamaton luuaines säilyy yleensä huonosti. Levänluhdasta on löydetty Suomen mittakaavassa paljon hyvin säilyneitä luita, joita voi tutkia myöhemminkin. Paikka on kiehtova myös siitä näkökulmasta, että Suomessa ei tunneta juurikaan muita vesihautauspaikkoja.

Nykytietojen valossa vainajia on haudattu Levänluhtaan jopa kolmen vuosisadan ajan, 400-luvulta aina 700-luvun loppuun saakka.

Levänluhdan vesistä on löydetty yhteensä noin sadan vainajan luita. Ne ovat säilyneet lammen vedessä hyväkuntoisina ja sekoittuneet vuodenaikojen vaihtuessa toisiinsa. Tutkijoiden pöydillä on ollut kokonaisten luurankojen sijaan kasoittain irtoluita, joita on pitänyt sovittaa ja tutkia suhteessa muihin vainajiin.

Levänluhdan vainajien taustoja ja vesihautauksen syitä on arvuuteltu 1800-luvun lopulta lähtien. Mukaan mahtuu värikkäitäkin teorioita.

Haudattujen epäiltiin pitkään olleen lyhytkasvuisia, sairaalloisia tai orjia. Poikkeavina pidetyt yksilöt olisi tämän teorian mukaan kuljetettu kauas asutuksesta vesihaudattaviksi.

Erään tarinan mukaan Levänluhta olisi ollut jopa Kalevalan Pohjola ja haudatut pahamaineisen Louhen orjia tai Pohjolan miestensyöjien uhreja. Vielä 1980-luvulla tutkijat arvioivat vainajien tulleen mahdollisesti syödyiksi. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Levänluhdassa haudattujen ihmisten kohtaloista ei ole edelleenkään täyttä varmuutta, mutta merkkejä väkivallasta tai sairauksista ei ole lopulta löytynyt. Tutkijat ovat todenneet vainajat keskipituisiksi ja tavallisiksi rautakauden ihmisiksi.

Lampeen on laskettu yhteensä noin 70 aikuista ja 30 lasta. Suurin osa vesikalmistoon haudatuista oli kuollessaan varsin hyväkuntoisia ja keskikokoisia eurooppalaisia naisia. Miehiä on joukossa vähemmän kuin naisia.

Erikoisen hautaustavan syyt ovat niin ikään epäselvät. Vesihautausta tyypillisempää olisi ollut haudata vainajat polttamalla ja sijoittaa polttokenttäkalmistoon. Polttovenehautauksen merkkejä on puolestaan löydetty Isonkyrön Pukkilasta.

Tutkijat ovat etsineet Levänluhdan kalmiston synnylle selityksiä sodista, uskomuksista, rikoksista ja yksinkertaisesti halusta hävittää jokin tietty heimo.

– On vaikea sanoa, mikä vesihautauksen syy on ollut. Tutkimuksissa emme löytäneet saman aikakauden asuinpaikkaa, mutta mahdollisuutta ei voi sulkea pois. Hautaaminen veteen oli joka tapauksessa poikkeuksellista. Vesi on saatettu nähdä raja-alueena, ja taustalla on voinut olla jokin uskomus, Wessman kertoo.

Haudatut eivät olleet todennäköisesti orjiakaan, sillä lammesta on löytynyt useita lahjoja. Ympäröivää aluetta on tutkittu metallinpaljastimien avulla tarkasti. Arvoesineiden hautaaminen ei ollut poikkeuksellista, mutta orjien mukaan niitä ei annettu.

– Kävimme läpi kaikki esineet ja mittasimme esimerkiksi tinan ja kuparin suhteen pronssiesineistä. Esineet ovat kiinnostavia, koska siellä on sekä kotimaisia esineitä että tuontitavaraa – ja todella hienojakin esineitä. Tietyntyyppisiä kuparikattiloita on esimerkiksi löydetty Suomesta varsin vähän. Löytyneet kattilat ovat juuri Pohjanmaalta. Löydöt kertovat myös siitä, että Pohjanmaa oli aikoinaan vaurasta aluetta, Wessman summaa.

Vainajien mukana haudattiin arvoesineitä.­

Levänluhdan käyttö hautapaikkana ajoittuu roomalaiseen rautakauteen, kansainvaellusaikaan ja merovingiaikaan. Pohjanmaalla tehtyjen arkeologisten löytöjen perusteella elämä alueella muuttui juuri kyseisen ajanjakson jälkeen.

– Löydöt viittaavat siihen, että asutus taantui, pysähtyi tai jopa katosi. Pohjanmaalla tapahtui jotakin. Levänluhta ajoittuu juuri siihen aikakauteen, kun taantuma alkoi. Pohjanmaalta ei ole juurikaan löytöjä esimerkiksi ristiretkiajalta. Levänluhta ei vastaa ikävä kyllä siihenkään kysymykseen, jatkuiko asutus siellä vai ei, Anna Wessman toteaa.

Levänluhdan kalmistossa on edelleen lukuisia arvoituksellisia yksityiskohtia. Hyvin säilyneet luut tarjoavat tulevaisuudessa mahdollisuuksia jatkotutkimukselle.

Levänluhdasta käytetään myös kirjoitusasua Leväluhta. Levänluhta on kirjoitusmuotona vanhempi ja tutkijoiden käytössä. Levänluhta-projektin yhteydessä tehdyn paikannimistötutkimuksen perusteella kummatkin ovat oikein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?