Suomalaissotilas ryyppäsi annos­viinat ja kk:n jäähdytysnesteen, lähti kohti vihollista ja juuttui piikkilankaan

Joulu laskeutui Syvärille 1943. Korsuihin oli tullut pakettien lisäksi annosviinaa. Sitähän sitten otettiin.

15.10.2017 8:30

Porvoolainen Hans Andersson, 95, palveli sota-aikana Jalkaväkirykmentti 61:ssä, joka muistetaan Viipurin Tienhaaran puolustajana kesän 1944 ratkaisutaisteluissa. Puoli vuotta aiemmin rykmentti oli kaivautunut asemiin Syvärillä. Joulun kunniaksi saatiin viina-annokset, jotka Anderssonin ryhmässä annettiin hyvää hyvyyttään yhdelle miehelle.

– Hän oli tunnettu viinamies. Vaikka ikää ei ollut kuin 20 vuotta, Andersson kertoo 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksossa.

– Annoimme koko pullon hänelle ja hän joi sen. Kun se ei riittänyt, teki hän konekiväärin jäähdytysnesteestä omaa viinaa.

Mies alkoi olla aika kovassa nousukiidossa. Humalaisen logiikalla mies keksi, että hän lähtee neuvostoliittolaisten puolelle katsomaan, miten siellä pärjättiin. Hän nousi syvän taisteluhaudan reunan yli ja lähti kahlamaan paksussa lumihangessa eteenpäin.

– Hän ei muistanut ollenkaan, että välimaastossa oli piikkilankaa ihan pirusti. Hän meni sinne eikä meinannut päästä pois. Hän alkoi huutaa meille.

– Me huusimme takaisin, että mikä helvetin hölmö sinä oikein olet. Huudettiin, että älä huuda, jää odottamaan.

Vihollisen puolelta ammuttiin valopistoolilla ilmaan, mutta ei tulitettu kohti. Siellä odotettiin, saataisiinko hortoilevasta suomalaisesta otettua helposti vanki. Suomalaiset lähettivät muutaman miehen irrottamaan onnetonta taistelijaa.

– Siinä oli aikamoinen homma. Muutama kaveri ryömi sinne ja sai irrotettua hänet pois. Hän oli kyllä aika jäässä, pakkanen oli kova. Mutta viina piti pään lämpimänä, Andersson kuvailee.

Venäläiset huomasivat, ettei ketään ollutkaan tulossa. Sielläkin puolella mentiin nukkumaan.

Kuuntele Hans Anderssonin kertoma koko tarina jutun pääkuvana olevalta videolta. Haastattelu on osa ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjaa, jonka jaksoja näet lisää täältä.

Jaakko Heikinheimo oli vasta koulupoika, joka ilmoittautui helmikuussa 1944 Helsingin ilmapuolutukseen. Hän kuvailee unohtumatonta näkyä taivaalla kolmantena pommitusyönä.

Taisto Tähkämaa oli pst-tykin luona, kun vastaan ajoi kolme vihollisen tankkia Ihantalassa 1944. Tähkämaa ei ampunut, ja se oli hänen paras päätöksensä koko sodassa.

Kosti Keski-Nummi on viimeisiä suomalaisia hävittäjä-ässiä. Kuuntele, mitä hän kertoo kesän 1944 ilmataisteluista.

Veikko Jokinen toimi apumekaanikkona Hävittäjälentolaivue 32:ssa. Hän oli viimeisessä koneessa, joka pääsi pois Koverin kentältä vihollisen hyökkäyksen alta kesällä 1944.

Katso ja kuuntele kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?