Lauri Törnin sissiosaston tuhoamisretki meni pahasti pieleen – konepistooli­miehen hermo petti ratkaisevalla hetkellä

Tammikuun alussa 1943 perustettiin JR 56:een jääkärikomppania, jonka päälliköksi tuli Lauri Törni. Siihen otettiin satakunta vapaaehtoista sissitoimintaa varten. Tämä on 100 tarinaa sodasta -sarjan 62. jakso.

17.10.2017 8:05

Yksi vapaaehtoisista oli 20-vuotias Lauri Lähteenmäki. Rintamakokemusta ei ollut vielä järin paljon, kun Törnin komentama osasto lähti tuhoamisretkelle erämaahan Maaselän Kannaksella Paateneen suunnalla.

Tehtävänä oli tuhota venäläisten iso ja hyvin suojattu tukikohta Vääräkoskella. Suomalaiset hiihtivät lumipuvuissaan aamuhämärissä harvan metsän keskellä. Edestä kuului ääntä. Sissit pysähtyivät ja jäivät nojaamaan puihin.

– Meitä vastaan hiihti tukikohdasta vihollisen partio. He juttelivat iloisesti.

Suomalaisia oli vaikea huomata lumisessa metsässä. Ei heidän tarvinnut kuin odottaa. Aseet oli ojennettu kohti kuuden miehen venäläisosastoa, joka hiihtäisi suoraan suomalaisten syliin. Kaikki saataisiin vangiksi.

Sitten jonkun hermo petti ratkaisevalla hetkellä. Suomi-konepistoolin 9 mm:n luodit ropisivat pitkin männikköä.

– Aivan lähellä joku rupesi ampumaan. Konepistooli pyyhkäisi.

Lähteenmäen mukaan kaikki vihollissotilaat kaatuivat laukauksiin paitsi yksi, joka haavoittui käteen. Suomalaisten oli käännettävä kuitenkin suksensa kiireen vilkkaa.

– Meidän tilaisuus meni siinä. Tukikohdassa tuli hälytys.

Jääkärikomppania hiihti kovaa vauhtia korven halki kohti omia linjoja. Siitä tuli lopulta epäonninen hiihto. Pioneerit olivat nimittäin miinoittaneet ladun takaa-ajajien varalta, mutta tieto miinoista oli vain ryhmänjohtajalla.

– Hän katsoi siitä ladusta, että siinä on sellainen penaali [latumiina]. Hän epäili, että yhdessä kohdassa oli otettu sivuaskel ja kokeili suksenkärjellä naputtamalla.

Hän arveli, että siinä ei kuitenkaan ollut miinaa vaan hiihti yli. Perässä tuli Lauri Lähteenmäki, joka hänkin hiihti yli. Sitten pamahti lujaa.

– Luulin ensin, että minun allani räjähti ja lensin nokilleni. Katselin suksia ja totesin, että eihän tässä kuinkaan käynyt. Se oli se kolmas, joka tuli minun takanani.

– Ryhmänjohtaja ja minä olimme hiihtäneet siten, että liukuva suksi meni penaalin yli. Minun takanani tuleva kolmas mies pysähtyi penaalin päällä ja se räjähti.

Lauri Lähteenmäki ehti osallistua myös toiselle partiomatkalle Lauri Törnin komentaman osaston riveissä talvella 1943. Myöhemmin hän taisteli mm. Ilomantsissa kesällä 1944.

Haastattelu tehtiin huhtikuussa 2017. Lauri Lähteenmäki kuoli elokuussa 2017. Katso koko tarina jutun pääkuvana olevalta videolta.

100 tarinaa sodasta -sarjassa on aiemminkin kuultu sissitarinoita. Ilmari Koppinen otti osaa Mai Guban -hävitysretkeen Rukajärven suunnalla talvella 1942.

Rintamalla saattoi tapahtua merkillisiä asioita, kun alkoholi tuli kuvaan mukaan. Hans Andersson kertoo miehestä, joka joi annosviinat, konekiväärin jäähdytysnesteen ja lähti sitten yrittämään vihollisen puolelle Syvärillä.

Jaakko Heikinheimo oli mukana Helsingin ilmapuolustuksessa. It-mies ei unohda näkyä Helsingin taivaalla kolmantena suurpommitusten yönä.

Paavo Mikkola oli Sturmi-rynnäkkötykin ajaja. Hän taisteli mm. Talissa kesällä 1944. Ensin Mikkolan vaunun ampuja osui vihollisen panssarivaunuun, sitten rynnäkkötykkiin tuli osuma.

Hyökkäysvaiheessa kesällä 1941 otettiin vapaaehtoisena mukaan todella nuoria poikia. Vasta 12-vuotias Veikko Ilmasti pääsi mukaan rintamalle.

Katso kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?