Suomalaisten Sturmi 531-4 joutui suoraan vihollisen raskaiden tankkien väliin – ensin se pysäytti yhden vaunun, sitten edestä rävähti osuma

Neuvostopanssarit jyrisivät esiin kuin tyhjästä. Portinhoikan tienristeyksen itäpuolella varmistuksessa pellolla olleet suomalaisten Sturmgeschütz-rynnäkkötykit eli Sturmit oli yllätetty.

24.9.2017 7:00

Iltapäivällä 25.6.1944 Talin taistelu oli vasta alussa. Suomalaisten kovin nyrkki, Panssaridivisioonan Rynnäkkötykkipataljoona, oli heitetty tuleen.

Rynnäkkötykki 531-4:n kuski Paavo Mikkola vetäisi ohjaussauvasta niin, että vihollisvaunut kääntyivät suoraan ampumasektoriin. Korpraali Väinö Piiparinen ampui kohti alamäkeen rullannutta vaunua, joka näytti olevan raskas KV-vaunu. Ilmeisesti kyseessä oli kuitenkin hirviömäinen ISU-152-rynnäkkötykki, mutta sitä ei siinä hetkessä ehtinyt ajatella.

– Ampuja sai osuman niin, että toisen puolen tela meni poikki. Vaunu pysähtyi ja seuraavat meinasivat tulla vauhdilla sen perään, 93-vuotias Mikkola kertoo ISTV:n 100 tarinaa sodasta -sarjan haastattelussa.

Tilanne oli erikoinen. Tiellä ajoi kärjessä läpi päässeitä venäläisvaunuja ja suomalaiset kaasuttivat niiden perään. Jäljessä tulleet venäläiset ilmeisesti yllättyivät, eivätkä ampuneet. Sen sijaan etuviistosta tuli pst-tykin kranaatti Mikkolan ajaman vaunun oikeaan kylkeen.

– Se osui telaketjun kannatinpyörään ja kimposi pois. Jos osuma olisi tullut puoli metriä oikealle, se olisi rikkonut kannatinpyörän ja liike olisi loppunut. Puoli metriä vasemmalla olisi ollut puolestaan bensatankki.

Katso alla olevalta videolta, miltä Sturmi näyttää sisältä ja ulkoa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Paavo Mikkola kertoo, että hän osaisi ajaa rynnäkkötykkiä vieläkin. Tuolilla olohuoneessaan istuvan miehen jalat nousevat kuin pedaaleille, kädet nykivät ohjaussauvoja.

– Nykyään vaunu 531-4 on Parolassa Panssarimuseossa.

Vanha panssariveteraani kertoo, että sodan jälkeen hän ei ole juuri miettinyt Talin tapahtumia eikä muitakaan asioita rintamalta. Hiljattain hän näki kuitenkin erikoista unta Talin taistelusta.

– Kaikki tapahtui ihan tarkasti niin kuin se silloin tapahtui.

Kuuntele Paavo Mikkolan kertomus panssaritaistelusta Talissa jutun pääkuvana olevalta videolta.

100 tarinaa sodasta on vuoden 2017 ajan ISTV:ssä ilmestyvä sarja, jossa sodan kokeneet miehet ja naiset kertovat itse tarinansa Suomen kohtalon vuosilta.

Kosti Keski-Nummi on yksi aivan viimeisistä suomalaisista hävittäjä-ässistä. Alla olevalla videolla hän kertoo, miten suomalaiset lentäjät pärjäsivät kesällä 1944 aivan ylivoimaista vihollista vastaan.

Jukka Simola toimi tulenjohtueessa Vuosalmella kesällä 1944. Tulenjohtopaikalta pystyttiin ohjaamaan jopa 12 patterin tuli suoraan hyökkäysryhmitykseen.

Panssaridivisioonassa taistellut Jaakko Huotari haavoittui Talin taistelussa. Vaikka hän ampui venäläissotilaasta läpi, tämä jatkoi tulittamista.

Saksalainen Stuka-laivue pelasti Tola Toivisen johtaman osaston Talissa aivan viime hetkellä.

Sakari Sippola oli mukana Kuuterselän vastahyökkäyksessä, jota suomalaiset rynnäkkötykit tukivat. Se oli suora hyökkäys päin vihollisen tankkirivistöä.

Katso kaikki 100 tarinaa sodasta -sarjan jaksot täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?