Ylivoimaiset puna-armeijan joukot olivat yrittäneet läpimurtoa valtavan tykistötulen, lentokoneiden ja panssarivaunujen tulella, ja suomalaisten asemat olivat jo taipuneet kohti Ihantalaa.
Siinä vihollinen olisi pakko pysäyttää, koska muuten tiet syvälle Suomeen olisivat auki. Itä-Karjalasta tuotiin junakuljetuksilla pikavauhtia rauhalliseen asemasotaan tottuneita joukkoja, jotka marssivat asemalta suoraan etulinjan tuleen vehreän maalaismaiseman halki.
Taisto Tähkämaa oli vasta 19-vuotias panssarintorjuntamies, jolla oli tiedossa lähes mahdoton tehtävä. Hänen aseensa oli kevyt 37 mm:n panssarintorjuntatykki. Sillä ei olisi mahdollisuuksia vihollisen raskaita tankkeja vastaan. JR35:n toinen pataljoona asettui kiireesti asemiin kapean kärrytien viereen Rajakallionmäkeen Ihantalan kirkon länsipuolella.
– Meillä alkoi taistelu välittömästi, ensimmäisenä yönä. Ensin tykistö ampui ja sitten tuli jalkaväen hyökkäys. Se oli helppo torjua, 93-vuotias veteraani kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.
Hyökkäykset seurasivat toistaan.
– Oli mennyt useita päiviä ilman lepoa. Nuokuin tykin luona, kun tieltä alkoi kuulua kolinaa. Ihmettelin, että miksi omat vaunut ajelevat siellä.
Tiellä ajoi kolme T-34-panssarivaunua. Tähkämaa säpsähti, kun tornissa näkyikin punainen tähti. Jos hän ampuisi, laukauksella ei olisi mitään tehoa, mutta tankit jyräisivät hänet.
Piti tehdä sotilaalle vaikea päätös: Tähkämaa jätti ampumatta. Se luultavasti pelasti hänen henkensä.
Sotkat kolistelivat suomalaisten ketjusta läpi ja jatkoivat tietä. Niitä yritettiin tuhota kiven takaa panssarinyrkillä, mutta ampuja haavoittui tulituksessa.
Juttu jatkuu alla olevan videon jälkeen.
Lopulta puolen kilometrin päässä tuli stoppi. Suomalaisilla oli asemissa lyhytputkinen 76 mm:n kenttätykki, joka ampui suoralla suuntauksella etummaisen vaunun telaketjun poikki. Toiset vaunut väistivät tien sivuun pellolle, jossa ne ampuessaan upposivat vähä vähältä maahan kiinni.
Kun Tähkämaa kohtasi taaempana olleet suomalaisjoukot, häneltä kysyttiin, oliko hän ampunut tykillään. Nuori sotilas pudisti päätään.
– He sanoivat, että teit oikein. Muuten et olisi tässä.
Kuuntele yllä olevalta videolta Taisto Tähkämaan koko kertomus siitä, miltä Ihantalan taistelukenttä näytti joukkojen saapuessa sinne kesken torjuntataisteluiden.
100 tarinaa sodasta -sarjassa sata veteraania ja lottaa kertoo pysäyttävät ja koskettavat tarinat sotavuosilta. Sarjaa esitetään ISTV:ssä vuoden 2017 ajan.
Paavo Mikkola toimi Sturmi-rynnäkkötykin kuljettajana. Hän kertoo panssaritaistelusta Talissa 1944.
Veikko Ilmasti lähti vapaaehtoisena rintamalle kesällä 1941. Hän oli vasta 12-vuotias.
Heikki Mälkki johti perääntyviä joukkoja Viipurin ohi kesäkuussa 1944. Linnan tornissa liehunut punainen lippu järkytti joukkoja.
Jaakko Huotari taisteli Panssaridivisioonan jääkäripataljoonassa. Hän haavoittui Talissa kovassa taistelussa konepistoolisuihkusta.
Hävittäjälentäjä Kosti Keski-Nummi kertoo, millaista oli ilmasota Kannaksella kesällä 1944 ylivoimaista vihollista vastaan.
Matti Jutila kuului viestijoukkoihin. Kesällä 1944 suuri uhka tuli suomalaisjoukkoja kohti taivaalta: vihollisen IL-2-maataistelukoneet kylvivät kauhua.
Alla esittelyssä T-34-panssarivaunu.
Katso kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot täältä.